Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zaštitnik interneta'

Papa beatificirao prvog milenijalca, Božjeg influencera Carla Acutisa

ITA, Seligsprechung Carlo Acutis
Foto: EXPA/PIXSELL
1/3
12.10.2020.
u 20:34

Na Carlovo približavanje vjeri utjecala je njegova dadilja, Poljakinja Beata koja je obožavala papu Ivana Pavla II. Crkva ga je i privlačila

U Assisiju je u subotu poslijepodne beatificiran prvi milenijalac, Carlo Acutis rođen 3. svibnja 1991. u Londonu gdje su njegovi roditelji bili na privremenom radu, a umro 12. listopada 2006. u bolnici San Gerardo u Monzi pokraj Milana od leukemije. Carlo Acutis je i prvi blaženik koji je za vrijeme života imao profil na Facebooku i koristio se internetom, pa su ga već prozvali "zaštitnikom interneta". No dane nije provodio samo na društvenim mrežama, već je i pomagao beskućnicima, u društvu svojih vršnjaka bio je omiljen, a bio je i vjernik.

Prva pričest sa sedam godina

Njegova majka Antonia Salzano kaže da to što je otkrio vjeru nije zasluga roditelja, naime ona je po vlastitom priznanju bila u crkvi samo tri puta - za prvu pričest, krizmu i vjenčanje. Na Carlovo približavanje vjeri utjecala je njegova dadilja, Poljakinja Beata koja je obožavala papu Ivana Pavla II. Dječaka je privlačila crkva, priča njegova majka i dodaje kako ju je, kada je imao tri i pol godine, molio da uđu u crkvu da pozdravi Isusa. U milanskim parkovima brao je cvijeće za Gospu. Prvu pričest primio je sa sedam, a ne kao obično s deset godina.

Proces beatifikacije započeo je šest godina poslije njegove smrti, a papa Franjo ga je 2018. proglasio časnim slugom Božjim. Kongregacija za kauze svetaca je kao čudotvorno prihvatila ozdravljenje šestogodišnjaka Matheusa u Brazilu. Naime, u crkvi San Sebastiano u gradu Campo Grande u Brazilu, svećenik Marcelo Tenório je Matheusu, koji je od rođenja bolovao od teške anomalije gušterače, stavio na tijelo relikviju - komad majice Carla Acutisa. Dan poslije tomografija je pokazala da je Matheusova gušterača postala jednaka onoj kakvu imaju zdrave osobe.

Nadahnuto pisanje

Otac Roberto Gazzaniga, isusovac, vodio je duhovne vježbe gimnazijalcima u školi koju je pohađao Carlo. Prisjetio se kako je Carlo napisao da je "život lijepa stvar koja traži zauzimanje, te se ne stvara onime što je efemerno". Otac Gazzaniga naglasio je da je Carlo to napisao kada je imao samo 13 godina.

- On je bio svjedok koji evangelizira svojim primjerom. Nije bio militantni vjernik koji provodi prozelitizam. Da, odlazio je svakog dana u crkvu na euharistiju, misu i osobnu molitvu, ali to nije isticao. Angažirao se u volontiranju, pomagao je siromašnima i nemoćnima, ali nije bio razmetljiv, nije se time hvalio, kaže otac Gazzaniga.

Carlo Acutis umro je u samo 72 sata. U 14 sati 11. listopada 2006. pao je u komu s osmijehom na licu, prisjeća se njegova majka Antonia, a u 17 sati proglašena je moždana smrt, dok je 12. listopada ujutro proglašena i njegova legalna smrt. Na pitanje čega će se sjećati, Antonia odgovara kako će joj nedostajati njegova vedrina, ali ostaju joj njegovi zapisi. Glede društvenih mreža napisao je kako su "ljudi današnjice usredotočeni na sebe i njihova se sreća svodi samo na neki lajk". Antonia kaže da je njezin sin Carlo bio "Božji influencer".

Komentara 1

VA
valpovo
02:11 13.10.2020.

Blazeni Carlos cuvaj me od VL ademina AKO NEMOZES nadji mu zamjenu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije