Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA PANDEMIJE

Panika u Las Vegasu: Učenici masovno izvršavaju suicide, vlasti hitno otvaraju škole

Uplakana djevojčica - ilustracija
Foto: Pixabay
1/2
27.01.2021.
u 18:26

Diiljem SAD-a primijećen je porast broja poziva hitnim službama povezanih s pitanjem mentalnog zdravlja.

Sustav ranog upozoravanja koji prati mentalno zdravlje učenika u školskom okrugu Clark u saveznoj američkoj zabilježio je više od 3100 upozorenja zbog suicidalnih misli, mogućeg samoozljeđivanja i vapaja za skrb. U devet mjeseci kako su zatvorene škole u tom okrugu zabilježeno je 18 samoubojstva, što je dvostuko više nego godinu dana ranije, piše The New York Times.

Najmlađi je imao samo devet godina.  

Upravo te strašne brojke ponukale su školski okrug Clark da što prije moguće ponovno pokrene redovnu nastavu. Usprkos visokim  brojkama novooboljelih i smrtnih slučajeva zbog koronavirusa na širem području Las Vegasa, školski odbor dopustio je povratak  učenika u neke razrede osnovnih škola, kao i skupina učenika s poteškoćama u učenju. 

Mentalno zdravlje učenika ponukalo je ravnatelje brojnih škola da u javnosti iznesu taj problem. Tvrde kako Covid-brojke nisu jedino o čemu se moraju brinuti, već i o zdravlju djece. 

- Djeca moraju vidjeti neki pomak i neku nadu - rekao je Jesus Jara, školski dužnosnik okruga Clark. 

Pandemija utjecala na mentalno zdravlje mladih 

Stručnjaci navode da se samoubojstva tinejdžera ne mogu posve povezati s pandemije i tek je nužno prikupiti podatke za 2020. godinu. No isto tako, studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazala je da je porastao broj mladih koji su posjetili klinike za mentalno zdravlje.

Stvarni broj posjeta klinikama je pao, no to se pak povezuje zbog straha ljudi da ne pokupe koronavirus u bolnici.  Istovremeno diiljem SAD-a primijećen je porast broja poziva hitnim službama povezanih s pitanjem mentalnog zdravlja. 

Prošlog ljeta kad se u javnosti govorilo u mogućem otvaranju škola što je i zagovarao sad već bivši predsjednik Donald Trump,  tadašnji ravnatelj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr. Robert Redfield upozorio je da će porast broja samoubojstava kod tinejdžera biti jedna od značajnih negativnih javnozdravstvenih posljedica zatvaranja škola

A mnogi stručnjaci su isticali i prije pandemije da su tinejdžeri i djeca u najvećem riziku kad se govori o mentalnom zdravlju, a posebno marginalizirani su učenici koji pripadaju manjinama ili su pak dio LGBT+ zajednice. No ta upozorenja su odbačena kao taktika zastrašivanja, a roditelji učenika koji su si oduzeli život tvrde da je povezivanje samoubojstava sa zatvaranjem škola gotovo postalo tabu-tema, piše The New York Times.

U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko mjesta kojima se možete slobodno obratiti za pomoć:

U sklopu Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb djeluje Centar za krizna stanja i prevenciju suicida, u koji se može doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefon 01 2376 470 od 0 do 24 sata.

Psihološku pomoć možete dobiti i na Hrabrom telefonu na broju 116 111.

Psihološki centar TESA pruža besplatno psihološko telefonsko savjetovanje na broju 01 4828 888 svakog radnog dana od 10 – 22 h.

U Klinici za psihijatriju Vrapče pomoć možete potražiti tijekom 24 sata dnevno.

Komentara 26

DU
Deleted user
18:50 27.01.2021.

Zapamtite kaj velim i kaj sam već rekel: kolateralne žrtve plandemije buju veće nego broj poginulih u WWII i najmanje 30 puta veće od navodno umrlih od corone!!!

ZP
Zabranjen pristup
18:58 27.01.2021.

da bi zastitili neke zivote zabranjuju svima zivjeti.

DU
Deleted user
18:52 27.01.2021.

Jeba.. vas korona,djeci oduzimati mladost,obicni licemjeri i sebicnjaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije