Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pandemija ne posustaje

Ozbiljna situacija u susjedstvu: Slovenija ide u strogi lockdown. Srbija ima više od 7000 hospitaliziranih

SLOVENIA-LJUBLJANA-COVID-19-CASES
Foto: Zeljko Stevanic/XINHUA/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.04.2021.
u 14:57

Za ulazak u Sloveniju od ponedjeljka vrijedi isključivo PSR test, a ne antigenski kao do sada, a slovenskim rezidentima zabranjen je odlazak u zemlje s crvene epidemiološke liste uz prijetnje visokom novčanom kaznom

U Sloveniji je danas stupilo na snagu 11-odnevno strogo zatvaranje kojim vlasti žele presjeći treći val pandemije koronavirusa i nagli rast epidemijske krivulje, a u zadnja 24 sata u zemlji je bilo 1335 novih slučajeva zaraze covidom-19. Premda je broj potvrđenih novih zaraza manji nego dan ranije, udio pozitivnih nalaza je viši i iznosi 23,7 posto, objavila je vlada, što je zabrinjavajući podatak i opravdava uvođenje lockdowna.

Restriktivne mjere koje su na snazi idućih desetak dana uključuju on-line nastavu u školama, zatvaranje u granice regija, zabranu odlaska u države s "crvene" liste, rad državne uprave i javnog prometa u minimalnom opsegu, kao i zatvaranje većine uslužnih djelatnosti i sportskih aktivnosti. Poslodavcima je preporučeno da omoguće rad od kuće ili korištenje godišnjih odmora, a sve to ima za cilj da se "presiječe" opasni treći val epidemije, ali i smanji velik broj novih hospitalizacija, pa i onih s težim tijekom bolesti.

Za ulazak u Sloveniju od ponedjeljka vrijedi isključivo PSR test, a ne antigenski kao do sada, a slovenskim rezidentima zabranjen je odlazak u zemlje s crvene epidemiološke liste uz prijetnje visokom novčanom kaznom.

U zemlji je, po najnovijim podacima ministarstva zdravstva, 13.395 aktivnih slučajeva zaraze i taj broj je u porastu, kao i broj hospitaliziranih, kojih je trenutno 518. Broj smrtnih slučajeva i dalje je manji u odnosu na razdoblje drugog vala epidemije, zbog "preležane" bolesti ili cijepljenja među starijima. Sa sedam novih smrtnih slučajeva ukupan broj preminulih od Covida-19 povećao se na 4.054.

Prosječan broj novih slučajeva potvrđenih zaraza za zadnji tjedan iznosi 1027, objavilo je ministarstvo zdravstva. No, po riječima dr. Leona Cizelja iz znanstvenog instituta "Jožef Štefan", koji za vladu radi matematičke analize i projekcije epidemije, računa se da u sadašnjem trenutku na jednu testiranjem potvrđenu infekciju dolaze dvije do tri neotkrivene, među ljudima koji nisu testirani, pa bi stvarni broj dnevnih zaraza mogao biti četiri do pet tisuća.

Glavni uzrok koji generira treći val epidemije u Sloveniji je sada dominantna britanska varijanta osnovnog virusa, zbog koje je reprodukcijski broj širenja epidemije iznad jedan, pa ju je nemoguće kontrolirati bez zatvaranja, koje je u drugom valu spriječilo gore posljedice od onih koje su zabilježene, upozorio je Cizelj.

Pretpostavlja se da će među onima kod kojih je zaraza danas potvrđena ubuduće biti 80-ak hospitaliziranih i desetak umrlih, a učinci zatvaranja osjetit će se tek dva tjedna po njegovu završetku, naveo je Cizelj dodavši da bi, prema projekcijama, da nije bilo britanske varijante virusa, epidemija u Sloveniji završila u svibnju.

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registriran kod 600.596 osoba, a zabilježeno je 5.308‬ smrtnih slučajeva. Na bolničkom liječenju nalazi se 7.368 pacijenata, od kojih je 290 na respiratoru.

U BiH ispod 1700 novozaraženih

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je zabilježen blagi pad dnevnog broja novozaraženih u odnosu na početak tjedna, no u toj zemlji i dalje je veliki broj smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom. Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo i vlasti distrikta Brčko, od srijede su provedena testiranja na nešto više od pet tisuća uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 1698 osoba.

U protekla 24 sata umrlo je 76 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19. Početkom tjedna BiH je dosegnula rekordne dnevne brojke novozaraženih, koje su bile blizu dvije tisuće, a i dnevni broj mrtvih dva dana zaredom bio je veći od 90.

Prema dostupnim podacima koji se odnose na Sarajevo kao dosadašnje najveće žarište zaraze, i tamo je u četvrtak zabilježen blagi pad broja novih slučajeva. Tamo su potvrđena 354 nova slučaja, dok je u prethodnim danima ta brojka redovito bila veća od 500. Od izbijanja epidemije u ožujku prošle godine u BiH je zaraza koronavirusom do sada potvrđena kod 171 tisuće osoba, a 6601 zaraženih je umrlo.

Trenutačno se aktivnim smatra nešto više od 33 tisuće slučajeva, a incidencija odnosno broj novozaraženih u jednom tjednu na 100 tisuća stanovnika je 322. U BiH su i dalje na snazi mjere ograničenja koje podrazumijevaju zabranu rada ugostiteljskih objekata u većem dijelu zemlje te noćni policijski sat u Federaciji BiH.

BiH je do sada za svoje stanovnike osigurala tek oko 150 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa, a za sada nema naznaka kada bi moglo početi masovnije cijepljenje.

Video: Što sve znamo o britanskom novom soju

Ključne riječi

Komentara 20

ST
Stipan
15:13 01.04.2021.

Srbi se hvale da su najviše cijepili i da im masovno dolaze na cijepljenje iz svih susjednih država a sad imaju najviše zaraženih. Ko je tu lud i kakvo je to kinesko i rusko cjepivo... da nije rakija od riže ili vodka...Vučić tvrdi da su u svemu najbolji.

GR
gravitacija
15:39 01.04.2021.

A kada će se početi primjenjivati novi "guzni" test?

ZP
Zabranjen pristup
15:46 01.04.2021.

i britancima je nastao 3val kad su cjepili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije