Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bajan i Sačić

Ozbiljno shvatili Oreškovićev poziv: Još dva kandidata za ministra branitelja

Željko Sačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.03.2016.
u 20:52

Nakon kandidatura Milijana Brkića, Branka Borkovića, Stjepana Šterca, Đure Glogoškog i dr. Zlatka Tomašića, ratnog liječnika Tigrova iz Rijeke, broj nominiranih popeo se na osam. Posljednju riječ, dakako, imat će premijer Orešković.

Hrvatski branitelji uistinu su ozbiljno shvatili pa i objeručke prihvatili poziv premijera Tihomira Oreškovića da u svojim redovima sami odaberu kandidate za ministra i tako mu olakšaju odabir posljednjeg člana kabineta. Najnovija imena u nizu branitelja koje predlažu suborci su Petar Bajan i Željko Sačić.

Potonji, umirovljeni general-bojnik i ratni zapovjednik Specijalne policije kojeg su kao kandidata istaknuli iz Udruge hrvatskih branitelja, otprije je poznat domaćoj javnosti. Višestruko je odlikovan najvišim državnim odličjima, aktivni je sudionik Domovinskog rata s ratnim stažem od 2156 dana u borbenom sektoru te bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Imenovan je 1996. odlukom dr. Franje Tuđmana, kažu predlagači i naglašavaju da je "poznat i kao žrtva montiranog političkog procesa u kojemu je potpuno nedužan nepravedno optužen i zatvaran pod lažnom optužnicom za (navodni) ratni zločin počinjen u selu Grubori". Nakon višegodišnjeg sudskog progona i medijske harange (politička) optužnicu je DORH napokon odbacio zbog neosnovanosti, ističe Udruga. Sačića opisuju kao žrtvu političkog progona i naglašavaju da se nije "ustručavao podići glas protiv nepravde i progona hrvatskih branitelja". 

Petar Bajan, kojeg su za funkciju ministra branitelja nominirali pripadnici njegove ratne postrojbe u Udruzi veterana "Crne mambe", umirovljeni je stožerni brigadir. Naglašavaju da je častan i istinski heroj Domovinskog rata koji je sudjelovao na svim ratištima diljem Hrvatske. Ranjavan je pet puta i stopostotni je invalid II. skupine. Odlikovan je svim vojnim odlikovanjima, a prihvaćen je, tvrde, među svim braniteljima.

Podsjetimo, Večernji je jučer objavio i kandidaturu umirovljenog bojnika HV-a Vlade Marića, kojeg su uz građansku udrugu Visia Croatica predložile i brojne braniteljske udruge Brodsko-posavske županije kao i Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko 90. te mnoge osobe iz javnog i političkog života iz RH, BiH i dijaspore. Traže da se bojnik Marić imenuje na neku od visokih dužnosti (ministar, zamjenik ministra, pomoćnik ministra) u Ministarstvu hrvatskih branitelja, a podsjećaju i da je Vlado Marić jedini od svih već poznatih kandidata dragovoljac pripadnik ATJ Lučko od 7. rujna 1990. i jedini je član HDZ-a od 1990. godine sve do današnjeg dana. Nakon kandidatura Milijana Brkića, Branka Borkovića, Stjepana Šterca, Đure Glogoškog i dr. Zlatka Tomašića, ratnog liječnika Tigrova iz Rijeke, broj nominiranih popeo se na osam. Posljednju riječ, dakako, imat će premijer Orešković.

>> Branko Borković: Još nisam bio na razgovoru kod premijera 

>> 'Milijan Brkić je operativan, čovjek koji taj posao zna'

Komentara 42

ZZ
Zagreb Zagreb
21:14 10.03.2016.

Oreskovic nema prava pozivati kandidate za Ministra branitelja!

Avatar Bruno
Bruno
03:43 11.03.2016.

Po koalicijskom sporazumu ministarstvo braniteja pripada HDZu , tako su birani i svi ostali ministri, po tom sporazumu je izabran i Oreskovic.On svjesno izigrava taj sporazum , naziva branitelje i predlaze da se kandidiraju, pregovara i nagovara - ZA LOZANCICA "NEMA VREMENA"!!!! Malo u njegovu obranu: Oreskovic nije politicar i oslanja se na savjetnike . Tko mu je podmjestio Josipovicevog Bartulicu koji je protiv Karamarka i HDZa - njegov prijatelj Batarelo se prvi izjasnio protiv Milijana Brkica , tko u je poslao Josipovicevog Huica , tko je jos u pozadini ??? Kad to doznamo imamo odgovor . Konce imaju u rukama Mesic Josipovic - njihovi savjetnici savjetuju i most - most u pregovorima koriisti savjetnicki tim , kako su i najavili. HDZ se si ovo ne moze dozvoliti i to je pocetak kraja koalicije - Jedan Bartulica rusi vlast u Hrvatskoj , BRAVO!!!!

KR
krtica
03:19 11.03.2016.

ilegalno i protuustavno! predsjednik hrvatske vlade NEMA PRAVO - po ustavu i izbornom zakonu - predlagati, u ovom slucaju, ministra branitelja! pravo predstavljati ministra branitelja ima JEDINO HDZ kao pobjednik najvise mandata, a predsjednik Vlade ga moze odobriti (potvrditi) ilii odbaciti. u slucaju da ga odbaci, ponovno HDZ iskljucivo ima duznost predloziti novoga ili nove! upravo zbog toga predsjednik vlade bi morao sliediti Ustav ili, ako ga ne poznaje, treba traziti savete strucnjaka za Ustav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije