Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveta stolica

Papa iz Porta pozvao različite kulture i religije da porade na miru

Benedikt u Portu
AFP
14.05.2010.
u 19:08

Crkva ništa ne nameće. Sama se ograničava na iznošenje prijedloga - rekao je Benedikt XVI. na trgu Avenida dos Aliados u Portu.

Crkva je spremna na dijalog s različitim kulturama i religijama da bi s njima zajedno radila na stvaranju mira u svijetu - rekao je papa Benedikt XVI. na misi u Portu. To mu je bio posljednji dan trodnevnog boravka u Portugalu. Portugal je papa pohodio u povodu desete obljetnice beatifikacije Francesca i Giacinte, dvoje vidjelaca Gospe Fatimske.

Podsjetimo, ovo je papino petnaesto putovanje od početka pontifikata, a drugo ovogodišnje. Na prvom je posjetio Maltu.

- Crkva ništa ne nameće. Sama se ograničava na iznošenje prijedloga - rekao je Benedikt XVI. na trgu Avenida dos Aliados u Portu.

U Fatimi, gdje se Gospa 13. svibnja 1917. obratila trima malim pastirima, Giacinti, Francescu i Luciji, Benedikt XVI. je kazao da je fatimska poruka proročanska i nije zaključena atentatom na Ivana Pavla II. (na kojeg je 13. svibnja 1981. pucao turski atentator Ali Agca). Ivan Pavao II. bio je uvjeren kako ga je "nevidljiva Gospina ruka" spasila od smrti jer meci koje je ispalio Ali Agca nisu bili smrtonosni. Jedan je metak dao ukliještiti u krunu kipa Gospe Fatimske.

Papa je također pozvao portugalske biskupe da pojačaju svoja nastojanja u borbi protiv socijalno-gospodarskih i kulturalnih sustava koji potiču pobačaje i neprirodne brakova. Ovo Ratzingerovo putovanje šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi ocijenio je vrlo uspješnim jer se na mise odazvalo mnoštvo vjernika.

Benedikt. XVI je treći moderni papa, uz Pavla VI. (1967.) i tri posjeta Ivana Pavla II.  (1982., 1991. i 2000.), koji je posjetio Portugal. Početkom lipnja papa Ratzinger putuje na Cipar.

Ključne riječi

Komentara 8

OB
-obrisani-
19:53 14.05.2010.

Previše se novca troši na ove fešte.

Avatar gecdra
gecdra
20:45 14.05.2010.

Benedikte XVI sotona vlada svijetom,vrijeme je za križarske ratove.

OB
-obrisani-
19:48 14.05.2010.

Haha! Koja himba! Neka gospodin prizna svim ljudskim bićima sva prava i neka se izvini za milijune pobijenih za vrijeme inkvizicije i zatiranja svakih sloboda pa i do promišljanja! Pa onda neka traži!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije