Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovorio na kritike

Papa Franjo: I ja razmišljam što će biti poslije mene

Papa Franjo
Foto: REUTERS
1/3
01.11.2020.
u 12:36

Nažalost korupcije je bilo i stalno se ciklički kroz povijest pojavljuje. Dođe netko i očisti situaciju, a onda dođe drugi i ponovno je pokrene, kaže Franjo

I ja razmišljam što će biti poslije mene i o tome govorim, kazao je papa Franjo, koji će 17. prosinca proslaviti 84-ti rođendan, u razgovoru za talijansku agenciju Adnkronos. Rasprave o tome tko bi mogao postati novim papom poslije Franje i hoće li taj nastaviti njegovim putom sve su učestalije. Franjo kaže kako je nedavno bio na rutinskoj provjeri zdravstvenog stanja, te da su mu liječnici kazali kako bi takve analize mogao raditi svakih pet godina, a da je on odgovorio kako je bolje analize zdravstvenog stanja provesti svake godine.

Na pitanje o kritikama koje mu upućuju, Franjo kaže kako ih sluša. Bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Camilo Ruini je nedavno kazao kako “kritizirati papu ne znači biti protiv njega”. Ovih je dana Franjo kritiziran zbog sporazuma između Vatikana i Kine, te izjave o civilnim zajednicama za homoseksualne parove.

- Ne bih kazao istinu ako bi Vam odgovorio da ostaneš dobro poslije kritika. Nikome se ne sviđaju posebno kada su kao šamari na lice, kada te zabole ako su izrečene iz zle namjere i zločestoće. No s istim uvjerenjem kažem i da kritike mogu biti konstruktivne i onda ih prihvaćam i analiziram se i pitam se jesam li pogriješio i gdje sam pogriješio, jesam li učinio dobro ili loše, jesam li mogao učiniti bolje. Saslušam kritike i razlučujem kako bih shvatio koje su dobronamjerne, a koje nisu. Razlučivanje je nit vodilja moga puta u svemu i o svima - kazao je Franjo i naglasio kako je potrebno pošteno informiranje da bi se mogla ispričati istina o onome što se događa unutar Crkve.

Glede korupcije i u Crkvi, Franjo kaže kako ona postoji stoljećima. Na početku svoga pontifikata otišao je Benediktu XVI. koju mu je predao kutiju punu dokumenata i kazao kako je u njoj sve i o najtežim situacijama te da je učinio što je mogao udaljivši i neke osobe, a sada je “na tebi da nastaviš”. Franjo kaže kako je nastavio ono što je započeo Benedikt XVI. u raščišćavanju korupcije.

- Nažalost korupcije je bilo i stalno se ciklički kroz povijest pojavljuje. Dođe netko i očisti situaciju, a onda dođe drugi i ponovno je pokrene, kaže Franjo, koji također želi raščistiti sa svećenicima koji stavljaju novac - koji su prvi očevi Crkve pa i sveti Franjo Asiški nazivali Vražjom belegom - ispred Križa.

Ključne riječi

Komentara 27

LO
lojtra2
13:07 01.11.2020.

Koji god da dođe taj neće s terorističkom organizacijom pregovarati o hrvatskim svecima.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
13:04 01.11.2020.

Današnji gerovcev govor mržnje prema Hrvatima i katolicima ponovo nije moguće komentirati?

Avatar abakus
abakus
13:29 01.11.2020.

Poslije tebe bit će potop, Bergoljo... Spaljena zemlja. Nije ni prije sve bilo ok u Crkvi, dapače, ali ti si, mamlaze jedan, uništio i ono malo dobra koje je još u njoj bilo. Fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije