Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TOLIKO LJUDI PATI'

Papa Franjo: Svijet migranata i izbjeglica kao križ je čovječanstva

Papa Franjo posjetio centar za izbjeglice u Sofiji
Foto: Pool aereo-papale
1/14
06.05.2019.
u 11:18

U Bugarskoj, kao uostalom i u drugim zemljama s Pravoslavnom crkvom nema centara pomoći koje organizira ta Crkva, samo je Katolička crkva prisutna sa svojim centrima Caritasa.

Papa Franjo u ponedjeljak ujutro posjetio je centar za izbjeglice Vrazhdebna na periferiji Sofije koji je otvoren u bivšoj školi 2013. godine i u kojem se nalazi oko 50 osoba.

Jedna obitelj iz Afganistana tu se primjerice nalazi već pet godina. Najviše je izbjeglica iz Iraka i Sirije. Jedna obitelj, muž, žena i sedmoro djece, stigao je primjerice iz Iraka. O njima se brinu dobrovoljci Caritasa. Zapravo u Bugarskoj, kao uostalom i u drugim zemljama s Pravoslavnom crkvom nema centara pomoći koje organizira ta Crkva, samo je Katolička crkva prisutna sa svojim centrima Caritasa

Papa Franjo posjetio centar za izbjeglice u Sofiji
1/16

Škola pretvorena u centar za izbjeglice izgleda kao da je uređena za dolazak Pape. Sav namještaj je nov, a kuhinja kao da nije upotrebljavana. Papi su djeca pripremila pozdrav. Izbjeglice su ispričale što im se događa, a mnogi zapravo žele odlazak iz Bugarske.

Tu je, primjerice, kurdska obitelj iz Mosula u Iraku: otac Taha Saber Ismael (42) sa šestoro djece koji je pripremio na engleskom jeziku pismo za papu Franju u kojem traži da mu bude omogućeno da ode iz Bugarske, gdje je već tri godine.

Za papu su izbjeglice pripremile darove, uglavnom crteže djece koji su, kazao nam je šef ureda za tisak Svete Stolice Alessandro Gisotti, dirnuli papu Franju. Crteži su pokazuju dječju radost, kao svi crteži djece u toj dobi od 6 do 10 godina, premda su ovo djeca u izbjeglištvu.

 

Papa je centru darovao ikonu Gospe. Jednoj obitelji ovdje u Bugarskoj rođena je djevojčica koja sada ima dvije godine. Djeca u tom centru uče bugarski jezik, ali i engleski.

 

Papa je s izbjeglicama bio oko 25 minuta. Nakon zbornog pozdrava djece, papa Franjo im se obratio: “Danas je svijet migranata i izbjeglica kao križ, kao križ čovječanstva, križ toliko osoba koje pate”. Nakon toga Franjo je zahvalio djeci i obiteljima koji su kao na Križnom putu patnje. Na kraju je Papa, po svome običaju, zamolio izbjeglice da mole za njega.  

 

Franjo je u zrakoplovu iz Sofije stigao na zračnu luku vojne baze u Plovdivu te nastavio u automobilu do mjesta Rokovskog. To je mali gotovo napušteni gradić, premda se bilježi da ima 28.000 stanovnika. Obiteljske zgrade nedovršene su i bez fasada. Polovica ih je prazno. 

Papa je pred crkvu Sv. Isusovog srca stigao u papamobilu.

Foto: Pool aereo-papale

U crkvi je prvu pričest imalo 245-oro djece, a u homiliji je papa Franjo naglasio kako prva pričest znači da se želi svakog dana biti ujedinjeni s Isusom, rasti u prijateljstvu s Njime i željeti da i drugi mogu uživati u sreći koju nam želi darovati.

Foto: Pool aereo-papale

Na koncu homilije Papa se obratio djeci i tražio da s njime ponove izraze o ljubavi prema bližnjem i prema Isusu. Papa se zahvalio roditeljima i svećenicima za pripremu ovog slavlja. Papa je svakom od 245-oro djece dao hostiju. To je prvi puta da jedan papa daje svima novopričeščenima hostiju tijekom papinog putovanja.

Foto: Pool aereo-papale

U prepunoj crkvi bilo je oko 700 vjernika, a ispred oko 10.000 osoba.

Komentara 25

PU
puntar13
11:42 06.05.2019.

Papa Franjo još ništa nije shvatio, kao i mnogi drugi. Useljavanje muslimana je planski smišljeno. Ono što nije uspio turski sultan Sulejman, ratom zauzati Beč i Europu, uspječe mirnom invazijom. Za 50g. od kršćanske Europe neće ostati ništa. Primamo guju u krilo.

NI
NikoCro
11:43 06.05.2019.

E moj Papa do kuda ces se stamotiti i ici u posjete onima koji te ne “šljive” niti 2%

Avatar Hržić_Danijel
Hržić_Danijel
11:26 06.05.2019.

Šta komentirati a da ne dobiješ žuti jer za sve šta napišem a ne odgovara leftardima tu DIKTAURA odmah reagira, istina je samo istina kada leftardi nešto kažu a svi ostali su rasisti, ksenofobi,fašisti, sloboda govora je govoriti no što leftardima paše a sve ostalo je ZABRANJENO! Jednoumlje koje zovemo demokracija i demokratsko izražavanje mišljenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije