Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU-TUNIS

Pali Bin-Ali posvadio Europljane

tunis (1)
AFP/PIXSELL
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
19.01.2011.
u 14:45

Iako Tunis od Europe dijeli tek uzak morski prolaz prema Siciliji, u EU, izgleda, pojma nisu imali što se u toj zemlji događalo pa se sada međusobno za to optužuju

Bijeg tuniskoga predsjednika Zina Al-Abidina Bin-Alija iz zemlje razotkrio je nedosljednosti, neznanje pa i nemar u susjedskoj politici Europske unije. Iako Tunis od Europe dijeli tek uzak morski prolaz prema Siciliji, u EU, izgleda, pojma nisu imali što se u toj zemlji događalo pa se sada međusobno za to optužuju.

Prvo su pučani (EPP) napali socijaliste (S&D) da u tridesetak godina, koliko je Bin-Alijev Ustavni demokratski zbor (RCD) bio član Socijalističke internacionale, nisu na tuniski režim imali primjedba. Socijalisti su na to izbacili RCD iz svojih redova, a predsjednik S&D-a Martin Schultz ispričao se za “previd”.

No, ubrzo se otkrilo da Bin-Ali nije držao sva jaja u jednoj košari: RCD je istodobno bio i član EPP-a! Francuski predsjednik, EPP-ovac, Nicolas Sarkozy, koji je sada odbio primiti Bin-Alija u francuski egzil, bio je donedavna njegov najveći prijatelj, a francuska ministrica vanjskih poslova Michelle Alliot-Marie čak mu je bila ponudila pomoć francuskih specijalaca da uguši nemire! Pa se potom opravdavala da se nije dobro izrazila jer je bila umorna od dugoga leta.

A RCD-ova gospodarska politika, čije je učinke Bin-Ali trpao u vlastiti džep, bila je zapravo liberalna – europski liberali mogu odahnuti jer RCD, izgleda, ipak nije bio i njihov član – pa ju je predsjednik Međunarodnoga monetarnog fonda, francuski socijalist Dominique Strauss Kahn, isticao kao “uzornu”.

Iako još nema vijesti da je i EPP isključio RCD iz svojih redova, pučani su krenuli u novi napad – socijaliste sada pitaju kada će izbaciti Narodnu demokratsku stranku egipatskoga despota Husnija Mubaraka. Nije na to lako odgovoriti: Mubarak je ipak još na vlasti…

Komentara 32

PP
Pink Panter
15:31 19.01.2011.

Svaka čast Tunižanima. Tako bi u svakoj zemlji, pa i u Hrvatskoj, narod trebao zbaciti partitokraciju i uvesti prvu izravnu demokraciju. Referendum za svaku važniju stvar! A ne ovu vladavinu politikanata koji samo gledaju kako da napune svoje džepove!

B6
Booyaka 619
15:42 19.01.2011.

Toliko o \"jedinstvenoj\" Europi! Države koje čine EU slažu se oko sigurnosnih, političkih i ostalih pitanja otprilike kao rogovi u vreći, tako da nikada neće predstavljati ekonomski a ni politički vpresudan faktor koji bi trebao dati odgovarajući odgovor SAD-u, Rusiji, Kini, a sada i ostalim brzorazvijajućim zemljama... Najveći kočničar je Velika Britanija koja sjedi na \'dvije stolice\' - europskoj i onoj trans-atlantsko-Commonwealth i koči sve inicijatve Francuske i Njemačke o razvoju \'zajedničke\' EU vanjske politike..

Avatar bakunjin
bakunjin
15:24 19.01.2011.

ha ha ha sjaj i bijeda kurtizana joj joj, kad vam se svima skupa \'dogodi narod\' nebute znali kaj vas je snašlo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije