Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTOČKI RAJ POSTAJE NOVO UTOČIŠTE ZA LOGORAŠE

Palau će umjesto Njemačke primiti 17 zatvorenika Guantanama

10.06.2009.
u 12:59

Država Palau preuzet će 17 zatvorenika iz zatvora Guantanamo. Zatvorenici pripadaju etničkoj skupini Ujgura koja je posredstvom svoje odvjetnice zatražila njihovo izručenje Njemačkoj jer, kako tvrde, ta je država središte ujgurske dijaspore te bi se tamo mogli lakše snaći nego bilo gdje drugdje.

Prije tjedan dana američka administracija poslala je popis imena zatvorenika u Berlin, no odgovor do danas nisu primili. Dok je njemačka kancelarka Angela Merkel odobrila pomaganje SAD-u u rješavanju problema oko zatvaranja Guantanama, njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Scheauble trenutačno ne vidi kako bi se mogao uspostaviti pravni okvir za primanje zatvorenika iz Guantanama.

Tako su se Sjedinjene Države u pismenoj formi obratile Palau koji je pozitivno reagirao.
- Jako sam ponosan što su Sjedinjene Američke Države uputile molbu Palau. Osjećamo se počašćeno što možemo pomoći SAD-u u rješavanju toga problema - rekao je predsjednik Johnson Toribiong.

Palau koji se nalazi u Pacifiku ima oko 20.000 stanovnika koji su raspodijeljeni na 11 nastanjenih otoka. Arhipelag Palaua sastoji se od više od 250 otoka.

Tek je nedavno američki predsjednik Barack Obama potvrdio svoja nastojanja vezana uz ukidanje logora na Guantanamu. Veliki dio zatvorenika trebao bi se prebaciti u američke zatvore, čemu se protive ne samo republikanci nego i dio demokratske struje u američkom parlamentu.

(MaČ)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije