Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMISIJA O STEPINCU ZAVRŠILA S RADOM

Papa će odlučiti o Stepinčevoj svetosti

Alojzije Stepinac
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
13.07.2017.
u 15:06

Radu komisije predsjedao je o. Bernardo Ardura, predsjednik Papinskoga vijeća za povijesne znanosti

Članovi mješovite katoličko-pravoslavne komisije o kardinalu Alojziju Stepincu završili su danas dvodnevni rad na svome posljednjem susretu u Rimu i kako javlja Izvještajna katolička agencija IKA "složili su se da je njihov rad omogućio bolje razumijevanje povijesti u godinama između Prvoga svjetskog rata i 1960., godine smrti kardinala Stepinca" te da se "moglo također osvijetliti život i službu jednog uglednoga katoličkog Pastira u osobito teškom povijesnom razdoblju".

- Došlo se do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, šutnja i stajališta još uvijek predmet različitih tumačenja. U slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežito davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita. Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je kako su sve Crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovjedaoce vjere. U tom smislu članovi Komisije složili su se oko mogućnosti buduće suradnje, u pogledu zajedničkoga rada, kako bi podijelili sjećanje na mučenike i ispovjedaoce vjere dviju Crkava - prenosi IKA službeno priopćenje, koje je zajednički objavljeno u Vatikanu u 13 sati, nakon susreta u Domu Svete Marte (Domus Sanctae Marthae) u Vatikanu,

Radu komisije predsjedao je o. Bernardo Ardura, predsjednik Papinskoga vijeća za povijesne znanosti, u ime Hrvatske biskupske konferencije bili su prisutni: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački; mons. Antun Škvorčević, biskup požeški; mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski; dr. Jure Krišto i dr. Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za povijest, a u ime Srpske Pravoslavne Crkve bili su prisutni: g. Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski; g. Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski; g. Irinej, episkop novosadski i bački; g. Jovan, episkop pakračko-slavonski; i prof. dr. Darko Tanasković, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO-u.

- Nazočni su prepoznali velikodušnost pape Franje koji je dobrohotno prihvatio molbu patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve Irineja, i odlučio je ustanoviti Komisiju. Svi su članovi zahvalni na srdačnom ozračju, u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli ispuniti zadaću povjerenu Komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca - piše u zajedničkoj izjavi, kao i to da su članovi komisije bili "od početka rada Komisije svjesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj mjerodavnosti Pape" te "priznaju također da svaka Crkva ima vlastite kriterije za postupak kanonizacije".

Ključne riječi

Komentara 50

NE
nemanatrag
07:38 14.07.2017.

Kad promjene ime Trgu maršala Tita, proglase Stepinca svetim onda valjda i cijeli Piranski zaljev bude naš!

DU
Deleted user
19:38 13.07.2017.

Bilo bi dobro da završi taj posao Papa Franjo? No, isto tako, nadam se da našu omladinu, kao u zadnjih 25 godina neće podučavati o Fašizmu naši svečenici, a to je mnogo bitnije nego da Stepinac bude "svet"!

VA
vadis
00:57 14.07.2017.

Stepinac nije zlocinac kako neki Srbi misle. Jako malo znam o njgovu zivotu. Ono sto znam, ne mislim da on moze biti svetac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije