Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPASIOCI U ODORAMA

Pakistanske poplave: vojska spašava, civilna vlast gubi ugled

'A flodod-affected Pakistani child walks on a wooden bridge towards the village of Shah Alam on the outskirts of Peshawar on August 7, 2010, after moving from his flood-affected village.  Pakistan rac
'BEHROUZ MEHRI'
09.08.2010.
u 12:17

U najgorim poplavama koje se pamte u Pakistanu vojska je bila na razini zadatka i pokrenula je akcije spašavanja dok je civilni predsjednik bio u posjetu Britaniji i Francuskoj.

Više od polovicu svoje šest desetljeća duge povijesti Pakistan je proveo pod upravom vojnih hunti; zadnje razdoblje vojne vlasti okončano je 2008. kad je izabran predsjednik Asif Ali Zardari, ali prema raspoloženju naroda teško da će civilna vlast opstati. Naime, dok je vojska spremno reagirala na prirodnu katastrofu i počela spašavati ljude iz vodene bujice koja je dosad odnijela više od 1600 života, na televiziji su građani mogli vidjeti Zardarija kako u Londonu odsjeda u hotelu s pet zvjezdica i helikopterom obilazi svoj dvorac u Normandiji.

Iz Zardarijeva ureda kažu da su ti posjeti bili unaprijed dogovoreni, da su diplomatski vrlo bitni i da saniranje posljedica prirodnih katastrofa ionako nije u nadležnosti predsjednika države nego premijera Yousafa Razua Gilanija, ali predsjednikovo "šetkanje po inozemstvu" svakako nije popravilo imidž civilne vlasti, kao što je gorko primijetio novinar Ayat Amir, parlamentarni zastupnik oporbene Muslimanske lige:

– Čak i kad se vlade ne mogu nositi s posljedicama katastrofe, mogu barem pokazati suosjećajnost. Toga nije bilo. Tko je bio prvi čovjek na licu mjesta? Zapovjednik vojske. To će Zardarija skupo stajati, ti prizori usjekli su se narodu u pamćenje.

Katastrofalne poplave, koje su po posljedicama gore čak i od razornog potresa u sjevernom Pakistanu 2005., pogodile su, po procjenama UN-a, oko šest milijuna ljudi. Politički analitičar iz Lahorea Hasan Askari Rizvi ističe da su poplave "razotkrile slabosti i slabo upravljanje civilnih vlasti, a vojska je dobila priliku pokazati svoje organizacijske sposobnosti i tehničku opremljenost":

– Vojska sad zna da ima podršku javnosti, tako da može progurati svoje ciljeve.

Nakon što su civilna vlada i premijer Gilani obišli područja stradala od poplava nekoliko dana nakon što ih je obišao vojni zapovjednik general Ashfaq Kayani, i pritom još i slučajno razotkrili činjenicu da je medicinski centar koji su posjetili Potemkinovo selo podignuto samo na jedan dan zbog njihova posjeta, ionako nizak ugled civilne vlade, na koju Washington računa da će pod kontrolom držati islamske ekstremiste iz vojnog vrha, dodatno je srozan. A ugled vojske koja je svojim intervencijama spasila 100.000 života samo je porastao.

Zardarijeva glasnogovornica Farahnaz Ispahani izjavila je:

– Bilo da je u pitanju vojska, civilne agencije za pomoć ili premijer i njegova vlada, svi smo mi dio iste vlasti i svatko radi najbolje što može.

No ono što vojska najbolje može je spašenih 100.000 ljudi, a ono što civilna vlast najbolje može je – davanje izjava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije