Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubav prema bližnjem

Papa Franjo upozorio: Grijeh je zapošljavati na crno

Papa Franjo u Turskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
21.02.2015.
u 10:53

Nije kršćansko ponašanje ako petkom ne jedeš meso, a onda iskorištavaš bližnjega, upozorio je papa Franjo.

Zapošljavati ljude na crno je grijeh, upozorio je papa Franjo u homiliji tijekom mise u domu Santa Marta. Isto tako je veliki grijeh upotrijebiti Boga u prikrivanju počinjene nepravde. Franjo je naznačio grijehe koje ne bi smjeli činiti kršćani, a čine ih čak i u vrijeme korizme.

Kršćani, posebno u korizmi, trebaju na konkretan način živjeti ljubav prema Bogu i prema bližnjemu, jer za Gospodina nije ispravan post ako se ne jede meso, a zatim se zlostavlja radnike. Istinski post nije samo vanjsko obdržavanje propisa. Deset zapovijedi o ljubavi prema Bogu i bližnjemu su cjelina. Ne može se pridržavati samo prve tri zapovijedi, a ostale više ili manje.

„Ako želiš činiti stvarnu, a ne formalnu pokoru, trebaš je činiti pred Bogom, ali i s bližnjim, jer, kao što kaže apostol Jakov, vjera bez djela je mrtva“, objasnio je Franjo. Ako netko ide na misu i pričest svake nedjelje, može ga se pitati: „Kakav odnos imaš prema svojim zaposlenicima? Plaćaš li ih na crno? Plaćaš li im pravednu plaću? I mirovinski doprinos, zdravstveno osiguranje?“ Ne može se davati milostinja za Crkvu na temelju nepravde prema zaposlenicima. „To je teški grijeh: to znači koristiti Boga da se prikrije nepravda“, kazao je Franjo i naglasio kako nije dobar kršćanin onaj koji je nepravedan prema osobama koje ovise o njemu, kao ni onaj koji se ne odriče neke stvari koja mu je potrebna kako bi ju dao drugome koji potrebuje.  

Papa je, dakle, kritizirao i vjernike koji šalju novac, ček, Crkvi, a onda se nepravedno ponašaju prema svojim zaposlenicima. Slanjem novca Crkvi žele prikriti nepravdu koju čine. Nije kršćansko ponašanje ako petkom ne jedeš meso, a onda iskorištavaš bližnjega, upozorio je papa Franjo.

>> Papa Franjo kreće u preispitivanje celibata

>> Papa predsjednici: Molit ću za hrvatski narod

Komentara 11

Avatar alberto_tomba
alberto_tomba
11:12 21.02.2015.

To je to. Krunica i BMW teško surađuju ako su radnici za vlasnika obična stoka.

AA
aabbcc
11:48 21.02.2015.

Grijeh je zapošljavati na crno___Naravno, jer takvim zaposljavanjem poslodavci radnicima potajno lome ledja.

MX
Mister X
11:40 21.02.2015.

Trijezni papa Franjo upozorio: Grijeh je zapošljavati na crno i to samo u Hrvatskoj ! Dok ne isplaćivati plače radnicima nekažnjeno, to ti je bolan božja volja i uz božji blagoslov balkanskim katolicima !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije