Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
riskira poziciju

Pakistanski premijer Gilani odbio surađivati s vrhovnim sudom

Gilani
AFP/Pixsell
19.01.2012.
u 13:15

Gilani je podsjetio sud da su pokrenuli postupak protiv izabranog vođe i stao na stranu predsjednika osumnjičenog za korupciju

Pakistanski premijer Yousuf Raza Gilani stao je pred suce vrhovnog suda u borbi između vlade i pravosuđa te odbio pokoriti se volji suda i okomiti se na pakistanskog predsjednika.

Vrhovni sud izdao je Gilaniju upozorenje za nepoštovanje sudskih procesa zbog toga što pakistanska vlada uporno odbija sudske odredbe za suradnju sa švicarskim vlastima kako bi se ponovno otvorila istraga o skrivenom novcu u slučaju protiv predsjednika Asifa Alija Zardarija.

Iako se mislilo da će se Gilani ispričati sudu ili čak ponuditi svoju ostavku, pred suce je izašao vrlo borbeno i zauzeo se za Zardarija. – On ima potpuni imunitet unutar i izvan zemlje – kazao je sucima Gilani jasno pokazujući da nema namjeru moliti švicarsku vlast za pomoć te dodao kako po ustavu predsjednik ima potpuni imunitet, javlja Guardian.

Za Gilanija su ulozi u ovoj bici vrlo visoki jer, u slučaju da ga osude za nepoštovanje suda, mogao bi završiti u zatvoru i biti smijenjen s mjesta premijera. Baš kao i Gilan, i Zardari, šef vladajuće Pakistanske narodne stranke, u slučaju osude bio bi smijenjen s mjesta predsjednika.

Stojeći pred sucima Vrhovnog suda, Gilani je pokazao na ostale šefove koalicijske vlade koji su sjedili iza njega i kazao da su svi došli na sud iskazati svoje poštovanje. Podsjetio je sud da su pokrenuli postupak protiv izabranog vođe. – U povijesti Pakistana ja sam najduže vladajući demokratski izabrani premijer – kazao je sucima.

Vrhovni sud, nemoćan ponovno otvoriti istragu o korumpiranosti pakistanskog predsjednika unutar granica svoje zemlje, počeo je istragu optužbi za pranje 60 milijuna dolara skrivenih u Švicarskoj još iz 90-ih godina prošlog stoljeća kada je Zardarijeva supruga Benazir Bhutto bila pakistanska premijerka. Švicarske vlasti zaustavile su istragu i poslale kutije pune dokaza u pakistansku ambasadu u Londonu, ali sve je zaustavljeno jer je tamošnji ambasador lojalni Zardarijev stranački kolega.

Komentara 1

RI
Riznica
15:34 19.01.2012.

Vidi im samo brkova, posjecaju me na onu brkatu bandu iz Iraka .. !!!!.. Smecari Pakistanski, izdali su i narod i drzavu za saku americkih dolara....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije