Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOCID NA PAPUKU

Panjevi i kamene gromade ugrozili opstanak potočnih pastrva

potok
Foto: Dragutin Šantoši - Večernji list
1/6
13.09.2012.
u 05:41

Šumari su prošle jeseni veći put devastirali potok, a umjesto sanacije sada je počinjena još veća šteta

VOĆIN – Prošle jeseni šumari su uređivali šumske ceste i obavljali sječu te su u šumskom predjelu Gudnoga, koji se nalazi u sastavu Parka prirode Papuk, dio posječenih stabala i kamenih gromada odbacili u potok Gudnoga. Umjesto da su do sada sanirali mjesto ekocida, šumari su na nekoliko mjesta zatrpali potok drvetom i kamenom te tako ugrozili ekosustav, staništa rijetkih i zaštićenih vrsta flore i faune.

Time su prekršili Zakon o šumama koji izričito brani šumarima da zapriječe protok površinskih i podzemnih voda i ugrožavaju važne dijelove šumskih ekosustava. Šumari šumarije Hrvatskih šuma Ćeralije, na čijem se području nalazi mjesto ekocida, pravdaju se da su štetu nehotice počinili strojari teških šumskih strojeva obećavši da će u roku od mjesec dana popraviti štetu. Ovakvim ponašanjem najviše je ugrožen opstanak potočnih pastrva u potoku Gudnoga koje ugrožavaju i posljedice višemjesečne suše. 

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
06:55 13.09.2012.

pravdaju se da su štetu nehotice počinili strojari teških šumskih strojeva obećavši da će u roku od mjesec dana popraviti štetu. U roku od mjesec dana? Treba ih odmah kazniti, a ne čekati mjesec dana... Kad je pao prvo odsječenieni dio u potok, odmah su ga morali izvaditi, a kraju radnog dana, a ne čekati dok to netko vidi... Ministre poljoprivrede i šumarstva, gdje ste? Šumarski inspektori, , gdje ste? Ovo nije za čekanje, već za kažnjavanje... Zašto? Zato što takvih "ekocida" ima po svim našim šumama, a "strojari teških šumskih strojeva" nikad nisu kažnjeni... "Obično" stanovništvo ne odlazi u šume pa ne vidi kako šumari u stvarnosti uništavaju šumske potoke, putove, stabla... Kad ih planinari prijave, sve "opravdavaju" "sanitarnom sječom" i "ekocid" se nekažnjeno nastavlja...

VI
Vito
06:56 13.09.2012.

Za mjesec dana će to biti zaboravljeno, počinitelji će ponovo proći bez kazne, a priroda će osiromašiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije