Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOVOR NA DIPLOMATSKOM ZBORU

Papa Franjo: Prošla godina ostavila strah u ljudima, 2021. ne smije biti gubitak vremena

Pope Francis addresses members of the Diplomatic Corps accredited to the Holy See at the Vatican
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
08.02.2021.
u 13:21

Glede krize okolice, papa je kazao je i Zemlja bolesna, te da je treba liječiti

Papa Franjo u tradicionalnom govoru diplomatskom zboru na početku godine (susret je bio predviđen 25. siječnja, ali je odgađan do ponedjeljka 8. veljače) analizirao je razne krize, kao i međunarodne ugovore i naglasio kako je prošla godina ostavila u ljudima mnogo straha i teške gubitke.

Upotreba tehnologije je omogućila prevladavanje nekih ograničenja uvedenih zbog pandemije, kazao je Franjo i izrazio nadu u što skori povratak na prave susrete u prisutnosti osoba.

Govorio je o važnosti međunarodnih sporazuma i krizama koje su pogodile cijeli svijet. Nabrojio je krize od zdravstvene do ekonomske i političke, te naglasio kako je u ovoj novoj situaciji potrebno krenuti novim putem razvitka kako bi se stvorio ljudskiji, pravedniji, solidarniji i mirniji svijet.

Glede zdravstvene krize, papa je kako nas je pandemija postavila pred dvije dimenzije ljudske egzistencije: bolest i smrt. Pandemija nas je podsjetila kako svi imaju pravo na liječenje i kako nitko ne smije biti izostavljen od toga prava. Svaka osoba treba imati pravo na liječenje i lijekove, a znanstveni razvitak je omogućio mnogo brži dolazak do cjepiva protiv koronavirusa, kao i do učinkovite pomoći.

Citirao je engleskog pjesnika Johna Donnea koji je kazao kako ga “smrt bilo koje osobe smanjuje, jer sam dio čovječanstva”.

Glede krize okolice, papa je kazao je i Zemlja bolesna, te da je treba liječiti. Zagađenost utječe na zdravlje ljudi i stvorenoga, a klimatske promijene uzrokovale su mnoge katastrofe, kao što su bili požari u Australiji i Kaliforniji.

Restriktivne mjere, kao što je zabrana kretanja, uvedene zbog spriječavanja širenja koronavirusa izazvale su i ekonomsku i društvenu krizu, te pogodila najslabije. No, ta je kriza i prilika za promišljanje o novom odnosu između čovjeka i ekonomije. Potrebna je “nova kopernikanska revolucija” u kojoj bi se ekonomiju stavilo u službu čovjeka, a ne obrnuto. Ekonomija mora omogućiti da se živi, a ne da ona ubija, da uključuje, a ne isključuje, humanizira, a ne dehumanizira, da se brine o stvorenome, a ne da ga pljačka, kazao je Papa.

Glede političke krize, Franjo je kazao kako je ona postala evidentnija s pandemijom. Politička kriza umanjila je i demokratsku tradiciju, te su potrebne reforme. Ne treba se plašiti reformi iako one zahtjevaju i žrtvovanja i promijenu mentaliteta. Poželio je mir na ratnim žarištima, te vjerske slobode na svim dijelovima svijeta.

Citirao je i talijanskog pisca Dante Alighierija koji je poželio “udaljavanje od siromaštva onih koji žive u tom stanju i dovođenje ih do stanja sreće”. Na koncu je Franjo kazao kako 2021. ne smije biti gubitak vremena, već godina bratsva koja povezuje cijelu ljudsku obitelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije