Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UJEDINJENE SNAGE PROTIV MAFIJE

Pala mafijaška mreža

Uhićen Settimo Mineo, vođa Cosa nostre
Foto: Igor Petyx/Milestone Media/PIXSELL
05.12.2018.
u 19:15

Cosa nostra i ‘Ndrangheta na udaru policije, krijumčarili tone i tone kokaina

Devedeset članova mafijaških klanova uhićeno je jučer u Italiji, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj i Kolumbiji. Prekinuta je tako mafijaška mreža koja je vodila od Locride na špici čizme Apeninskog poluotoka, preko Europe, pa sve do Južne Amerike, koja je zaradu od krijumčarenja drogom pretvarala u nekretnine i poduzeća. Operacijom policije i ostalih snaga reda upravljala je nacionalno protumafijaško tužiteljstvo zajedno s onim u Reggio Calabriji, glavnom gradu regije Kalabrije poznate po ‘Ndragnheti, kako se naziva tamošnja mafija.

To je bilo prvi put da se istraga razvila preko europske ekipe istražitelja iz različitih zemalja. Zajednička im je bila namjera, odnosno udariti po ‘Ndrangheti i njezinoj mreži u Europi.

Preko te mreže je iz Južne Amerike, gdje je ‘Ndrangheta sklopila poslove s lokalnim proizvođačima droge, posebno s kolumbijskim kartelom, krijumčarena droga u cijelu Europu.

FOTO: Zaplijena posjeda romske mafijaške obitelji u Rimu

Uhićen Settimo Mineo, vođa Cosa nostre
1/4

Zarađeni novac od krijumčarenja i dilanja droge “prali” su ulaganjem u nekretnine, poslove, osnivanje tvrtki… Istraga je trajala više godina i dovela je do današnjih uhićenja. Svih 90 uhićenih osoba optuženi su za mafijaško udruživanje, međunarodno krijumčarenje drogom i davanje lažnim vlasnicima nekretnine i tvrtke.

Pioniri krijumčarenja droge

Mrežom krijumčara upravljaju klanovi ‘Ndranghete iz Locrida, odnosno obitelj Pelle-Vottari iz mjesta San Luca, obitelj Letto iz mjesta Natile di Careri i obitelj Ursini iz mjesta Gioiosa Ionica. Bili su pioniri međunarodnog krijumčarenja drogom iz Južne Amerike u Europu te postali najjačom mafijom na svijetu. Klan Pelle, nasljednik je povijesnog čelnika ‘Ndranghete Antonija Pellea (umro 2009.) zvanog i ‘Ntoni Gambazza.

Istragu su vodili protumafijaški tužitelji iz Reggio Calabrije Giovanni Bombardieri i Giuseppe Lombardo. Mafija godišnje krijumčari tone i tone kokaina koji se raspačava po cijeloj Europi zahvaljujući logističkim bazama u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj. U kriminalnoj organizaciji su veliku ulogu imali i Turci, koji su specijalizirani za ugradnju dvostrukih prostora u automobilima i kamionima kojima se droga šalje u razne zemlje.

Detalji o toj operaciji izneseni su na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u 16.30 sati u nacionalnoj protumafijaškoj direkciji u Rimu, koju su održali nacionalni protumafijaški pravobranitelj Federico Cafiero de Raho i tužitelj iz Reggio Calabrije Giovanni Bombardieri.

No, ovo nije prva takva akcija u Italiji. Država je samo dan prije zadala još jedan udarac mafiji. Uhićeno je 46 osoba u Palermu, povezanih s organizacijom Cosa nostra, i to pod optužbom da su ponovno organizirali tzv. kupolu, odnosno neku vrstu mafijaškog “predsjedništva”.

O kupoli na čelu mafije govorio je osamdesetih godina prvi mafijaški pokajnik Tommaso Buschetta zahvaljujući kojem je pokrenut i tzv. megaproces zbog golema broja optuženika, odvjetnika, svjedoka… Optuženo je 475 osoba (kasnije 460 optuženih), koje je pratilo 200 odvjetnika, a proces je trajao od 1986. do 1992. godine. Izrečeno je 10 doživotnih zatvora i ukupno 2665 godina zatvora. Taj su proces pripremili, uz ostale, tužitelji Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, koje je 1992. ubila mafija zajedno s njihovim tjelesnim čuvarima.

A na tadašnjem je procesu bio i mafijaš Settimino Mineo, koji je na pitanje tužitelja Falconea o mafiji kazao kako uopće ne zna o čemu taj govori. Mafija ne postoji, kazao je Mineo, i dodao kako je “pao s neba”, da ne zna ništa. Tada je bio sitni mafijaš i kažnjen je s pet godina zatvora.

Ne koriste mobitele

Sada je policija uhitila Settimina Minea koji ima 80 godina i novi je šef Cosa nostre, odnosno njezine kupole. Mineo, koji je zapravo draguljar u Palermu, ima višedesetljetni mafijaški “kurikulum”. Poslije Totòa Riine, koji je bio šefom Cosa nostre i nakon što je uhićen 1993. (umro je u zatvoru 2017.), kao novi šef izabran je Mineo. Mineo je bio ponovno uhićen i prije 12 godina te je nedavno izašao iz zatvora nakon jedanaest godina.

Istragu su vodili tužitelji u Palermu Francesco Lo Voi i Salvatore De Luca te Francesca Mazzocco, Amelia Luise, Dario Scaletta, Gaspare Spedale i Bruno Brucoli. Otkrili su postojanje kupole 2, koja se sastala 29. svibnja kako bi dogovorila daljnje djelovanje.

Čak se 25 godina nije sastajao vrh Cosa nostre. Onaj od 29. svibnja bio je “prvi veliki sastanak na vrhu Cosa nostre na kojem se pregovaralo o ponovnom uspostavljanju pravila nakon udaraca koje je zadobila” sicilijanska mafijaška organizacija, kazao je tužitelj Francesco Lo Voi. Trebalo je reorganizirati Cosa nostru nakon smrti neprijepornog kuma Totòa Riine. Da je to bio sastanak na vrhu Cosa nostre, vidjelo se po sudioniocima na njemu. Premda su šefovi mafije oprezni (Mineo primjerice nema mobitel, ne telefonira kako bi izbjegao prisluškivanje itd.), ipak su otkriveni i uhićeni.

Pogledajte izjavu Zdravka Mamića o presudi:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije