Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U SIRIJI

Panetta: Hillary i ja željeli smo naoružati pobunjenike

Satoshi Morimoto, leon panetta
Reuters/PIXSELL
08.02.2013.
u 20:30

Bijela kuća odbacila je plan iz zabrinutosti da bi on mogao SAD uvući u sirijski sukob i da bi oružje moglo dospjeti u pogrešne ruke

Američki ministar obrane Leon Panetta prvi je put priznao da podržava naoružavanje sirijskih pobunjenika.

Predsjednikov veto

U svjedočenju pred Kongresom Panetta je u četvrtak izjavio da još podržava naoružavanje pobunjenika koji se bore protiv snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, prenijeli su američki mediji.

Plan o naoružavanju predložili su bivša državna tajnica Hillary Clinton i bivši direktor CIA-e David Petraeus, ali ga je odbacila Bijela kuća. Predsjednik Barack Obama navodno je stavio veto na naoružavanje sirijske oporbe.

Vlada predsjednika Baracka Obame ograničila je podršku na neoružanu pomoć pobunjenicima koji su, unatoč tome što su primili oružje od zemalja poput Katara i Saudijske Arabije, loše naoružani u usporedbi s vojskom sirijskoga predsjednika Bashara al-Assada.

U 22 mjeseca dugom sirijskom sukobu do sada je, procjenjuje se, ubijeno više od 60.000 ljudi. Na saslušanju čelnika Pentagona u Senatu republikanski senator John McCain zagovarao je veće uključivanje SAD-a i kritizirao Obaminu administraciju.

– Koliko još ljudi treba umrijeti da biste vi preporučili vojnu akciju? – pitao ih je McCain.

Ministra obrane Leona Panettu i generala Martina Dempseya, zapovjednika združenog štaba, pitao je jesu li podržali prošlogodišnju preporuku State Departmenta i šefova CIA-e da se naoruža sirijske pobunjenike.

– Jesmo – rekao je Panetta, što je potvrdio i Dempsey.

Njihov komentar prvo je javno priznanje podrške Pentagona otkako je The New York Times 2. veljače izvijestio o planu koji su sastavili državna tajnica Hillary Clinton i tadašnji direktor CIA-e David Petraeus.

Svjedočenje obrambenih čelnika sugerira da su čelnici većine glavnih američkih vanjskopolitičkih i sigurnosnih agencija – State Departmenta, Pentagona i CIA-e – podržali plan o naoružavanju sirijskih pobunjenika, ali su naišli na žestoko protivljenje Bijele kuće i Baracka Obame.

NYT je naveo da je plan o naoružavanju pobunjenika Bijela kuća odbacila iz zabrinutosti da bi on mogao SAD uvući u sirijski sukob i da bi oružje moglo dospjeti u pogrešne ruke.

Diplomatska podrška

SAD je dosad samo nudio diplomatsku podršku sirijskim pobunjenicima. UN tvrdi da strahuje da bi kontinuirano nasilje moglo destabilizirati cijelu regiju, a više od 600.000 Sirijaca pobjeglo je u susjedne zemlje.

Panetta je svoju podršku naoružavanju sirijskih pobunjenika dao svjedočeći pred senatskim odborom za oružane snage. Svjedočenje je usmjereno na napad na američko veleposlanstvo u libijskom gradu Benghaziju u rujnu 2012. godine, a vjerojatno će biti posljednje Panettino svjedočenje prije nego što napusti položaj ministra obrane.

>> SAD će u Japanu postaviti i drugi radar za obranu od Sj. Koreje

Ključne riječi

Komentara 3

ST
stomugromova
22:16 08.02.2013.

Ako laže koza,ne laže nos.

RI
Riznica
22:40 08.02.2013.

USA licimjerstvo na djelu !" Dvije godine gledaju Sirisku tragediju i danas kad se vode odlucujuce bitke za Damask i slom Assadovog diktatorskog rezima hoce da se umijesaju i vode zadnju rijec ... E nece moci !" ..

SE
Sejo
11:26 09.02.2013.

Nije mi jasno cemu uopste sluze UN,kada velike sile glavne probleme rjesavaju bez da ikog pitaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije