Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Proeuropska obitelj'

Pakt komičara Grilla i euroliberala jedino je zagovarao Jakovčić

Jakovčić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
11.01.2017.
u 07:58

Ideja o savezu između najvećih zagovornika Europske unije i najvećih talijanskih kritičara EU neslavno je propala

IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić jedini je na preksinoćnjem sastanku kluba zastupnika europskih liberala i demokrata (ALDE) u Bruxellesu govorio u prilog kontroverznom prijedlogu o primanju talijanskog populističkog pokreta Pet zvijezda u zajednički klub.

Svi drugi protiv

No, kako su doslovno svi drugi u raspravi bili oštro protiv takve suradnje s talijanskim populistima i euroskepticima, šef europskih liberala Guy Verhofstadt nije ni stavio prijedlog na glasanje i ideja o savezu između najvećih zagovornika EU i najvećih talijanskih kritičara EU neslavno je propala.

– Duboko sam uvjeren da takva suradnja ne bi samo bila dobra za ALDE i za Pet zvijezda, nego je bitno i za Europu da tako jaka talijanska stranka, trenutačno vodeća u anketama, bude unutar jedne proeuropske obitelji, a ne izvan nje – kaže Jakovčić u izjavi za Večernji list.

Nakon što su ih odbili europski liberali, 17 europarlamentaraca iz Pet zvjezda, pokreta kojemu je na čelu komedijaš Beppe Grillo, odlučili su ipak ostati u euroskeptičnom klubu zajedno s britanskom strankom UKIP, iako su taj klub prije željeli napustiti.

Kako neslužbeno doznajemo od dva različita izvora u Bruxellesu, prva ideja bila je da 17 Grillovih europarlamentaraca osnuje zaseban klub, ali za to im je nedostajalo još zastupnika iz drugih zemalja (uvjet za klub je najmanje 25 zastupnika iz sedam zemalja), pa su među ostalim ispitivali i bi li Jakovčić izašao iz ALDE-a i pristupio novom klubu Pet zvijezda. Kad su vidjeli da im to baš neće proći, kontaktirali su s klubom europskih Zelenih i ALDE-om. Zeleni su ih odbili, a ALDE je pokazao sklonost jer su podaci o glasanju u EP-u pokazali da se u oko 50 posto odluka poklapaju glasovi zastupnika Pet zvijezda i ALDE-a. Šef kluba liberala Guy Verhofstadt pokazao je sklonost toj ideji i pregovarao je s Beppeom Grillom, što je začudilo mnoge jer je Verhofstadt jedan od najvećih eurofederalista, a Grillo bi želio raspisati referendum o izlasku Italije iz eurozone.

Suradnja s Istrom

Verhofstadt je bio glavni lobist za ideju šurovanja s Grillom, ali Jakovčić je, kako neslužbeno doznajemo, u pozadini također lobirao za to u dogovoru s Verhofstadtom. Jakovčić poznaje neke od Grillovih europarlamentaraca, poput Davida Borrellija, još iz doba kad je vodio Istru u projektima suradnje s talijanskim pokrajinama Veneto i Furlanija-Julijska krajina. Jakovčić je na preksinoćnjem sastanku kluba ALDE jedini govorio u prilog suradnji, a Verhofstadt nije ni pokušao nagovarati protivnike te ideje kad je vidio koliko ih ima i koliko su oštro protiv.     

>> Bauk trampizma kruži Europom

Komentara 6

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
08:16 11.01.2017.

nije zgodno pisati bilo šta o ovom europarlamentarcu prije vijesti do kuda se stiglo s prijavom austrijanca Franza Listza o primanju mita ovog vrlog političara

ST
stefj
08:20 11.01.2017.

Kako se to ono zove? Talijanska iridenta?

Avatar kravata
kravata
08:29 11.01.2017.

Sto ima ovaj ivan talijanskog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije