Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"VELIKO ZLO"

Papa Franjo putuje u Armeniju - hoće li upotrijebiti izraz genocid?

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.06.2016.
u 13:56

Lombardi je kazao da nitko ne osporava da je bilo krvoprolića, ali „ne želimo o tomu voditi političko-sociološke rasprave“

Papa Franjo putuje od 24. do 26. lipnja u Armeniju, što je njegovo 14. putovanje izvan Italije. Na tom pohodu Papa grli duboku vjeru, želju za mirom i patnju cijelog naroda, koji danas u većini živi izvan domovine, ali održava vjersku i kulturnu tradiciju, kazao je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi novinarima akreditiranima u Vatikanu. Pohod Armeniji, koja ima 3.300.000 stanovnika, je prvi dio opsežnijega pohoda Kavkazu, u okviru kojega će Franjo u rujnu posjetiti Gruziju i Azerbajdžan. Armeniji je „Pohod prvoj kršćanskoj zemlji“, kakav je i naslov toga putovanja.

Prema službenom programu, papa Franjo će u petak, 24. lipnja, u poslijepodnevnim satima stići u glavni armenski grad Erevan. Odmah će uslijediti molitva u armenskoj apostolskoj katedrali u Etchmiadzinu, i pozdrav katolikosu, a potom susret s Predsjednikom i predstavnicima građanskih vlasti, te govor Diplomatskom zboru. Franjo će u subotu, 25. lipnja, posjetiti Memorijalni centar Tsitsernakaberd, spomenik žrtvama velikoga krvoprolića počinjenoga nad Armencima između 1915. i 1916. godine, u vrijeme Otomanskoga carstva kada je ubijeno milijun i 500 tisuća Armenaca.

Odgovarajući novinarima na pitanje hoće li se upotrijebiti izraz „genocid“ ili „medz yeghern“ (veliko zlo), otac Lombardi je kazao da nitko ne osporava da je bilo krvoprolića, ali „ne želimo o tomu voditi političko-sociološke rasprave“, kako je kazao i naglasio kako je to bila golema tragedija i kako upotrebljava izraz „medz yeghern“, riječ koju „upotrebljavaju moja braća Armenci, i mislim da vrlo dobro znamo na što se odnosi“, kazao rekao je Lombardi.

U Gyumri, drugom najvećem gradu u Armeniji, koji je 80. godina prošloga stoljeća pogodio snažan potres, papa Franjo će predvoditi misu i pohoditi katedralu Armenske apostolske Crkve, kao i katoličku katedralu svetih mučenika. Navečer, po povratku u Erevan, planira se ekumenski susret i molitva za mir.

Trećeg i posljednjega dana pohoda, u nedjelju 26. lipnja, Papa će se susresti s katoličkim biskupima u Apostolskoj palači u Ečmijadzinu te će sudjelovati na božanskoj liturgiji u armenskoj apostolskoj katedrali. Nakon ručka će uslijediti susret s delegatima i dobročiniteljima iz Armenske apostolske Crkve te potpisivanje zajedničke izjave. Prije povratka u Vatikan, Papa će se zadržati u molitvi u samostanu Khor Virap, mjestu gdje je, prema tradiciji, 12 godina bio zatočen sv. Grgur prosvjetitelj, zaštitnik Armenije. Lombardi je kazao i kako će Papa na posljednjoj etapi toga putovanja u Armeniju, koja je 22. država koju pohodi tijekom svoga trogodišnjeg pontifikata, biti blizu granice s Turskom i tu će pustiti golubove mira prema planini Ararat, potez koji ima određeno značenje.

Komentara 5

ZI
zimerman
14:32 23.06.2016.

Papa nece upotrje biti izraz genocid ,zato sto je pod uticajem ljevicarski medija, a ljevicarski mediji su politicki korektni.

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
06:10 24.06.2016.

to nije moj papa. apage satanas.

DU
Deleted user
00:58 24.06.2016.

ne bi se iznenadio da upravo to kaže...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije