Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDUĆNOST CRKVE

Papa će biti netko mlađi, ali veće promjene ne možemo očekivati

papa benedikt xvi.,portal
Reuters/PIXSELL
13.02.2013.
u 21:34

Ne očekuje se da će doći do dramatičnih zaokreta pa će sljedeći papa njegovati ono što su postigli njegovi prethodnici

Odreknućem od papinske vlasti Benedikt XVI. povukao je dobar, snažan i znakovit potez koji bi mogao promijeniti neka pravila i tradiciju.

“Ovo je hrabar potez za koji imam samo riječi hvale i odobravanja. Dosad smo vjerovali da je duhovna vlast koju papa obnaša doživotna, ali Benedikt XVI. pokazao nam je da to nije tako i da je svaka vlast vremenski ograničena. Usto, jasno je pokazao kako tih ograničenja treba biti svjestan. On se odrekao duhovne vlasti nad Crkvom zato što je shvatio da za obnašanje te zahtjevne dužnosti više nama snage i da bi, ako bi ostao na njoj, mrcvario i sebe i cijelu Crkvu”, kaže nam don Ivan Grubišić, koji smatra da je papa ovim činom ostavio vrlo specifičnu i znakovitu oporuku cijeloj Crkvi koja sigurno neće ostati bez odjeka.

>> \"Neće biti problema ako vlast bude poštovala ljudska i Božja prava\"

Još dosta nepoznanica

“Cijela ova situacija krajnje je zanimljiva zato što Crkva u posljednjih sedamsto godina nema iskustva s ovakvim odlaskom pape. Stoga je jasno da su svi iznenađeni, da sve to izaziva brojne komentare. Tu ima još dosta nepoznanica. Joseph Ratzinger velika je ličnost, vrhunski teološki um, no ostaje otvoreno u kojoj će mjeri on u budućnosti koristiti svoj utjecaj i ugled. No siguran sam da se neće miješati u izbor novoga pape niti će gurati neke svoje kandidata”, objašnjava mons. Juraj Kolarić i naglašava kako ne vjeruje da će se mijenjati procedura za izbor novoga pape te dodaje da Crkvu vodi Duh Sveti i da u teškim trenucima uvijek dolazi do Božje intervencije i vodstva. I on ovu papinu odluku smatra vrlo hrabrom gestom.

“U promišljanju ove odluke sigurno je bio svjestan da Crkva mora biti sposobna na pravi načni odgovoriti novim izazovima koji pred njome stoje, a bio je svjestan i činjenice da su njegove snage pri kraju. Mislim da su njegove najznačajnije riječi u objavi njegova odreknuća od papinske službe bile da ne može više činiti ono što je do sada činio”, kaže nam mons. Kolarić koji procjenjuje da bi kod izbora novoga pape do izražaja ipak mogle doći mlađe snage, i to ponajprije zbog činjenice da se Crkva mora pomlađivati i reformirati, odnosno prilagođavati vremenu. Upravo zato on smatra da se Benedikt XVI. povukao u trenutku kada je to Crkvi bilo najpotrebnije.

“Stavio bih naglasak upravo na pomlađivanje. Mislim da će sljedeći papa biti znatno mlađi čovjek”, zaključuje naš sugovornik. “Hoće li kandidat biti mlađa osoba? Vjerojatno da, ali sumnjam da će se ići na ‘progresivnog’ papu. Kardinali koji biraju papu imaju poprilično godina i svi su zapravo svojevrsni umirovljenici. Teško je očekivati da će novi papa znatnije promijeniti politiku Crkve. Mislim da crkvena hijerarhija još nije sazrela za korjenite promjene i da kaska dvije stotine godine iza suvremenog svijeta. Taj mentalni sklop teško će se mijenjati”, kaže nam don Ivan Grubišić. On naglašava da svaki papa donosi nešto svoje, ali istodobno njeguje kontinuitet crkvene politike.

Dalekosežan trag

“Ni Ivan Pavao II. nije bio papa diskontinuiteta. On je njegovao tradicionalnu politiku Crkve, ali je našao način kako dobro i svrhovito komunicirati sa suvremenim čovjekom”, naglašava on.

I mons. Juraj Kolarić slaže se s time da će sljedeći papa biti znatno mlađi, no i on naglašava da će to biti osoba koja njegovati kontinuitet.

“Kontinuitet crkvenog nauka neupitan je, ali metode njena vođenja mogu biti različite. Ne očekujem nikakve spektakularne promjene, ali očekujem da će Crkva, s novim papom na čelu, pomnije i pažljivije osluškivati suvremenog čovjeka, voditi računa o njegovim problemima i otvorenije mu nuditi svoje nauk”, naglašava mons. Kolarić.

Obojica naglašavaju da je Joseph Ratzinger ostavio dubok i dalekosežan trag ponajprije zato što je bio briljantan teološki um, možda najveći u posljednjih dvjestotinjak godina.

“On je u svojoj teološkoj misli velik i izrazito duhovan. Neprestano naglašava važnost istinske, prave vjere, a ne vjerovanja ili puke religioznosti, koja danas prevladava. To isto činio je i Isus”, kaže don Grubišić.

>> Sve o odlasku pape pročitajte u našem specijalu

Komentara 8

Avatar gladijator4
gladijator4
23:50 13.02.2013.

A zašto se tome uopće pridaje tolika pažnja. Čime su to oni zaslužili???

WI
wiliam
23:57 13.02.2013.

Tko je taj Grubišić? Po čemu je on relevantan da komentira tako važna pitanja i da mu Večernji daje toliko puno prostora? Kraj tolikog broja vrhunskih teologa vi pitate njega za mišljenje!!?

Avatar EU afrodita
EU afrodita
22:32 13.02.2013.

Slažem se sa Grubišićem....prije će se katolička institucija raspasti nego što će se promijeniti...njihov problem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije