Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenadio stjuardesu i stjuarda

Papa: Želite li se vjenčati sad u zrakoplovu?

Foto: Reuters
1/5
19.01.2018.
u 21:45

Franjo je prvi papa koji je obavio obred vjenčanja u zrakoplovu, i to na 11 tisuća metara visine između Santiaga i Iquiquea u Čileu

Sveti Otac na svakom svom putovanju iznenadi nekom gestom, a tradiciju nije iznevjerio ni za posjeta Čileu.

Franjo je prvi papa koji je obavio obred vjenčanja u zrakoplovu. Vjenčao je stjuardesu i stjuarda, Paulu Podest Ruiz (39) i Carlosa Ciuffardija (41), zrakoplovne kompanije Latam tijekom putovanja od Santiaga do Iquiquea dok se zrakoplov, Airbus, nalazio na 11 tisuća metara visine.

Potvrda na papiru kompanije

Zapravo Paula i Carlos su civilno vjenčani i imaju dvije djevojčice, Isabellu (6) i Raffaellu (3), te su tijekom leta, kao što se uvijek događa na svim papinim putovanjima, otišli slikati se s papom. Zatražili su i papin blagoslov. Franjo ih je pitao jesu li vjenčani. Rekli su mu kako su samo civilno vjenčani, jer se nisu mogli vjenčati u crkvi jer je potres koji je 2010. pogodio Čile uništio njihovu župu u Santiagu. Tada ih je Franjo pitao žele li se vjenčati sada u zrakoplovu. Odgovorili su potvrdno, a onda je Franjo s osmijehom pitao Carlosa: “Jesi stvarno siguran?”

Jedan je kum bio Ignacio Cueto, vlasnik kompanije Latam, a drugi kolumbijski prelat mons. Mauricio Rueda koji organizira papina putovanja. Na papiru zrakoplovne kompanije napisana je potvrda o vjenčanju: “18. siječnja 2018. u Papinu zrakoplovu koji je letio iz Santiaga u Iquique, gospodin Carlos Ciuffardi Elorriaga i gđa Paula Podest Ruiz sklopili su brak u nazočnosti svjedoka Ignacia Cueta. Sveti Otac papa Franjo primio je njihov pristanak”. Kasnije je Carlos novinarima u zrakoplovu ispričao kako im je Franjo kazao da je “vjenčanje sakrament koji nedostaje u svijetu i nadajmo se da će to što ste vi učinili nadahnuti druge parove”. Franjo je u mjestu Iquiqueu, posljednjoj etapi njegova posjeta Čileu, održao misu na prostoru Campus Lobito nakon koje je u papamobilu krenuo prema Gospinu svetištu Señora de Lourdes dei Padri oblati. Uz ogradu na cesti bila je i policija, od kojih neki na konjima. Upravo kada je pristizao papamobil jedan se konj propeo i srušio policajku.

Tješio policajku palu s konja

Papamobil je naglo skrenuo kako ne bi udario u policajku na podu. Franjo je zaustavio papamobll kako bi utješio ženu. Ovo 22. putovanje pape Franje izvan Italije puno je, dakle, i izvanprotokolarnih događaja. Iz Iquiquea u Čileu papa Franjo je doputovao u Limu, glavi grad Perua. U zračnoj ga je luci dočekao predsjednik republike Pablo Kuczynski sa suprugom. Franjo će posjetiti i mjesto Puerto Maldonado u Amazoniji gdje će se susresti s domorodačkim narodom te s njima i ručati. Franjo je prvi papa koji pohodi Amazoniju. U Čileu se ne zaustavljaju polemike vezane za skandale svećenika pedofila. Žrtve svećenika pedofila traže da se smijeni biskup Juan Barros u mjestu Osorno, koga optužuju da je u prošlosti prikrio seksualna zlostavljanja svećenika Fernanda Karadime. Franjo je oštro odgovorio: “Na dan kada mi netko bude donio dokaz protiv biskupa Barrosa progovorit ću, ali do sada nije bilo ni sjene dokaza. Sve su klevete. Jasno?”

Pogledajte i galeriju: Papa Franjo u Kolumbiji

1/30

Tijekom svojeg trodnevnog putovanja po Peruu, papa će prvi put posjetiti amazonsku prašumu, na jugoistoku zemlje, što je središnji događaj njegova putovanja. U malom gradu Puerto Maldonadu dočekat će ga 3500 urođenika, među kojima neki iz Bolivije i Brazila. Kao dokaz zanimanja za opasnosti za okoliš koje prijete tim zelenim plućima i njihovim stanovnicima, ponekad pretvorenim u robove krijumčara, papa je sazvao 2019. sinodu posvećenu narodima Amazonije.

Ključne riječi

Komentara 17

PR
potrgani reißverschluss
22:20 19.01.2018.

e moj Francek!! neces ti da smijenis biskupa Juana Barrosa. ruka ruku mije. pederska posla, kako ranije, tako i sada. daleko si ti od 'svetog'. jednoga dana ce i sva njegova (ne)djela isplivati na povrsinu.

Avatar jest
jest
22:26 19.01.2018.

Sveti papa, vidi se to iz svakog njegovog poteza!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije