Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pfizer ili Moderna

Pala odluka: Nijemcima ispod 60 godina nakon AstraZenece druga doza drugog cjepiva

FILE PHOTO: Vaccination with Pfizer-BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine of the medical staff, in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
14.04.2021.
u 06:37

Njemačka je odlučila, poput nekih drugih zemalja, ograničiti upotrebu AstraZenece na starije ljude jer su kod mlađih osoba primijećene izuzetno rijetke tromboze "između 4. i 16. dana nakon cijepljenja"

Njemački građani mlađi od 60 godina, cijepljeni protiv covida-19 prvom dozom AstraZenece, u drugoj dozi dobit će cjepivo Pfizera ili Moderne, odlučila su u utorak navečer savezno i ​​regionalna ministarstva zdravstva. Njemačka je 30. ožujka odlučila ograničiti upotrebu cjepiva AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina zbog rijetkih slučajeva tromboze uočenih u Europi.

Ljudi iz ove dobne skupine koji su primili prvu dozu AstraZenecinog cjepiva, dobit će drugu dozu cjepiva BioNTech/ Pfizer ili Moderna, također dostupnog u Njemačkoj, odlučili su zdravstveni djelatnici nakon sastanka, navodi novinska agencija dpa.

"To rješenje nudi dobru zaštitu", rekao je za dpa predsjedavajući bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek.

Ministri su slijedili prošlotjednu preporuku Stalnog povjerenstva za cijepljenje (STIKO)  da se druga doza primi dvanaest tjedana nakon početne doze AstraZenece.

Njemačka je odlučila, poput nekih drugih zemalja, ograničiti upotrebu AstraZenece na starije ljude jer su kod mlađih osoba primijećene izuzetno rijetke tromboze "između 4. i 16. dana nakon cijepljenja". Od 2. travnja zabilježena su 42 slučaja cerebralne venske tromboze nakon cijepljenja AstraZenecom. U 35 slučajeva to su bile žene između 20 i 63 godine, a osam osoba je umrlo.

Prema Ministarstvu zdravstva, oko 2,2 milijuna građana mlađih od 60 godina primilo je prvo cijepljenje AstraZenecom posljednjih tjedana. Francuska je odlučila kao i Njemačka da drugu dozu AstraZenece zamijeni cjepivom na bazi glasničke RNA. Svjetska zdravstvena organizacija  zbog nedostatka "adekvatnih podataka" nije dala preporuku o promjeni cjepiva protiv covida između dviju doza.

Europski regulatori utvrdili su moguću povezanost cjepiva i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cjepiva veće od rizika. AstraZenecino cjepivo još nije odobreno u SAD-u.

 

Komentara 10

Avatar Οsvetnik Εrnesta Fulira
Οsvetnik Εrnesta Fulira
07:50 14.04.2021.

Zasto mislite da ikoga zanima kakve eksperimente Nijemci rade na svojim gradjanima..?

GE
geler203
06:56 14.04.2021.

Hvala. Ne treba mi druga doza a niti prva.

ZO
zokonja
08:42 14.04.2021.

Ako se malo prisjetimo nedavne proslosti (par mjeseci unazad) onda je preporuka u Njemackoj bila obrnuta, da se izbjegava cijepljenje starijih gradjana sa AZ zbog slabije efikasnosti i da se AZ fokusira vise na mladju populaciju. To je sve posljedica nepotpunih ispitivanja cjepiva i uvodjenje navrat nanos, nijedno covid19 cjepivo nema normqlnu dozvolu vec uvjetnu dozvolu, jer 3. faza ispitivanja zavrsava najranije tek 2023 godine. Sto znaci da svi koji prime to cjepivo sudjeluju u 3. fazi ispitivanja. Inace takva ispitivanja se placaju, testni subjekti dobivaju solidne pare za sudjelovanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije