Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU ČLANSTVO

Pahor: 'Nadam se da će EU dati što prije zeleno svjetlo Makedoniji'

Borut Pahor na summitu triju mora
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
15.07.2019.
u 16:46

Slovenski predsjednik poručio je da Slovenija podržava Makedoniju u njenim nastojanjima da pokrene pristupne pregovore te da je odgoda početka bila "pogreška" Europske unije.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjasnio se u ponedjeljak za što brži početak pregovora Sjeverne Makedonije s Europskom unijom o punopravnom članstvu, u razgovorima s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim koji je boravio u službenom posjetu Ljubljani.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim kolegom Pahor je kazao kako očekuje da će EU što prije otkloniti "pogrešku" do koje je došlo kad je odgodila odluku o davanju "zelenog svjetla" za početak pristupnih pregovora, te izrazio potporu svoje države približavanju Sjeverne Makedonije EU-u i NATO savezu.

- Pri tome mislim da bi bilo dobro razdvojiti pitanje Ukrajine i Turske koje su kandidatkinje za članstvo i država Zapadnog Balkana koje treba gledati kao cjelinu, kako bi ih se time potaknulo na rješavanje međusobnih problema, kazao je slovenski predsjednik.

Pendarovski je izjavio da mu je potpora Slovenije kao članice EU-a vrlo značajna, ali da su u njegovoj državi  svi razočarani, što je na razini EU-a došlo do odgode odluke o početku pregovora o članstvu,  kako se nada da je riječ samo o tehničkoj odgodi do listopada, kad bi Vijeće EU-a o tome opet trebalo odlučivati.

I od zemalja koje su lani imale rezerve prema početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom dobili smo uvjeravanja da smo učinili sve kako bi pregovori mogli početi, kazao je makedonski predsjednik.

Po njegovim je riječima "potpuna integracija u EU i NATO" za Makedoniju u povijesnom i geografskom smislu najbolje rješenje i tome je u Sjevernoj Makedoniji postignut nacionalni konsenzus.

Komentara 3

MM
Marko_M
17:37 15.07.2019.

Place 1000 eur cim vam daju zeleno svjetlo...a kad udjete u EU bice i 2000 eur. A katastrofe gospe mi...

BA
Barbasmora
17:34 15.07.2019.

Junker i EU desnica...su protiv. A slovenija koja je tradicionalno ljeva podrzava prijateljsku makedoniju. Kolinda i plenki jos cekaju da orban objasni sta i kako da misle...ali kako orban sakriva osudjenog gruevskog od policije (makedonski HDZ) mislim da ce nasi od madzarskog gazde dobit befel da cute i da ne podrze stava slovenije.

DU
Deleted user
06:25 16.07.2019.

a sta ce drugo kad ih nema za sto ucjenjivati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije