Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOTINE MILIJARDERA, POLITIČARA...

Pandorini dokumenti: Najveće curenje tajnih dokumenata svjetskih bogataša i lidera

Foto: Pixsell/Reuters
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.10.2021.
u 20:24

Pakistanski premijer Imran Khan objavio je kako će biti pokrenuta istraga protiv svih Pakistanaca koji su navedeni u Pandorinim dokumentima.

Milijuni dokumenata dokazuju tajne dogovore i imovinu više od 100 milijardera, 30 predsjednika i premijera te 300 javnih dužnosnika, otkriće je koje su u nedjelju popodne objavilo čak 150 svjetskih medija koje je surađivalo na istrazi. Riječ je o analizi za sada najveće količine procurenih podataka, nazvanih Pandorini dokumenti. 

Čak 11,9 milijuna dokumenata kompanija zaduženih od strane klijenata da stvore zaklade i račune u poreznim oazama diljem svijeta dano je Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara. Oni su u suradnji s 650 novinara diljem svijeta radili na analizi dokumenata koji govore o tome kako brojni javni dužnosnici i političari kao i milijarderi imaju tajne bankovne račune, zemljišta te kako su mnogi od njih uspjeli na zakoniti način platiti manji ili nikakav porez. 

Istraga je trajala 18 mjeseci, piše Guardian. 

Otkrilo se da jordanski kralj Abdulah ima carstvo nekretnina vrijedno čak 100 milijuna dolara, a nekoliko sati prije objave Pandorinih dokumenata u Jordanu su blokirane stranice Međunarodnog konzorcija. 

I dva čelnika europskih zemalja navedena su u dokumentima. Češki premijer Andrej Babiš morat će odgovoriti na pitanja zašto je koristio offshore kompaniju da kupi dvorac vrijedan 22 milijuna dolara. Ovo otkriće za njega dolazi u nezgodnom trenutku jer su mu za koji dan izbori. 

Foto: REUTERS/Ann Wang

Predsjednik Cipra Nicos Anastasiades morat će objasniti zašto je odvjetnička tvrtka koju je osnovao optužena za sakrivanje imovine kontroverznog milijardera. Tvrtka odbija sve optužbe, a Anastasiades  tvrdi da nije imao veze s tvrtkom otkad je postao vođa oporbe 1997. godine. 

Prva reakcija

Nisu svi u Pandorinim dokumentima optuženi za sumnjive stvari. Pokazalo se da bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga Cherie (hrvatska je javnost poznaje i kao odvjetnicu Ivice Todorića) uštedjeli čak 321 000 funti u porezu kad su kupili zgradu u djelomičnom vlasništvu prominentnog bahrainskog ministra, koristeći rupu u zakonu. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin o kojem se već godinama naklapa kako posjeduje nevjerojatno bogatstvo nije spomenut u dokumentima. Međutim, spomenuti su njegovi bliski prijatelji pa čak i njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva Petr Kolbin, kojeg su kritičari nazivali 'Putinovim novčanikom', te i žena s kojom je Putin navodno bio u vezi. 

Iako su dokumenti objavljeni prije svega nekoliko sati, već je uslijedila prva reakcija. 

Pakistanski premijer Imran Khan objavio je kako će biti pokrenuta istraga protiv svih Pakistanaca koji su navedeni u Pandorinim dokumentima. 

 

Jedna od zanimljivosti koja je otkrivena je i interna istraga Krunskog imanja Elizabete II. nakon kupovine nekretnine u Londonu vrijedne 67 milijuna funti od vladajuće obitelji Azerbejdžana, navodi The Guardian.  Istraga je pokazala da je mreža offshore kompanija povezana s obitelji i prijateljima azerbajdžanskog predsjednika trgovala s čak 400 milijuna funti vrijednih nekretnina u Velikoj Britaniji. Jedna od njih je bila vlasništvo 11-godišnjeg sina predsjednika Alijeva. 

U Pandorinim dokumentima spominju se crnogorski predsjednik Mile Đukanović i srpski ministar Siniša Mali. Više o tome pročitajte OVDJE

Ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso uložio je sredstava u dva trusta čije se sjedište nalazi u Južnoj Dakoti.

ICIJ je otkrio veze između offshore imovine i 336 čelnika i politička dužnosnika koji su osnovali 1000 tvrtki, od kojih više od dvije trećine na britanskim Djevičanskim otocima.  Među njima su i kolumbijska pjevačica Shakira, njemačka manekenka Claudia Schiffer i indijski igrač kriketa Sachin Tendulkar.

Foto: Thierry David / Bestimage /PIXSELL

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta je više puta izjavio da se spreman boriti se protiv korupcije i obvezao državne dužnosnike na transparentnost u vezi njihove imovine. 

Ali "Pandora Papers" otkrivaju da kenijski predsjednik posjeduje zakladu u Panami, a nekoliko članova njegove obitelji više od 30 milijuna dolara na offshore računima. 

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara neovisna je međunarodna mreža sa sjedištem u Washingtonu, s više od 200 novinara i 100 medijskih organizacija u više od 70 zemalja. ICIJ je postao poznat u travnju 2016. nakon objave "Panama Papersa", istrage na temelju oko 11,5 milijuna dokumenata iz panamske odvjetničke tvrtke. 

Komentara 53

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:47 03.10.2021.

Ja se vec prestrašio, sto je ovo, izvanredna vijest, mislio, počeo treći svjetski

MI
mica1111
20:59 03.10.2021.

Eto,naš Plenky fala Bogu ništa, naš Bandić ništa,Pupovac ništa, Tomašević ništa, ops pardon, biciklo :)

Avatar razbojnik404
razbojnik404
20:43 03.10.2021.

Izvanredna vijest?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije