Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOVI U VATIKANU

Papa Franjo srezao primanja kardinalima, osoblju Svete Stolice...

Papa Franjo
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
24.03.2021.
u 15:19

Odluka stupa na snagu od 1. travnja kada se uvode rezovi

Papa Franjo je s posebnim apostolskim pismom u obliku motu propria, objavljenim u srijedu, srezao primanja kardinalima, osoblju Svete Stolice, guvernanata Države Grada Vatikana i ostalim povezanima ustanovama zbog financijske krize pogoršane pandemijom. Rezovi su progresivni i proporcionalni primanjima, odnosno najveći su kardinalima 10 posto, zaposlenicima Svete Stolice osam posto, a najniži svećenicima tri posto.

Odluka stupa na snagu od 1. travnja kada se uvode rezovi. Odnosit će se na iznose dobivene prethodni mjesec.

- Ekonomski održiva budućnost zahtjeva danas, uz ostale odluke, primjenu mjera koje se odnose na primanja osoblja, napisao je Franjo u motu propriom.

Papa ne želi davati ostavke, ali drži da se troškovi moraju smanjiti. Osim toga treba smanjiti gubitke Svete Stolice, koja već godinama troši više od onoga što ima godišnje u budžetu. Osim toga situacija se pogoršala s pandemijom koronavirusa. Ta odluka o rezovima odnosi se i na rimski vikarijat, kao i osoblje papinski bazilika u Rimu.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
Oblivion
15:49 24.03.2021.

A zašto su kod nas na drmavnoj sisi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije