Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAĆANJE DIPLOMATIMA

Papa: Crkva će suzbijati pedofiliju, jedan od najgnusnijih zločina

Papa Franjo
Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL
1/8
07.01.2019.
u 13:08

Ta izjava dolazi nakon 2018. koju je obilježilo otkrivanje niza skandala spolne zlouporabe svećenika, napose u Sjedinjenim Državama i u Čileu

Crkva se obvezuje da će se boriti protiv spolne zlouporabe malodobnika, što je "jedan od najgnusnijih i najgorih zločina", rekao je u ponedjeljak papa Franjo u novogodišnjem obraćanju diplomatima akreditiranim pri Svetoj Stolici.

Ta izjava dolazi nakon 2018. koju je obilježilo otkrivanje niza skandala spolne zlouporabe svećenika, napose u Sjedinjenim Državama i u Čileu i kada u ponedjeljak francuski kardinal Philippe Barbarin izlazi pred sud pod optužbom da je skrivao pedofilsku prošlost jednog svećenika.

Crkva se obvezuje da će suzbijati spolnu zlouporabu malodobnika, koja je "jedan od najgnusnijih i najgorih mogućih zločina", rekao je Sveti Otac.

Takva zlouporaba "neumoljivo uništava ono najbolje što ljudski život namjenjuje nedužnoj dobi, uzrokujući nepopravljivu štetu u preostalom dijelu života", istaknuo je Papa rođen u Argentini. 

"Sveta Stolica i čitava Crkva obvezuju se da će suzbijati i sprječavati takve zlouporabe i njihovo prikrivanje te utvrditi činjenice koje se tiču svećenika i dati pravnu zadovoljštinu malodobnicima žrtvama spolnog nasilja koje je još gore zbog zlouporabe vlasti i savjesti", dodao je papa Franjo.

U novogodišnjoj čestitki u Rimskoj kuriji (vlada Svete Stolice) 21. prosinca Papa je već bio obećao da takvi "gnusni čini" unutar Crkve "više nikad" neće proći nekažnjeno.

Usto je pozvao sve koji su počinili grijeh spolnog zlostavljanja u Crkvi i u drugim dijelovima društva da se sami predaju pravosuđu u svojoj zemlji.

Papa je za kraj veljače 2019. u Vatikanu sazvao sastanak predsjednika biskupskih konferencija cijeloga svijeta koji će biti posvećen "zaštiti djece".

Kako bi se pripremili za taj sastanak, sudionici će se morati susresti sa žrtvama spolnog zlostavljanja svećenika u pojedinim zemljama.

Susret bi trebao biti "još jedan korak koji Crkva čini na putu rasvjetljavanja činjenica i liječenja rana koje su zadala takva zlodjela", istaknuo je Papa u ponedjeljak pred diplomatskim zborom.

Ključne riječi

Komentara 4

FR
franjo
16:38 07.01.2019.

I dok Papa obećava ali i spominje problem , niti jedan svećenik , npr. Za vrijeme mise nije to niti spomenio. Kako može reci da se molimo za njih , tako bi trebali da spomenu problem i direktno zbog čega da se molimo. Bog neka mi oprosti ali mišljenja sam da su se baš oni udaljili od Boga samoga i liče mi na mafija organizaciju koji sve zataškavaju i guraju pod tepih.

Avatar krkcro
krkcro
02:11 08.01.2019.

antikrist

VI
VisAVis2
13:54 07.01.2019.

Kako to Crkva misli suzbijati bilo čiji privatni grijeh, mišljenje ili stav! Zar Franjo ponovno uvodi inkviziciju? Čime se ova argentinska izbjeglica to bavi! Na stranu kritike bezbožnika spram Crkvi u svezi postupaka pojedinaca! Ovim Franja takvima daje za pravo, što nije prihvatljivo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije