Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon operacije

Pacijentu moraju platiti 33.000 kn jer mu je u grudnom košu ostala gaza

Operacija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
15.02.2019.
u 18:04

Pacijent je tražio 75.000 kuna, no Općinski sud u Koprivnici nepravomoćnom je presudom odobrio manje od polovice traženog iznosa.

Klinički bolnički centar Zagreb bivšem pacijentu iz Đurđevca mora nadoknaditi neimovinsku štetu u iznosu od 33.000 kuna jer mu je tijekom operativnog zahvata u grudnom košu ostao komad - gaze.

Pacijent je tražio 75.000 kuna, no Općinski sud u Koprivnici nepravomoćnom je presudom odobrio manje od polovice traženog iznosa. Bolnica mora platiti i 21.450 kuna sudskih troškova.

U tužbi je muškarac naveo da je u srpnju 2011. bio podvrgnut operativnom zahvatu u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, gdje mu je ulonjen donji dio lijevog plućnog krila koje je zahvatio zloćudni tumor. U studenom 2014. počele su se javljati tegobe i bolovi na mjestu reza, pa je nakon obavljenih pretraga u travnju 2015. ponovno podvrgnut operativnom zahvatu u KBC Dubrava, od strane istog liječnika. Tom je prilikom ustanovljeno da je za operacije 2011. godine u prsnom košu zaostao tupfer, mala gaza.

Tužitelj tvrdi da je zbog neadekvatnog liječenja i postupanja zaposlenika Klinike za plućne bolesti Jordanovac pretrpio duševne boli, intenzivan i dugotrajan strah jer je mislio da se tumor vratio. Trpio je, kako je naveo, i fizičke bolove, a trebala mu je i tuđa pomoć i njega.

Bolnica ga je usmjerila prema osiguratelju koji je zahtjev otklonio kao neosnovan, uz obrazloženje da policom osiguranja od odgovornosti nisu pokrivene štete zbog pogrešaka u postupanju medicinskih sestara, konkretno sestre instrumentarke. Bolnica se brani da nije odgovorna. Liječnik koji ga je operirao rekao je da nije postojala obveza brojanja gaza prije i nakon operacija, a pregledom prsišta nije uočio gazu. Upotrijebljene gaze dao je medicinskoj sestri instrumentarki ili ih je odložio na pacijenta, odakle ih je medicinska sestra pokupila i bacila u kantu za smeće.

Prema protokolu iz iskaza svjedoka, operativni zahvat završavao je tako da je rečeno da je operacija gotova, nakon čega je medicinska sestra pitala ima li još nečeg u prsnom košu, a potom je liječnik koji je operirao vizualno i manualno pregledavao prsni koš. Kad je utvrdio da nema ničega od materijala ili instrumenata, zatvarao se prsni koš. Nakon što ga je drugi put operirao, liječnik je pacijenta, keramičara iz Đurđevca, obavijestio da sumnjiva tvorba nije recidiv karcinoma, već da mu je nakon prve operacije u tijelu ostao tupfer, odnosno mala gaza koju je sad odstranio.

VIDEO Bolnica za liječenje ovisnosti o internetu

 

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
18:42 15.02.2019.

Dobro je prošao, mogli su mu naplatiti gazu.

Avatar patkovic
patkovic
18:15 15.02.2019.

pa nek iskašlje

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
22:20 15.02.2019.

gdje mu je ulonjen donji dio lijevog plućnog krila...... ulonjen????bravo za večernje novosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije