Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo

Otvorio crkvu rastavljenima, traži rješenje izbjegličke krize

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
12.03.2018.
u 08:11

Sutra će biti pet godina otkako je argentinski kardinal Jorge Bergoglio izabran za 266. poglavara Katoličke crkve. Upravo je objavljeno kako će u rujnu ove godine pohoditi baltičke zemlje, a do sada je posjetio 33 države tijekom 21 putovanja izvan Italije

Lako je kazati kako je pet godina pontifikata pape Franje ušlo u povijest, ali već od prve večeri 13. ožujka 2013., kada je argentinski kardinal Jorge Bergoglio izabran za 266. poglavara Katoličke crkve, znalo se da se nešto mijenja.

Prvi je papa koji je bez straha izabrao ime Franjo prema asiškom svecu kojem su zadnji bili uvijek prvi, kojem je priroda bila Bog, kojem su siromašni i nemoćni bili glavna briga. Pa i Bergogliov pozdrav “dobra večer” i njegov naklon vjernicima na Trgu sv. Petra pokazali su da će se nešto promijeniti.

Franjo je plakao sa žrtvama svećenika pedofila, putuje na periferije planeta, poziva na sučeljavanje s epohalnim izazovima poput izbjegličke krize, njegov ekumenizam doveo je do prvog susreta jednog rimskog poglavara s patrijarhom Ruske pravoslavne crkve te želi Kinesku crkvu koja živi u izolaciji i ilegali dovesti na svjetlo dana. Možda putuje rjeđe od Ivana Pavla II. koji ga je 1997. imenovao nadbiskupom Buenos Airesa, ali u dobi od 81. godine planira i dalje nove pohode. Upravo je objavljeno kako će u rujnu ove godine pohoditi baltičke zemlje, a do sada je posjetio 33 države tijekom 21. putovanja izvan Italije. Osnovao je kardinalsko vijeće od devet kardinala, tzv. C9, za reformu rimske kurije.

Prisustvovao je u Švedskoj obilježavanju 500. obljetnice protestantske reforme, a u Amazoniji je bio s domorodačkim narodima. Pokrenuo je reformu vatikanske banke IOR. Franjo je u četiri konzistorija imenovao ukupno 61 novog kardinala iz 43 države od kojih 15 nisu nikada imale kardinale. Od tih kardinala 49 ih je mlađe od 80 godina, što znači da mogu birati i biti izabrani za novog papu.

U ljeti će broj kardinala koji mogu sudjelovati na eventualnoj konklavi biti 114, jer će neki proslaviti svoj 80. rođendan, pa se očekuje kako će Franjo ove godine imenovati nove kardinale kako bi se došlo ponovno do brojke od 120 koliko je Pavao VI. odredio da bude kardinala izbornika. Franjo je sazvao biskupsku sinodu o obitelji na kojoj se zaključilo kako bi se Crkva trebala otvoriti prema rastavljenim i ponovno vjenčanim parovima. Franjo je osnovao i posebno vijeće za sučeljavanje s pitanjima svećenika pedofila u kojem su i žrtve zlostavljanja. Sutra u Večernjem listu pročitajte analizu o pet godina pontifikata pape Franje. 

Komentara 30

Avatar Cat
Cat
09:23 12.03.2018.

Rastavljeni i ponovno civilno vjenčani uvijek su mogli ići u crkvu i na misu. Ono što nisu mogli prije a ne mogu ni sada je primiti Sveteu Pričest.

BA
bakulušić
09:46 12.03.2018.

Rastava "od stola i kreveta" u Crkvi je prihvaćena kao krajnost da se izbjegne veće zlo. Davno prije pape Franje. A rastavljenima su vrata Crkve uvijek bila otvorena. Kao što su otvorena svim ljudima. Ovakvi naslovi i članci te proizvoljna tumačenja "otvorenih vrata" i "tko sam ja da sudim" mogu dovesti do pojava i slučajeva kakav je nedavno zabilježen u Dubrovniku. Gdje su "poučeni" i "podučeni" iskoristili otvorena vrata i izveli svetogrdni performans. Jer, tko smo mi da im sudimo?!

VJ
vjekoslavkatalina
08:45 12.03.2018.

...od dvadesetak putovanja ovog pape vise od pola ih je bilo u juznu ameriku...a od ostatka posjetio je vis enekatolicke zemlje nego katolicke...narocito ovdje u europi...ocrnio je putina i trumpa koji su vise napravili za krscane nego on sam....zato je dobio adekvatan odgovor od krscanskig poglavara sa bliskog istoka..'nisi ucinio za nas nista da nas spasis'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije