Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'LAŽNI VJERNICI'

Papa Franjo: Mafije koriste pandemiju za korupciju

Papa Franjo
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
23.03.2021.
u 16:24

Papa smatra da je nužno “osloboditi” Gospu iz mafijaških gledanja na nju kao njihovu zaštitnicu

Papa Franjo je kazao kako mafije koriste pandemiju i obogaćuju se korupcijom. Franjo, kao i njegovi prethodnici, se zauzima protiv mafije, a što je zanimljivo svi mafijaški čelnici su vjernici i obožavatelji Gospe. Mafije su prisutne na cijelome svijetu te se, koristeći situaciju s pandemijom, obogaćuju s korupcijom, kazao je papa Franjo u povodu dana sjećanja na nedužne žrtve mafija, koji se u Italiji obilježava od 2017. godine na dan 21. ožujka. Zastupnički dom je taj dan izabrao, jer toga dana završava zima i započinje proljeće, buđenje.

Franjo je podsjetio na zauzimanje svojih prethodnika protiv mafije. Ivan Pavao II. upozorio je 1993. na Siciliji u dolini hramova (Valle dei Templi) u Agrigentu na njihovu „kulturu smrti“, a Benedikt XVI. ih je osudio nazvavši ih „putovima smrti“. Te strukture grijeha, mafijaške strukture, protivne Kristovu evanđelju, zamjenjuju vjeru s idolopoklonstvom, kazao je Franjo.A, upravo su to mafijaši, odnosno lažni vjernici jer se ne ponašaju kršćanski, već time što obožavaju Gospu ili čitaju Bibliju misle da su obavili svoju kršćansku ulogu.

Primjerice, veliki mafijaški (odnosno sicilijanske Cosa Nostre) šef Bernardo Provenzano svaku je večer čitao Bibliju, a svoju je jazbinu ispunio slikama Gospe. Žalosno je i to što tijekom posmrtne procesije ulicama gradića, posebno u regiji Kalabriji, se svi zaustavljaju pred kućom nekog šefa ‘'Ndranghete (kalabrijske mafije) i naklanjaju (u Reggio Calabriji se procesija zaustavljala ispred kuće šefa ‘'Ndranghete Mazzagattija). Ta kriminalna kultura traje i za mnoge ima i perverzni šarm.

Papinska marijanska akademija pokrenula je inicijativu za “oslobađanje” Gospe od mafijaša, odnosnu kulturnu operaciju analiziranja i promatranja tih kriminalnih i mafijaških fenomena. Želi se “osloboditi” Gospu iz mafijaških gledanja na nju kao njihovu zaštitnicu.

Predanost Gospi je kulturno-vjersko bogatstvo koje treba štititi, kazao je Franjo. Treba biti oslobođeno od snaga i uvjetovanja koji ne odgovaraju evanđeoskim kriterijima pravde, poštenja i solidarnosti. Među mjere predviđa se i izopćenjem mafijaša.

Znalo se da će mafija iskoristiti financijske poteškoće poduzetnika, posebno hotelijera, kako bi ih ucjenjivali i zatim preuzeli njihova vlasništva.

Ključne riječi

Komentara 3

PR
&primjedba
11:59 24.03.2021.

On to govori iz vlastitog iskustva. Capo dei capi .

DU
Deleted user
20:13 23.03.2021.

Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen

NE
neboiznadzagreba2
16:34 23.03.2021.

Papa i Silvek bi najrađe oslobodili svijet od ikakve vjere, neki drugi bogovi, osobito božice, puno su im draže od Gospe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije