Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka se dokumentacija

Pam Novosel: Istraživanje o Sputnjiku V govore da je učinkovitost veća od 90%

Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
04.03.2021.
u 09:18

Pem Novosel je rekla kako prije nije bilo rezultata istraživanja zato je cijela EU pa tako i Hrvatska bila prema tom cjepivu skeptična. No, sada je situacija drugačija, te se vjeruje kao je u rangu ostalih cjepiva

Virusni imunolog Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta u Rijeci kazao je da virusi stalno mutiraju i time gube ili stječu prednost. Naglasio je da se svi virusi koji su mutacijama stekli prednost brže šire u populaciji, poput britanskog soja koronavirusa. 

Jonjić je dodao da se svi ti virusi i dalje mijenjaju te da će se pojaviti više desetaka mutacija. - To nije ništa neobično, ali svi smo se nadali da to neće biti tako snažno, no vidimo da se to sada događa - kazao je u u emisiji "U mreži Prvog" HRT-a.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je kako je i dalje dobro to što se vjeruje da cjepivo djeluje na sve otkrivene sojeve virusa, jedino je južnoafrički soj upitan. Pem Novosel je naglasila kako se očekuje da cjepivo djeluje čak i na taj soj zbog nadogradnje cjepiva. Istaknula je da se u Hrvatskoj o ruskom cjepivu još ne zna puno informacija, no u međuvremenu je proizvođač Sputnjika objavio rezultate istraživanja koji govore da je učinkovitost izrazito visoka preko 90 posto.

Pem Novosel je rekla kako prije nije bilo rezultata istraživanja zato je cijela EU pa tako i Hrvatska bila prema tom cjepivu skeptična. No, sada je situacija drugačija, te se vjeruje kao je u rangu ostalih cjepiva. Poručila je kako svoje mišljenje treba dati i EMA, ali izgleda da proizvođač cjepiva još nije predao dokumentaciju.

Pem Novosel je kazala kako se nada da će se cjepivo Sputnjik V nabavljati na razini zemalja članica EU-a, a ne da svaka zemlja ga nabavlja samostalno. Dodala je kako je za Hrvatsku najjednostavnija metoda uvoza tog cjepiva da se ide na direktni uvoz . Pem Novosel je poručila kako je naša zemlja trenutno u toj fazi za donošenje odluke.

- Pokrenut je zahtjev proizvođaču za interventnim uvozom, samo se još čeka odgovor - rekla je.

Video: Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa

Komentara 1

DU
Deleted user
09:37 04.03.2021.

Ne znam kako će naši katolici prihvatiti ćirilično cjepivo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije