Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo:

'Zbog nasilja i terorizma rasprostranilo se sumnjivo ili čak osuđivačko držanje prema religijama'

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
28.10.2015.
u 14:17

Religije trebaju surađivati u suzbijanju nasilja, siromaštva i korupcije, kaže papa

Ne vjerskom fundamentalizmu na kojeg ni jedna religija nije imuna, kazao je papa Franjo na današnjoj međuvjerskoj općoj audijenciji na Trgu sv. Petra. Na općoj međuvjerskoj audijenciji, sazvanoj u povodu 50. obljetnice objavljivanja Nostra Aetate (U našem vremenu) jednog od dokumenta Drugog vatikanskog koncila (objavljen je upravo 28. listopada 1965. i govori o odnosu Katoličke crkve i drugih nekršćanskih religija), bili su prisutni predstavnici Židova, muslimana, budista, induista, sikha, džainizma.  

– Zbog nasilja i terorizma rasprostranilo se sumnjivo ili čak osuđivačko držanje prema religijama – kazao je Franjo i naglasio kako ni jedna religija „nije imuna od opasnosti fundamentalističkih ili ekstremističkih devijacija u pojedinca ili skupina“.

No, „mora se gledati na pozitivne vrijednosti koje svaka religija živi i promiće. Potrebno je uzdignuti pogled kako bi se išlo iznad“ takvih devijacija, preporučio je Franjo. Pozvao je na dijalog u međusobnom štovanju, koji može donijeti sjeme dobroga koje bi moglo postati klicama prijateljstva i suradnje na svim poljima, a posebno u službi siromašnih, djece, starijih osoba, prihvaćanja izbjeglica i pažnje prema svakome koji je iskuljučen.

– Možemo hoditi zajedno pomažući se međusobno i čuvati stvoreno – kazao je Franjo i dodao kako trebamo zajedno hvaliti Stvoritelja za dar svjetskog vrta koji treba uzgajati i štiti kao zajedničko dobro. Pozvao je na stvaranje zajedničkih projekata za suzbijanje siromaštva i jamčenje svakom muškarcu i ženi uvjete za dostojan život.

Religije trebaju surađivati u suzbijanju nasilja, siromaštva i korupcije.

– Rat, glad, siromaštvo pogađa milijune osoba –  kazao je papa Franjo i naglasio kako postoje „krize zaštite okoliša, nasilja, posebno una počinjena u ime religije, korupcije, moralne degradacije, obiteljske krize, ekonomske, financijske i posebno kriza nade“.

– Svijet gleda na nas vjernike, potiče na suradnju među nama i s muškarcima i ženama dobre volje koji nisu vjernici, i traži stvarne odgovore na brojne teme. Mi vjernici nemamo recepte za te probleme, ali imamo veliko bogatstvo: molitvu. Molitva je naše blago, koje crpimo prema pojedinim tradicijama kako bismo pitali darove za kojima čezne čovječanstvo –  kazao je papa Franjo.

>> Papa Franjo o izbjeglicama: Crkva ih neće napustiti, jer čine dio naroda koji Bog želi osloboditi od ropstva

Komentara 12

PA
Pax
20:31 28.10.2015.

Antipapa?!

CH
chemica
16:39 28.10.2015.

Samo vi lijepo držite te svoje religije u svojim srcima, domovima i crkvama i bit će sve u najboljem redu. Pod feređom ili burkom se ne izlazi na ulicu. Eto, tako je Tito odredio pa nije bilo vjerskog ekstremizma. Pustiš zvijeri s lanca i odmah imaš terorističke napade. Prokleta je ta vaša "demokracija".

BR
Branko102
16:43 28.10.2015.

EU zastupnici su srijedu blokirali zakon koji bi dopustio da svaka država članica ima mogućnost da jednostrano zabrani GMO proizvode koji su dobili dozvolu od EU , izjavili su iz Europskog parlamenta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije