Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGODOVANJE

Panenić: Vlada i Tolušić vrše pritisak na gradove i općine radi državnog poljoprivrednog zemljišta

Tomislav Panenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.04.2019.
u 15:25

Mostov Panenić tvrdi da je Vlada kao i ministarstvo poljoprivrede samo na papiru prenijela nadležnost upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem na gradove i općine

Postoji politički i stranački pritisak na lokalne čelnike da potpišu ugovore kojima se novim ruskim vlasnicima Agrokora daju povlaštena prava na korištenje više od 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Niti jedna jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj nije javno objavila da je ovlastila svoje čelnike za potpisivanje aneksa ugovora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH s trgovačkim društvima iz Fortenova grupe (bivši Agrokor) iako se plasiraju informacije da ih je to učinila većina, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Vinkovcima saborski zastupnik iz redova Mosta Tomislav Panenić.

Konferencija za novinare organizirana je nakon odgode sjednice Gradskoga vijeća Vinkovaca, do čega je došlo radi nedostatka kvoruma, a gdje se trebalo razgovarati o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem.

Panenić tvrdi kako su Vlada RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić samo formalno prenijeli nadležnost upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem na gradove i općine ali i kako smo svi svjedoci njihovog svakodnevnog političkoga i stranačkog pritiska na čelnike lokalne samouprave da potpišu ugovore kojima se novim ruskim vlasnicima Agrokora daju povlaštena prava na korištenje preko 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Istakao je kako se to traži bez gospodarskog programa kojim će se osigurati buduća ulaganja te bez ikakvih garancija da će se zadržati najmanje sadašnji broj zaposlenih nakon restrukturiranja tvrtaka bivšeg Agrokora.

- Tolušić javno mora reći je li korisno potpisivati takve anekse ugovora za RH i želi li bez ikakvih uvjeta prenijeti upravljanje s 32.000 hektara na sustav Fortenove. Tolušić sada nastoji izmjenom pravilnika prisiliti lokalnu samoupravu da potpiše anekse pod prijetnjom da će joj se oduzeti naknada od poljoprivrednog zemljišta ili zadržavanjem programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Politička i stranačka stega ne smije odlučivati je li neki ugovor koristan za lokalnu samoupravu, rekao je Panenić.

Tomislav Tolušić o Nacionalnom programu reformi

Komentara 13

Avatar Untouchable
Untouchable
15:53 18.04.2019.

jel ovaj platio ukradeni stiropor?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
06:51 19.04.2019.

Hrvatska poljoprivreda bilježi kontinuirani pad proizvodnje, porast poticaja za one koji ne proizvode i porast državnih službenika. Posljednji obrađeni podaci daju pad poljoprivredne proizvodnje za 2017. godinu u odnosu na 2016. godinu od 8,6 posto. I tako godinama. Rast jee u količini poticaja, ali količina novca kojima država obasipa osobe koje se ne bave poljoprivredom već uzimaju poticaje bez proizvodnje je ogromna i to predstavlja trajni problem koji je izravno uperen protiv demografske obnove i izaziva masovno iseljavanje mlađeg stanovništva iz pet slavonskih županija. Sprega raznih firmi, koje su povezane s političkim čimbenicima od utjecaja, a nemaju nikakve veze s poljoprivredom osim što im je država dodijelila neko zemljište gdje na temelju toga uz znanje dužnosnika pljačkaju hrvatski i EU proračun daje katastrofalne rezultate. Tako danas samo zbog poticaja koji se daju po površini prijavljenih poljoprivrednih površina jedino što imamo je porast raznih milijunaša bez rada na bazi trgovine utjecajim. Nema više bogatih i vrijednih slavonskih seljaka, sada su u Slavoniji bogati lažni poljoprivrednici koji su na razne načine povezani s partijskim i državnim strukturama, bilo da su generali, direktori kompjuterskih firmi, službenici ministarstava ili komora, njihovi rođaci ili prijatelji koji su nominalno poduzetnici u poljoprivredi a koji čak niti ne žive u Slavoniji i nikada nisu obukli čizme da obiđu sva zemljišta za koja primaju poticaje. To je Hrvatska!

LA
laganela
16:28 18.04.2019.

Trolova u komentarima na Večernjem ko u priči:) :) :) Svi kontra Ćuprije. Pa tko se njih boji još!? ili Ćuprija bolje stoji nego se to prikazuje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije