Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treba vidjeti osobu

Papa Franjo: Molim oprost zbog zlostavljanja u povijesti

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.06.2019.
u 08:50

Romima Papa Franjo tijekom službenog posjeta Rumunjskoj bio je i u Blaju, gdje se susreo s predstavnicima romske zajednice i gdje je Rome zamolio za oprost zbog proganjanja

Povijest nam govori da ima slučajeva kada su i kršćani, pa i katolici sudjelovali u progonu Roma, kazao je papa Franjo tijekom susreta s rumunjskim Romima u Blaju te ih je zamolio za oprost zbog proganjanja.

Put pomirenja i put osvete

– Molim oprost za to, molim oprost u ime Crkve, od Gospodina i od vas, za ono kada smo vas tijekom povijesti diskriminirali, zlostavljali ili vas pogrešno gledali, očima Kaina umjesto očima Abela, i nismo vas mogli priznati, cijeniti te braniti u vašoj posebnosti – kazao je papa Franjo dodajući kako u svojem srcu nosi teret diskriminacije, segregacije i zlostavljanja koje su podnijele romske zajednice.

Papa je objašnjavao kako ravnodušnost potiče predrasude i raspiruje zlobu. Koliko puta sudimo nepromišljeno, riječima koje ranjavaju, ponašanjem koje sije mržnju i udaljava!? Kad netko zaostane, ljudska obitelj ne hoda.

“Nismo potpuno kršćani i još smo manje humani ako ne znamo vidjeti najprije osobu pa onda njezina djela, ako ne možemo vidjeti osobu prije naših osuda i predrasuda”, kazao je Franjo i objasnio kako u povijesti čovječanstva uvijek postoje Abel i Kain. Postoji ispružena ruka i ruka koja udara; otvorenost susreta i zatvorenost sukoba; prihvat i odbacivanje.

– Ima onih koji u drugom vide brata i onih koji u njemu vide prepreku na svojem putu. Postoji civilizacija ljubavi i civilizacija mržnje. Pred nama je često odlučujući izbor: ići putom pomirenja ili putom osvete. Izaberimo Isusov put. To je put koji traži napor, no vodi prema miru te prolazi kroz oprost. Ne dopustimo da nas osvoje mržnja i ljutnja koje se nalaze u nama jer nijedno zlo neće uništiti drugo zlo, nikakva osveta ne zadovoljava nepravdu, nijedno ogorčenje nije dobro za srce, nijedna zatvorenost ne približava – kazao je papa Franjo. Dodao je, između ostalog, da romski narod ima ulogu protagonista, ali tu ulogu Romi trebaju preuzeti i ne smiju se plašiti dijeliti i nuditi svoje specifične karakteristike.

– Vrijednost života i obitelji u širem smislu; solidarnost, gostoljubivost, pomoć, potpora i obrana najslabijih u vašoj zajednici; vrednovanje i poštovanje starijih osoba; vjerski smisao života, spontanost i radost življenja vaše su osobine. Nemojte lišiti tih darova društvo u kojem se nalazite i budite otvoreni primiti sve dobre stvari koje vam drugi mogu ponuditi i napraviti – kazao je Franjo.

Dostojanstvo zarade kruha

– Zajedno hodite tamo gdje se nalazite, u izgradnji humanijeg svijeta, nadilazeći strahove i sumnje, odbacujući prepreke koje nas razdvajaju od drugih, njegujući međusobno povjerenje u strpljivom i nikada ispraznom traženje bratstva. Da biste dostojanstveno zajedno hodili, zauzmite se za dostojanstvo obitelji, za dostojanstvo zarade svakodnevnog kruha. To i dostojanstvo molitve pomoći će vam da idete dalje, uvijek gledajući naprijed – rekao je Franjo i naglasio kako je Crkva mjesto susreta i moramo se toga sjetiti ne kao lijepog slogana, nego kao dijela osobne iskaznice nas kršćana.

Prema službenim podacima u Rumunjskoj ima 620 tisuća Roma, ali prema nekim procjenama ima ih dva milijuna.

Inače, u SAD-u Roma ima oko milijun, u Brazilu 800 tisuća, u Španjolskoj 650 tisuća, u Rumunjskoj 620 tisuća… U Europi od ukupnog broja Roma njih čak 60-70 posto živi u zemljama istočne Europe i Balkana.  

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar alexandarkeller
alexandarkeller
12:50 04.06.2019.

Neka im Bog oprosti ako može...ljudi ne bi smjeli niti pomišljati na to...tretirati ih i kazniti ih poput ratnih zločinaca. Zapravo su zavrijedili izgon sa ovog planeta svi koji su maltretirali i terorizirali djecu.

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
09:54 04.06.2019.

Franjo, kako ide moljenje oprosta u praksi? Ovo je show, iako vjerujem da Franjo kao pojedinac misli ono što kaže. Možda da ga naši Romi pozovu da živi s njima godinu dana, a ne da se za govornicom ispričava pa udari po kavijaru za ručak, odmagli u privatnom zrakoplovu na popodnevni drijemež u krevet od kašmira.

DI
Direkt
09:14 04.06.2019.

Papa Francisko da moli za oprost radi grehova crkve mala bi mu bila dva života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije