Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEVERNOATLANTSKI SAVEZ

'Pakt je još živ, ali mu treba ubrizgati matične stanice, one političke'

New York: Heiko Mass novi predstavnik Njemačke u Vijeću sigurnosti u UN-u
Foto: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL
21.11.2019.
u 21:24

NATO je bio životno osiguranje Europe. Da bi se to nastavilo, moramo prilagoditi naš savez trenutnim izazovima, kaže njemački šef diplomacije Heiko Mass.

Nakon francuske dijagnoze NATO-a kao saveza u stanju moždane smrti, stigao je njemački prijedlog terapije: NATO je za Europu već 70 godina kao životno osiguranje i sada ga moramo nastaviti razvijati konceptualno i politički tako što ćemo ubrizgati “političke matične stanice”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koristeći zdravstveni termin u jasnoj aluziji na izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koje su izazvale buru među europskim saveznicima.

Veća odgovornost Europe

Ministri vanjskih poslova okupili su se jučer u Bruxellesu na posljednjem ministarskom sastanku u NATO-u uoči summita u Londonu 3. i. 4. prosinca, a Nijemac je došao s prijedlogom koji predstavlja prvu pisanu reakciju na Macronovo zvono na uzbunu u obliku izjave tjedniku Economist o “moždanoj smrti” NATO-a. Heiko Maas predložio je da se osnuje odbor stručnjaka, koji će koordinirati glavni tajnik NATO-a Jens Stoltgenberg, i koji će voditi strukturiranu raspravu o glavnim političkim i transatlanskim izazovima za NATO.

– NATO je posljednjih 70 godina bio životno osiguranje Europe. Da bi se to nastavilo, moramo prilagoditi naš savez trenutnim izazovima s kojima smo suočeni, dok Europa mora preuzeti veću odgovornost u sigurnosnoj i obrambenoj politici. I ne smijemo zaboraviti što je učinilo NATO tako snažnim posljednjih 70 godina: njegova čvrsta kohezija – rekao je njemački šef diplomacije. Litvanski ministar Linas Linkevicius izjavio je da su “izvješća o smrti NATO-a jako pretjerana”.

U obranu uključen i svemir

Na dnevnom redu ministarskog sastanka su posljednje pripreme za London, gdje će se okupiti svi lideri, od američkog predsjednika Donalda Trumpa do fancuskog Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, a Hrvatsku će predstavljati premijer Andrej Plenković. Ali osim priprema za taj summi početkom prosincat, na kojemu je očito glavni cilj da se izbjegne velika javna svađa saveznika o tome tko plaća ili ne plaća dovoljno za obranu, tko je živ ili mrtav, jučer je donesena i dugo planirana odluka o proglašenju svemira kao nove operativne domene obrane NATO-a. Dio je to politike prilagođavanja novim prijetnjama. Svemir je dodan operativnim domenama obrane kao što su zemlja, zrak, more i kibernetički prostor, koji je posljednji proglašen domenom obrane NATO-a, 2016. godine. Ta odluka o svemiru ne znači da će se NATO naoružavati svemirskim oružjem, nego da će početi raditi, primjerice, na zaštiti satelita koji su ključni za komunikacije.

– Svemirski prostor također može biti izvor ugroza. Tako da se i s te strane želimo zaštitii, ali suvremeno tehnološki, nije sve u oružju. Ne brani se sve oružjem – rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
01:36 22.11.2019.

Uh, nadam se da ovo lupetanje vrlog ministra vanjskih poslova RH o "UGROZAMA iz svemira" neće doći do ušiju specijalista u našoj bajnoj i mudroj vlasti za raznorazne ugroze - min'stra Krstičevića (jues vor koliđ) i pricidnice-vrhovnice Kitarovićke (jogurt izaa željezne zavjese)...Tražit će da hrvatska domovina pod hitno nabavi svemirski brod u kojeg će natrpati naoružane astromarince...da nam se ne ponovi '91.!

MP
miroslav.petkovic.7564
05:33 22.11.2019.

Puno kasnimo iza objave stoje rekao HEIKO MAAS. On je to rekao prije sedam dana. A prije njega isto tako rece prije deset dana Austrijski predsjednik MACRON je dao pravu dijagnozu sto se tice Natoa! Ovdje u Moskvi bude cestoto emisija i brzo se objave .A slusam njihove voj analiticare .Ili fizicare stoje nama nezamislivo koliko tehnika napreduje i sta sve imaju. Drugo to sto mi znamo zaboravite po novinama vracanje ili navijanje za jednu ili drugu stranu. Neki pricaju o svemiru ani samar za magarca neznaju napraviti. Kako ja mislim nece biti ratovaizmedu velik sila. Ameri su pokusali nesto medutim razbilo im se o glavu. Daleko im Krim ostade nisu trebali cackat mecku. Sad Rusi imaju i cjelo Crno more..Zatim Ameri jos lete na Rus motorima u svemir. Kazu dace napraviti tek dvi tisuce i dvadeset osme takve motor ako naprave..Drugo Rusi im bjeze u novom savremenom oruzju do trideset god. Pa ovdje govore ako hoce Ameri Rusi bi im rado pomogli u usavrsavanju nove tehnologije i oruzja. Prica se o S400 a vec gotov S500 i 700. Spavajte mirno ne zamarat se uvjk sa Amerin navijat i kmecat jer tu uvjek ima veci nAmera od svih amera.Ovo je ipak realnost.Ovom prilikom bi pozdravio Antu Portasa i par njih jer se puno kuze u nove tehnologije.Ali diji ostavis tamo ih i nades nikako smjesta.

ZO
Zooltan
02:48 22.11.2019.

NATO se trebao pokrenuti kod pojave prvog izbjegličkog vala, sad je EU već okupirana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije