Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ STRUČNJAKA

Igrokaz i neželjena istraga

Aktualnim prijepodnevom započela 6. sjednica Sabora
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/10
23.11.2017.
u 14:02

Nisu trebali donijeti posebnu odluku jer po sili zakona povjerenstvo prestaje s radom, ali radi pravne čistoće su mogli

Je li trebalo donositi odluku o prestanku rada povjerenstva za Agrokor, pitali smo pravne stručnjake prof. dr. sc. Sanju Barić i doc. dr. Matu Palića.

– Povjerenstvo je trebalo nastaviti s radom o pitanjima koja nisu predmet kaznene istrage. Sve to skupa što se događalo s tim povjerenstvom politički je igrokaz koji pokazuje da nije bilo stvarne volje koristiti institut saborskog istražnog povjerenstva za ono što bi trebalo biti. Sve je to smiješno – rezignirano je rekla prof. Barić te na inzistiranje dodala kako su trebali donijeti odluku o tomu za koja pitanja prestaju s radom, iako bi to imalo deklaratorno značenje s obzirom na zakonski tekst, a za koja nastavljaju s radom.

Mato Palić ima drugačiji stav. Smatra da Zakon o istražnim povjerenstvima ne daje mogućnost parcijalnog nastavka rada povjerenstva. Ne slaže se ni s oporbom da je HDZ izvršio udar na ustavni poredak.

– Nije bilo potrebno donositi posebnu odluku s obzirom na to da po sili zakona povjerenstvo odmah prestaje s radom “ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo”. To znači onog dana kad je rješenje o pokretanju istrage protiv Ivice Todorića i ostalih postalo pravomoćno. Radi pravne sigurnosti i čistoće moglo se donijeti odluku koja bi imala deklaratorno značenje – kaže Palić, što znači da bi se samo konstatiralo stanje koje je po zakonu već nastupilo.

>> POGLEDAJTE GALERIJU Ivica Todorić na blogu: 'Kako se pljačka Agrokor'

Aktualnim prijepodnevom započela 6. sjednica Sabora
1/8

Inače, i kad je SDP bio na vlasti, povjerenstvo za ubojstvo Stjepana Đurekovića zbog procesa u Njemačkoj “ugasilo” se bez formalne odluke i bez rasprave o tomu može li ispitati barem političku pozadinu pasivnosti hrvatskih tijela progona u tom slučaju. Palić se slaže da je i u tom slučaju zakon jasan te da se to povjerenstvo i nije smjelo osnovati: – Ne može se ni povjerenstvo ni Hrvatski sabor postaviti iznad zakona – kaže Palić dodajući kako su istražna povjerenstva u suvremenim demokracijama važan instrument parlamentarnog nadzora izvršne vlasti. A naš bi zakon iz 1996. trebalo osuvremeniti i njime riješiti i aktualne proceduralne dvojbe. Dakako, kad bi bilo političko volje.

– Da si ne lažemo, povjerenstvo za Agrokor otpočetka je neželjeno. Ne bi ni bilo osnovano da SDP time nije uvjetovao imenovanje trojice ustavnih sudaca – zaključuje Palić, što je, drugim riječima, identično općoj ocjeni prof. Barić.

Komentara 2

DR
droza
17:34 23.11.2017.

Dakle, iz ovoga se da zaključiti da je jučerašnji saborski igrokaz u režiji nesposobnih demagoga, smišljen i u konačnici odrađen, isključivo u svrhu samopromocije. Povod za takvo postupanje očito su ograničeni stručni, i svaki drugi dosezi, aktera jučerašnjih događanja.

Avatar FranjoJosip
FranjoJosip
19:27 23.11.2017.

Kako se dakle može zaključiti na kraju, kako je izjava Palića identična izjavi Barić? Halucinacija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije