Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE TRADICIJA

Papa imenovao prvu ženu na visoku diplomatsku dužnost u Vatikanu

papa Franjo
Foto: IPA/Pixsell
15.01.2020.
u 16:56

Rimokatolička Crkva ređenja za svećenike dopušta samo muškarcima, a žene su tradicionalno bile na marginama administracije

Papa Franjo imenovao je Francescu di Giovanni (66) na položaj podtajnika državnog tajništva, obznanio je u srijedu ured za tisak Svete Stolice.

Di Giovanni je prva žena podtajnik u Vatikanu. U državnom tajništvu će biti zadužena za multilateralni sektor odnosa s državama u kojem je radila 27 godina

Na čelu državnog tajništva, što bi bila dužnost premijera, je kardinal Pietro Parolin, a na čelu tajništva za odnose s državama, što bi bilo ministarstvo vanjskih poslova, je monsignor Paul Richard Gallagher. Francesca di Giovanni sada postaje podtajnicom ministarstva vanjskih poslova.

Drugi podtajnik je monsignor Mirosław Wachowski, koji je zadužen za bilateralne odnose.

Di Giovanni je rođena u Palermu i diplomirala je pravo. Izjavila je kako je iznenađena papinim imenovanjem.

Razmišljalo se o potrebi uvođenja i podtajništva za multilateralne odnose za koji postoji potreba, jer su to različiti poslovi u odnosu na bilateralne. 

Di Giovanni kaže kako nije nikada pomišljala da bi takvu dužnost papa Franjo mogao njoj primijeniti. Papa Franjo sve više žena postavlja na važne dužnosti u Vatikanu. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
17:31 15.01.2020.

Tja, kaj se more. I papa Franjo svakim danom biva se moderniji, progresivniji, liberalniji, inkluzivniji, tolerantniji i empatičniji. Ako poživi još malo, garant će se založiti za zaređivanje žena i za istospolne brakove. Koga briga ako zbog takvih "reformi" crkve opuste do posljednjeg čovjeka. Važno je biti "in" i pred svijetom ostavljati očekivani dojam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije