Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crkva uzdrmana

Papa Franjo pokrenuo dosad nedodirljivo pitanje

As One In The Park festival - London
Yui Mok/PA Images/PIXSELL
23.10.2020.
u 18:41

I homoseksualci su Božja djeca, smatra papa

Potreban je zakon o građanskim zajednicama kojim bi se zaštitilo homoseksualce. Tim je riječima papa Franjo utjecao na društvo i politiku Crkve, kojoj mijenja povijesni put. Pitanje zakona o civilnim zajednicama bilo je gotovo nedodirljivo unutar Crkve do 21. listopada 2020. kada je oko 17 sati prikazan dokumentarni film u kojem Franjo, osim što je rekao da su i homoseksualci Božja djeca koja imaju pravo na obitelj, kazao i da ih treba štititi zakon.

U izvatku iz dokumentarca "Francesco", koji je režirao američki državljanin ruskog podrijetla Evgeny Afineevsky, ne primjećuje se da je nešto namješteno u montaži, a pozadina, zid iza pape, ista je kao u intervjuu koji je dao meksičkoj TV novinarki Valentini Alazraki prošle godine. Tada je papa Franjo kazao kako bi se se stvar mnogo izmijenila ako bismo se uvjerili da su homoseksualci Božja djeca te da imaju pravo biti u obitelji i roditelji ih trebaju prihvatiti kao takve.

No nije spominjao zakon o civilnim zajednicama. Afineevsky kaže da je Papa to izjavio za dokumentarac, ali ne kaže kada ga je snimio, te objašnjava da je napravio dokumentarac ne o Franji, već o željama u svijetu. Biskup Marcello Semeraro, kojeg je papa ovih dana imenovao pročelnikom Kongregacije za kauze svetaca, kaže da ga papine riječi o civilnim zajednicama i za homoseksualne osobe ne iznenađuju.

Katekizam Katoličke crkve kaže da osobe s homoseksualnim sklonostima "moraju biti prihvaćene s poštovanjem, suosjećanjem, osjetljivošću" te da ne smiju biti diskriminirane, dodaje Semeraro. Naravno, Crkva će brak između žene i muškarca i dalje smatrati sakramentom, ali to ne znači da treba braniti društvu donošenje zakona o građanskim zajednicama u koje mogu ući i homoseksualci.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:48 23.10.2020.

Na vašu nesreću nit je Crkva uzdrmana, nit je Papa rekao išta novo. Naravno da sve treba ć štititi zakon. Pa i homoseksualce. Inače, niste prenosili brojne Papine poruke podrške molitvenoj inicijativi pred bolnicama Za život. Niste prenosili podršku Pape definiciji braka kao zajednice muza i žene. Vecernji list po ovom pitanju očito sudjeluje u projektu "kulturne revolucije" i očito podržava genderizam. Dakle, selekcionirate što ćeze prenijeti. Gdje je tu novinarstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije