Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Papa: Doniranje organa znak ljubavi prema bližnjemu

07.11.2008.
u 16:00

Papa Benedikt XVI. izjavio je pred sudionicima liječničkog kongresa u Vatikanu da je doniranje organa znak ljubavi prema bližnjemu.

Darovanje organa "poseban je oblik iskazivanja ljubavi prema bližnjemu", rekao je Papa u petak sudionicima kongresa u organizaciji Papinske akademije za život.

- U vremenu kakvo je naše, često obilježeno različitim oblicima egoizma, sve je potrebnije razumjeti da se mora darivati kako bi se dobila prava slika života. Postoji odgovornost iz ljubavi i milosrđa - izjavio je Benedikt XVI.

Spominjući napredak medicine, koji ljudima koji pate omogućuje život u dostojanstvu, Papa je presađivanje organa nazvao "velikim dosegom medicinske znanosti i znakom za mnoge ljude koji trpe teške, često ekstremne trenutke u bolnici".

Taj napredak "ne bi bio moguć bez velikodušnosti i nesebičnosti mnogih donatora organa", dodao je.

Papa je istodobno upozorio da se tijelo ne smije promatrati samo kao objekt.

- Kad je riječ o tehnici presađivanja organa, to znači da se organi smiju darovati samo onda kada to ne predstavlja ozbiljnu opasnost za vlastito zdravlje i identitet i to samo ako je moralno motivirano. Logika trgovine organima ili diskriminirajući kriteriji doniranja organa moralno nisu dopušteni. Zloporaba pri presađivanju i trgovina organima pogađa nevine, među kojima su i djeca - poručio je Papa, pozivajući znanstvenike i liječnike da se udruže kako bi spriječili "to neprihvatljivo ponašanje".

Govoreći o moždanoj smrti, Benedikt XVI. je poručio da se vitalni organi smiju uzimati samo iz mrtvog tijela.

Kad umirući doniraju svoje organe, "glavni kriterij mora biti poštovanje života donatora".

Papa je ponovio da ljudski embriji ne mogu služiti za istraživačke svrhe. Embriji se ne smiju rabiti kao "terapeutski materijal" jer to "proturječi kulturnome, civilnom i etičnom temelju na koji se oslanja ljudsko dostojanstvo", zaključio je Benedikt XVI.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije