Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Benedikt XVI. donio iznenađujuću uredbu

Oženjeni će anglikanski svećenici moći postati katolički

anglikanska crkva
Reuters
20.10.2009.
u 17:14

Kako se nezadovoljstvo unutar anglikanske crkve sve više povećava zbog pojavljivanja ženskog svećenstva i toleriranja homoseksualnih zajednica, Vatikan je krenuo u "akciju".

Oženjeni anglikanski svećenici koji žele ući u Katoličku crkvu moći će biti zaređeni kao katolički svećenici, odlučio je papa Benedikt XVI. posebnom apostolskom odredbom.

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal William Levada govorio je danas na konferenciji za novinare akreditirane pri Svetoj Stolici o “apostolskoj konstituciji”, odredbi kojom papa Benedikt XVI. želi dati mogućnost za puni ulazak anglikanskih svećenika, koji to žele, u Katoličku crkvu.

Pastoralni vodič
Papina inicijativa, koja je za neke iznenađujuća, uslijedila je nakon što su u Vatikan stigle mnoge molbe anglikanskih konzervativnih svećenika kojima se ne sviđa mogućnost što ju je otvorio nadbiskup od Canterburyja, da budu zaređene i žene te svećenici homoseksualci.

Unutar Anglikanske crkve ima onih koji se ne slažu s tim otvaranjima prema ženama i homoseksualcima, pa bi se vratili pod okrilje Rima, ali ih je u tome dosad sprečavala činjenica da su bili oženjeni. Ubuduće će, bez obzira na to što su oženjeni, moći biti zaređeni i kao katolički svećenici.

Objavljivanje takve apostolske konstitucije (Costituzione apostolica) rijetkost je u Katoličkoj crkvi. Još se ne zna s kojim će datumom biti objavljen taj dokument. Levada je kazao kako tim “Katolička crkva odgovara brojnim zahtjevima koje su Svetoj Stolici uputile skupine svećenika i vjernika anglikanaca iz cijelog svijeta, a koji bi htjeli ući u puno i vidljivo zajedništvo” s Rimskom crkvom.

Istodobno, anglikanski će vjernici sačuvati specifičnosti, duhovno i liturgijsko anglikansko bogatstvo. Povijesni i ekumenski razlozi isključuju, međutim, mogućnost da oženjeni svećenici napreduju u crkvenoj karijeri. Anglikanski oženjeni svećenici koji prijeđu u Katoličku crkvu neće moći postati biskupima.

Ni oženjeni pravoslavni svećenici ne mogu postati biskupima. Anglikanski svećenici koji prijeđu u Katoličku crkvu dobit će pastoralnog vodiča. Vatikan drži kako je apostolska konstitucija “razuman odgovor zbog globalnog fenomena te nudi jedinstveni kanonski model Univerzalne crkve koji se može primijeniti na različite lokalne situacije”. Anglikanska je crkva odmah odgovorila priopćenjem nadbiskupa od Canterburyja Rowana Williamsa.

Novo jedinstvo
“Najava objavljivanja apostolske konstitucije znači završetak razdoblja nesigurnosti za one skupine koje su gajile nadu u nove načine nalaženja jedinstva s Katoličkom crkvom”, stoji u priopćenju. Ta inicijativa mogla bi omogućiti povratak i drugih zajednica u Katoličku crkvu. No, tom apostolskom odredbom ne ukida se celibat, odnosno katolički svećenici i dalje se neće smjeti ženiti.

Nedavno, kad se govorilo o mogućem ujedinjenju Katoličke i Pravoslavne crkve te o oženjenim pravoslavnim svećenicima, stav je Vatikana da ni u tome nema razlika jer unutar Pravoslavne crkve biskupi ne mogu biti oženjeni.

Komentara 14

BT
bili-tartuf
16:44 21.10.2009.

eee, acido,...da smo mi cékali kao vasa ortodoxna-pravoslavna crikva,...Turki bi nas odavno bili zgazili...., da ste imali onda jedinstvo sa Rimokatolicima, nebi Turki bili stigli niti do Ankare...

Avatar lastan
lastan
13:16 05.11.2009.

Neću špekulirati o ujednijenju krščanskih crkava,jer je to ipak još uvijek golub na grani, zbog mnogo razloga,ali ću se osvrnuti na celibat i budući da je Crkva ,kao institucija preživjela već 2 tisućljeća,dok su moćna i velika carstva i države propadale,pitam se da li bi Crkva toliko izdržala da su se žene u to uplelitale svoje prste ?Sumnjam.

OB
-obrisani-
10:35 21.10.2009.

tajna do ujedinjenja može da dođe , ali na ravnopravnoj osnovi , a ne da sve ostale crkve budu filijale katoličkoj i pod njenom šapom , to je definitivno i najveći problem što se do sada nisu ujedinili !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije