Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolazi u sarajevo

Papa će prvo napraviti krug stadionom i onda se popeti na pozornicu

papa
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/19
05.06.2015.
u 14:17

Organizatori poručuju kako je već sve spremno za dolazak pape Franje. Iz Organizacijskog odbora tvrde kako će Sarajevo u subotu ugostiti 65.000 vjernika iz zemalja regije, ali i svijeta

Euforija zbog dolaska pape Franje u Sarajevo raste. Sve je spremno za veliki događaj u subotu. Poruke dobrodošlice Papi istaknute su na brojnim mjestima u Sarajevu. U gradu se mogu vidjeti i brojni plakati s Papinim likom i motom posjeta BiH “Mir vama”. Pripreme za međunarodni događaj, posjet pape Franje Sarajevu, vidljive su u svim dijelovima grada. Organizatori poručuju kako je već sve spremno za dolazak pape Franje. Iz Organizacijskog odbora tvrde kako će Sarajevo u subotu ugostiti 65.000 vjernika iz zemalja regije, ali i svijeta. Najveće zanimanje, ipak je za misu koju će Papa predvoditi na olimpijskom stadionu Koševo.

Ključevi grada za Papu

Liturgijsko-glazbeno povjerenstvo pohoda pape Franje u BiH predstavilo je liturgijske predmete koje će poglavar Katoličke crkve koristiti prilikom svete mise na stadionu Koševo u Sarajevu. Dvije stvari na pozornici s koje će papa Franjo poslati poruke mira i suživota su najvažnije – oltar Tijela i krvi Kristove i ambon koji se zove besjedništvo. Oba liturgijska predmeta su dar župe Šikra, a napravili su ih radnici Stolarije “Kraljevići” prema nacrtu akademskog slikara Ilije Skočibušića. Na prednjem dijelu oltara nalazi se natpis na bosančici s bh. motivima. Fra Marko Lovrić i akademik Skočibušić darovali su i kalež u čijem se podnožju nalaze četiri katedrale u BiH i ciborij za hostije. Veliko zanimanje pobudila je i stolica koja simbolizira učiteljski nastup Svetog Oca ili svakog biskupa koji drži govore u svojim katedralama. Ona je dar župe Zavidovići na kojoj su radili Edin i Salem Hajderovac. Napravljena je od orahova drva i na njoj se nalaze motivi Hrvatske i BiH – pšenica iz Semberije, grožđe iz Hercegovine, katedrala iz Sarajeva u središtu, s lijeve strane župa Zavidovići i s desne katedrala sv. Petra. Voditelj ovog povjerenstva mons. Tomo Knežević kazao je da će nakon Papina pohoda stolica biti smještena u sarajevskoj katedrali. Iznad stolice na kojoj će sjediti papa Franjo nalazit će se raspelo koje je dar Roberta Tomića iz Posušja i bitno je istaknuti da je ono napravljeno od jednog komada drva koje je nađeno u prirodi. Predstavlja uskrsnuće Isusa Krista s ovog svijeta. Prema Kneževićevim riječima, “Srce i dušu” pozornice osmislili su Damir Ramljak zvani Tigar i Fabijan Stanušić. Poznata je još jedna pojedinost vezana uz misno slavlje. Naime, kada stigne na Koševo, Papa će prvo napraviti krug stadionom, a onda će se popeti na pozornicu. Nakon toga, gradonačelnik Ivo Komšić uručit će mu ključeve grada Sarajeva i povelju kojom je 29. travnja 2015. godine postao počasni građanin. Također, Papa neće pričestiti nikoga, a darovat će ga samo obitelj Ivančević iz Rame koja ima šestero djece – pet djevojčica i jednog dječaka koji će sljedeće godine postati svećenik.

Turizam i dolazak Pape

Pohod pape Franje Sarajevu obradovao je i hotelijere. Veliki dio hotela je popunjen. Glasnogovornica Turističke zajednice Sarajevske županije Asja Hadžiefendić-Mešić kazala je kako se najveći broj vjernika očekuje iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Italije i Španjolske. Navela je i to da hrvatske turističke agencije u ponudi imaju organiziran dolazak vjernika u Sarajevo, na bazi dnevnog boravka. Trenutačno, hoteli s višim kategorijama, s četiri i pet zvjezdica su popunjeni, dok u hostelima i hotelima s nižim kategorijama još uvijek ima mjesta. Turistička zajednica ima registrirano oko 9000 kreveta u Sarajevskoj županiji. Puni smo optimizma jer je ovakav događaj ohrabrujući i za turizam Sarajeva, kazala je Hadžiefendić-Mešić i dodala kako je dolazak pape Franje u Sarajevo izuzetna prilika kada će Sarajevo osvanuti na naslovnim stranicama svih svjetskih medija. S druge strane treba naglasiti da su mnogi Sarajlije ugostili određen broj hodočasnika u svojim domovima.

>>Polovica se Hrvata iselila iz BiH, brojni građani odlaze u džihad... U takvu stvarnost dolazi papa Franjo

>>Pape su računali na Hrvate kad je bilo najteže, ali 
su im bili i oslonac

Komentara 6

JU
jupimi
15:53 05.06.2015.

mozda ga Bakir Izedbegovic osudi da je pocinija ratni zlocin, u ovome naveliko ce Bakira podrzati Mesic Vesnica i ostala komunisticka svita,

Avatar think pink
think pink
14:55 05.06.2015.

stvarno je u dobroj formi ako može optrčati stadion...

Avatar Pa gde si bre Radoje brate
Pa gde si bre Radoje brate
15:11 05.06.2015.

Zamisli 65 000 virnika.A u Manili mu je došlo 6 000 000.Gubi vrime i šolde sa bosancin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije