Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postsinodalna pobudnica

Papa Franjo: Molim oprost za zločine Crkve nad domorocima

Papa Franjo
Foto: ©ALESSIA GIULIANI/Milestone Media/PIXSELL
1/4
13.02.2020.
u 16:11

Sveti Otac u pobudnici Voljena Amazonija odbacio mogućnost zaređivanja starijih oženjenih muškaraca

Papa Franjo nije omogućio zaređivanje starijih oženjenih muškaraca u najzabitijim dijelovima Amazonije u postsinodalnoj pobudnici Voljena Amazonija (Querida Amazzonia) koja je jučer predstavljena u Vatikanu. Očekivalo se da će papina pobudnica o Amazoniji iznijeti eventualnu mogućnost zaređivanja starijih i oženjenih muškaraca, ali je Franjo pozvao biskupe da na te prostore šalju više svećenika. Na 90 stranica papa govori o velikoj ljubavi prema Amazoniji i poziva na promišljanje kako pomoći narodima koji pate.

Zaustavite sječu šuma!

Traži oprost za zlodjela počinjena u Amazoniji, a i među crkvenim ljudima bilo je, nažalost, onih koji su šutjeli o zločinima nad ljudima i prirodom.

– Ne možemo negirati da u žitu ima kukolja i da misionari nisu bili uz potlačene. Zbog toga se sramim i još jednom ponizno molim oprost za zločine protiv domorodačkih naroda tijekom tzv. osvajanja Amerike i zbog groznih zločina do kojih je dolazilo tijekom cijele povijesti Amazonije – napisao je papa Franjo u pobudnici.

U tom zaključnom dokumentu biskupske sinode održane u listopadu 2019. o Amazoniji nema revolucionarnih promjena što se tiče zaređivanja oženjenih muškaraca u najudaljenijim dijelovima toga prostora koji obuhvaća devet zemalja. Kaže se kako i narodi na najudaljenijim mjestima imaju pravo na euharistijsko slavlje, pa stoga papa Franjo poziva biskupe, posebno u Južnoj Americi, da upućuju svećenike na te prostore, ali i naglašava kako je potrebno dati više prostora laicima za slavlje nekih sakramenata. No, svećenik ostaje jedini koji može slaviti euharistiju i u ispovjedaonicama dati odrješenje za grijehe. Franjo traži i veći prostor za žene.

U pobudnici se poziva na mnoge dokumente biskupskih konferencija amazonijskih zemalja. Papa Franjo iznosi svoje snove za Amazoniju. Četiri su velika sna: neka se Amazonija bori za prava najsiromašnijih, neka zaštiti kulturno bogatstvo, neka ljubomorno čuva veliku prirodnu ljepotu i neka kršćanske zajednice budu sposobne u zauzimanju i u utjelovljenju u Amazoniji. Poziva da se pročita cijela pobudnica jer, premda iskazuje ljubav prema Amazoniji, ona se odnosi na cijeli svijet.

Papa piše kako se ne može isključiti da su članovi Crkve bili “dijelom koruptivne mreže te su pokoji put šutjeli u zamjenu za ekonomsku pomoć za crkvena djelovanja”. Zbog toga je i Biskupska sinoda pozvala da se dobro pazi odakle dolaze donacije, odnosno druge povlastice ili ulaganja crkvenih institucija ili kršćana.

U Amazoniji živi više od 110 različitih naroda i njihova je situacija vrlo osjetljiva. Njihova budućnost je u opasnosti i zbog današnje kolonizacije. Papa poziva na zaustavljanje uništenja prirode, sječu šuma, jer se time ugrožava i budućnost naroda koji žive u njima. Svaki narod koji je preživio prijašnje kolonizacije u Amazoniji posjeduje svoj kulturni identitet, jedinstveno bogatstvo u multikulturnom svijetu. Oni imaju poseban odnos prema prirodi, koji se ne može shvatiti drukčijim mentalnim obrascima.

Celibat je Božji dar

Papa poziva mlade u Amazoniji, posebno domoroce, da preuzmu korijene njihova identiteta, jer iz korijena dolazi snaga koja daje rast, cvijeće, plodove. Upozorava kako osim lokalnih političkih i ekonomskih interesa, postoje i oni međunarodni, pa prema tome rješenje za Amazoniju nije internacionalizacija toga prostora, već očuvanje različitosti.

Crkva je pozvana hoditi s narodima Amazonije, naglašava Franjo u pobudnici. Oni imaju pravo na najavu evanđelja, a posebno onoga gdje se kaže kako se uvijek treba slušati na različite načine. Crkva ima raznoliko lice, nije statično skladište, niti muzejski izložak, već korijen stabla koji raste. To je tisućljetna tradicija koja svjedoči Božje djelovanje u narodu. Franjo u pobudnici citira Ivana Pavla II. kako Crkva nema namjeru negirati autonomnu kulturu, već, upravo suprotno, hraniti je većim poštovanjem jer kultura može promicati posredovanje i suradnju. Ako oni koji potrebuju bivaju odbačeni, onda se Crkva pretvara u carinu. Milosrđe može za Crkvu postati samo romantični izraz ako se ne bude manifestiralo konkretnim pastoralnim zauzimanjem.

Ostat će razočarani oni koji su mislili kako će papa Franjo u pobudnici o Amazoniji otvoriti vrata ukidanju celibata, ali to se nije moglo ni očekivati budući da je više puta naglasio kako je celibat dar Božji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije