Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJEM GODINE

Vučić najavio proizvodnju ruskog cjepiva u Srbiji

Serbian President Aleksandar Vucic speaks during an interview with Reuters in Belgrade
Foto: ZORANA JEVTIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
05.02.2021.
u 16:30

Očekuje se da će tim ruskih stručnjaka posjetiti Srbiju sljedećeg tjedna radi razgovora o lokalnoj proizvodnji cjepiva Sputnjik V.

Srbija će investirati koliko god bude potrebno da bi do kraja godine započela domaću proizvodnju ruskog cjepiva Sputnjik V, izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić agenciji Reuters, navodeći da je s ruskim šefom države Vladimirom Putinom o tome postigao "inicijalni dogovor".

Očekuje se da će tim ruskih stručnjaka posjetiti Srbiju sljedećeg tjedna radi razgovora o lokalnoj proizvodnji cjepiva Sputnjik V do kraja godine.

Vučić je rekao da je s ruskim šefom države Vladimirom Putinom postigao inicijalni dogovor o pokretanju procedure koju je opisao kao "kompliciranu i tešku".

Cilj Srbije, prema Vučićevim riječima, nije samo da Sputnjik V proizvodi za vlastite potrebe već i za izvoz u zemlje regije.

„Trenutno nemamo (proizvodne) kapacitete (za Sputnjik V), ali ćemo ih izgraditi. Nije bitno koliko će to koštati, uložit ćemo“, rekao je Vučić.

Reuters navodi da Srbija s više od 530.000 cijepljenih ili oko 7,5 posto ukupne populacije, globalno drži četvrtu najvišu stopu imunizacije na 100 ljudi, poslije Izraela, Britanije i Sjedinjenih Država. 

U okviru državne kampanje cijepljenja, građani Srbije trenutno u nacionalnom e-sustavu Ministarstva zdravlja mogu birati između cjepiva kompanije Pfizer Inc-BioNTech, kineskog Sinopharma ili ruskog Sputnjika V.

Prema posljednjim epidemiološkim podacima, objavljenim u petak, u Srbiji je za 24 sata od posljedica koronavirusa preminulo 14 ljudi, a među 11.854 testirana uzorka registrirano je još 1.968 novih slučajeva zaraze.

Na bolničkom liječenju trenutno je 3.987 pacijenata, a na respiratorima 126.

Od početka epidemije testirano je 2.675.996 uzoraka i registrirano 404.668 zaraženih, službeno je prijavljeno 4.099 smrtnih slučajeva, a stopa smrtnosti je 1,01 posto. 

 

Komentara 26

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:03 05.02.2021.

Šta jest jest mnogo više se bori za Srbiju nego naši "Domoljubi" za Hrvatsku

Avatar Udruga_Briselskih_Anemicara
Udruga_Briselskih_Anemicara
17:06 05.02.2021.

Plenkimun najavio da ce nam javiti kad mu ursula rece sto da nam kaze

IV
IvanSplit
17:04 05.02.2021.

Mi polako izostajemo u puno segmenata.Srbi su to odradili imaju dobre politicare naravno i prijatelje. Kinu i Rusiju. Nitko nam nije kriv hvalospjevi o Americi i Engleskoj medutim ostavise nas na cjedilu kao istrosenu krpu. Jel vidite sad. Pisali smo svasta i oblajavali u vezi sputnjika V po medijima. A sad to cjepivo trazi pola planete. Sta trebamo umirat za Amere i Engleze nase umjetne prijatelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije