Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNA AKCIJE TELUM

Pala grupa krijumčara oružjem, imali raketni bacač i kalašnjikove

Foto: MUP
1/4
19.06.2018.
u 15:20

USKOK je protiv njih pokrenuo istragu, a policija je priopćila da su pripadnici kriminalne skupine od 19. rujna 2016. do 18 lipnja 2018.  prokrijumčarili  ili  pokušali  krijumčariti radi daljnje preprodaje najmanje 114 komada vatrenog oružja

U  zajedničkoj akciji USKOK-a i PNUSKOK-a kodnog imena Telum osumnjičeno je 17 osoba zbog sumnje da su se udružili radi izrade i nabave oružja i eksplozivnih  stvari. 

USKOK je protiv njih pokrenuo istragu, a policija je priopćila da su pripadnici kriminalne skupine od 19. rujna 2016. do 18 lipnja 2018. prokrijumčarili ili pokušali krijumčariti radi daljnje preprodaje najmanje 114 komada vatrenog oružja (46 komada kratkog vatrenog oružja, 63 komada dugog vatrenog oružja, pet ručnih bombi i oko 600 komada streljiva različitog  kalibra za što  se  procjenjuje da su ostvarili ili mogli ostvariti dobit u iznosu od najmanje 500.000 kuna.

Kao organizatori skupine označeni su Damir S. i Marin Ž. za koje se sumnja da su od kraja 2016. do18. lipnja 2018. okupili i organizirali ostale osumnjičenike i to na području Slavonskog Broda, Vinkovaca i drugih mjesta u Hrvatskoj te na području Njemačke. Svaki član zločinačkog udruženja imao je neko zaduženje pri nabavki, skrivanju i distribuiranju krijumčarenog oružja. 

Oružje i eksploziv su nabavljali u Hrvatskoj, a preprodavali u Njemačkoj  te drugim zemljama EU.

Osim USKOK-a i PNUSKOK-a cijela akcija je koordinirana i sa SOA-om, Europolom te policijama Njemačke i Švicarske. MUP
je  priopćio  da  se  radilo o sinkroniziranoj akciji pa su tako 18. lipnja pretrage i uhićenja obavljane u Hrvatskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

U Hrvatskoj  je pretraženo 26 stanova, kuća i vikendica te 14 pretraga vozila, dok je u Njemačkoj  pretraženo šest domova i tri vozila, a u Švicarskoj  dva doma i dva vozila.

U pretragama u Hrvatskoj, priopćio je MUP,  nađeno  je 17 pištolja raznih modela, dva revolvera, 12 pušaka, dvije poluautomatske  puške, pet kalašnjikova, jedna ručna bomba, jedan ručni bacač raketa za protu-tenkovsko djelovanje M79 OSA, 130 različitih dijelova oružja te 5295 komada streljiva različitog kalibra.

Nađen je i novac i to 21.482  američka dolara, 8100 australskih dolara, 3910 kanadskih dolara,

15.100 švicarskih franaka, 2000 švedskih kruna i 55.000 eura. USKOK traži da se istražni zatvor odredi sedmorici osumnjičenika, o čemu će odlučivati sudac istrage Županijskog suda u Osijeku. 

 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Vukomerec
Vukomerec
17:13 19.06.2018.

Jugofašistički komentari kao i uvijek pokopani minusima. Lijepo li je Hrvat biti, majko hvala ti!

Avatar Vukomerec
Vukomerec
17:10 19.06.2018.

Uspješna akcija USKOK-a.

DU
Deleted user
17:02 19.06.2018.

koji ste vi bolesnici, pa sto i da su hrvati, I to naj rodjeniji od naj rodjenijih hrvata od stoljeca sedmog. ljudi krijumcarili oruzje i sto ima lose u tome. pa krijumcare i amerikanci i britanci i Irci, talijani, nijemci pa niko ne govori nisu to amerikanci i britanci talijani nijemci irci ali drugo je to sto vam hollywood nece snimiti film o tome nego ce uvijek biti u glavnim ulogama zli Rusi i Balkanci…... sto mislite kako su crvene brigade, Baader-Meinhof ili IRA i Lojalisti u sjevernoj irskoj nabavljali oruzje i bombe. ili ETA iz Baskije ili National Liberation Front sa Korzike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije