Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽO PETROV

'Ovu pojavu u HDZ-u nisu osudili, nego će druga smjestiti na rezervni položaj'

Sabor nastavio sjednicu raspravom o prijedlogu Zakona o kreditnim institucijama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
09.07.2019.
u 10:55

I čelnik Mosta Božo Petrov se osvrnuo na afere ove Vlade. Podsjetio je na izjavu premijera "mogu što hoću".

Posljednji radni tjedan uoči odlaska na dvomjesečnu ljetnu stanku u zasjedanju saborski zastupnici počeli su dan ranije nego inače. Očekivano, zastupnici su vrijeme u slobodnim raspravama najviše pozornosti posvetili odlasku ministra uprave Lovre Kuščevića, ali i zatražili ostavku cijele Vlade.

Demokrat Mirando Mrsić ustvrdio je tako kako HDZ kroz godine mijenja predsjednike i čelne ljude, ali sama stranka se nikad ne mijenja.

- HDZ čvrsto čuva Hrvatsku u okovima sukoba interesa i korupcije. Andrej Plenković je možda htio izmijeniti HDZ, ali korupcija neizlječivo ostaje u stranci, to je počelo '90.-ih i ta metastaza nikad nije zaustavljena.korupcija, nepotizam i ortački kapitalizam. Kada bi Kuščević bio jedini, bila bi to vijest, ali on nije jedini pa se mučenje Hrvatske nastavlja. Svjedoci smo da je ovo najnesposobnija Vlada od samostalnosti i niti najljući neprijatelji nam ne bi poželjeli ovakav skup štetočina u Vladi RH. Lovro Kuščević nije dobar za Vladu niti za biti političkim tajnikom HDZ-a, vjerujem da je ostavku dao samo zato što je dopustio da bude uhvaćen, da ne kompromitira sve ostale, o njemu više ne treba govoriti nego nadležne institucije sad trebaju objasniti kako su pašnjaci postali vile – kazao je Mrsić podsjetivši pri tome na brojne ranije afere ove Vlade, kao što su SMS afera, afera Mercedes, roštilj, nekretnine...

- Kao što suza suzu stiže, afera sustiže aferu, ali jasno je da je ovo Vlada u kojoj vlada korupcija. Ostavku trebaju dati i ministri Žalac, Pavić, Tolušić i Goran Marić, sve štetočine koje uništavaju zemlju, a štiti ih premijer koji se bori da nađe posao van Hrvatske. Ova Vlada treba otići, vrijeme je da Plenković podnese ostavku, izbori su jedina opcija za Hrvatsku, to je jedini pošteni domoljubni čin koji možete napraviti – raspisivanje izbora odmah danas – poručio je Mrsić zaključivši kako je strašno da premijer ne smjenjuje ministre zbog sumnjivih rabota, nego zbog loše percepcije.

- Mogu lagati, krasti i muljati, ali to se ne smije doznati, odlazite, raspišite izbore – zatražio je Mrsić.

I čelnik Mosta Božo Petrov se osvrnuo na afere ove Vlade. Podsjetio je na izjavu premijera "mogu što hoću".

- To treba nadopuniti jednom narodnom mudrošću "možeš što hoćeš, ali ne dokad hoćeš". Jučer nam je priopćeno da odlazi još jedan ministar iz ove Vlade, nakon višednevnog pokušaja relativiziranja njegovih postupaka. Ostavka se nije dogodila kao čin političke i moralne odgovornosti, nego kao pokušaj da se minimalizira percepcijska šteta za Vladu i HDZ. Glavni akteri ove priče ni jednom riječju nisu objasnili ima li u priči išta neprihvatljivo, nezakonito, nemoralno, stječe se dojam da Kuščević sad odlazi kao nevin čovjek koji ničim nije zaradio kritiku. Ovu pojavu u HDZ-u nisu osudili, nego će druga smjestiti na rezervni položaj. Nije Sabor popravni dom, kako jedna osoba nije dovoljno časna da bude ministar, ali jeste da bude saborski zastupnik – pita se Petrov. Važno je, naglašava, javnosti poslati drugačiju poruku nego je šalje HDZ.

– Ono što je Kuščević napravio je neprihvatljivo i za svaku osudu, nije rješenje da bude zastupnik. Poruka je i da u HDZ-u ne vide ništa kompromitirajuće u tome, i da brojni Kuščevići i dalje sjede u Vladi, jasno da njegovim odlaskom aferama nije došao kraj. Sjetimo se afera roštilj, Mercedes... Jedino u čemu je Vlada konzistentna je riječ afera, jedino čime se bave su afere i u tome ova Vlada sigurno neće zakazati – vjeruje Petrov dodavši kako će kraj aferama doći zajedno s izborima.

Do tada je, naglašava, na ostalim zastupnicima da pokažu da nisu svi isti, da korupcija i klijentelizam ne mogu carevati u Hrvatskoj.

- Njima mora doći kraj. Ili ćemo ih iskorijeniti ili ćemo s vremenom kao nacija nestati, pristati na beskrupulozno i nemoralno ponašanje znači to – nestati – zaključio je.

Odgovorio im je šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić uzvrativši kako neće dopustiti "dežurnim moralistima" da nanesu štetu stranci.

- Dežurni moralisti pokušavaju HDZ-u, Vladi i premijeru klevetama i objedama nanositi političku štetu, ali neće u tome uspjeti. Pitam ih, gdje su Mrsiću bili ti moralni standardi o kojima danas govori dok je bio ministar, kad je tvrtka vaše supruge godinama dugovala novac HZZO-u, zašto tada niste govorili o potrebi uspostave moralnih standarda i brizi za državne interese? - pitao je Bačić Mrsića. I Petrova je podsjetio da je prešutio da se svojevremeno mijenjao statut Hrvatskih voda da bi se tamo postavio njegov kum, pa je zaključio kako bi trebali imati jednaki pristup prema svima, a ne zaboravljati pri tome svoje grijehe.

- To je li Kuščević dao ostavku sada ili prije tjedan dana ne igra nikakvu ulogu, bitno je da HDZ uspostavlja visoke standarde postupanja u hrvatskoj politici. Ne znam li i jedan ministar u vladi Zorana Milanovića obnašao dužnost bez da je bio u sukoba interesa, ako jesu jedan, dva, ispričavam se. Govorimo o ostavci ministra iako ne postoji ni jedan pravosudni postupak protiv njega, ni jedna presuda, ali dao je ostavku kao odgovoran čovjek i tako ćemo se mi u HDZ-u nastaviti ponašati. Želimo postaviti visoke standard u politici, ali nećemo dopustiti da nam moralne packe dijele oni kojima bi itekako imali što reći o njihovom postupanju dok su bili na visokim dužnostima – poručio je Bačić zaključivši kako gospodarski rast dokazuje da HDZ postupa ispravno.
GLAS-ova Anka Mrak Taritaš nije govorila o Kuščeviću, ali je također optužila HDZ da pomaže zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću da na nezakonit način mijenja generalni urbanistički plan Zagreba na način koji odgovara njihovim interesima. Zato, tvrdi, treba podići glas protiv planirane izmjene GUP-a u Zagrebu.

- Na prvom satu prostornog planiranja na fakultetu vam kažu kako je ono vezano s politikom kažu na prvom satu na faksu. I u stvarnosti vidite da to što struka kaže nije važno nego ono što će politika odlučiti. Sutra je GUP u Gradskoj skupštini, sad znamo da nije u skladu s prostornim planom, da je javna rasprava bila 2017. godine i da se od tada dogodio niz promjena, pa se sad novi GUP želi usvojiti bez javne rasprave. Taj GUP nema suglasnost resornog ministarstva ni Ministarstva zaštite okoliša. Bandić od 2001. pokušava složiti GUP po svojoj mjeri, postupak je protuzakonit, sadržajno protivan zakonu, ali ima koalicijskog partnera koji će mu omogućiti sve – poručila je Mrak Taritaš zaključivši kako amandmani HDZ-a i ostalih puno toga govore.

HRAST-ov Hrvoje Zekanović prigovorio je namjeri Vlade da uđemo u eurozonu, te pozvao predsjednicu RH da jasno kaže što o tome misli.

- 4. srpnja Hrvatska je EU poslala službeno pismo da bude malo manje nezavisna i suverena, namjeru da uđemo u eurozonu. Bez kvalitetne javne rasprave Vlada donosi odluku da Hrvatska ulazi u eurozonu, što oni pravdaju boljim standardom iako objektivne analize govore da je svim zemljama koje su ušle u eurozonu standard pao. Radi se o tome da ćemo s tim eurom biti u raljama EU malo više nego danas. Pozivam sve institucije, a posebno predsjednicu RH da glasno i jasno kažu svoj stav oko uvođenja eura, neka kaže što misli – rekao je Zekanović poručivši da neće pustiti hrvatsku kunu.

HDS-ov Branko Hrg upozorava kako novi Zakon o zaštiti životinja nije prouzročio efekte koji su očekivani, pa poziva resorno ministarstvo da se napravi analiza učinaka provedbe zakona u prvih 6 mjeseci ove godine i da hitno intervenira u zakon.

- Da ne bi ispalo da sam protiv životinja, ponovit ću da cijeli život imam životinje, obožavam ih i brinem o njima, no ovaj zakon donesen očito pod pritiskom određenih grupacija, ljudi koji nikad nisu imali životinju, a zovu se zaštitarima životinja – primijetio je Hrg. Zašto misli da zakon nije dobar pokazao je na primjeru grada Križevaca.

- Grad za smještaj pasa u sklonište mora platiti oko 300 tisuća kuna godišnje, oko 12 tisuća godišnje košta smještaj jednog psa, a 5 do 7 ih živi u kavezima, pa dolazi do usmrćivanja pasa jer žive u čoporima. Grad uz to izdvaja 50 tisuća kuna za čipiranje i 100 tisuća kuna za subvencioniranje kastriranja. U Križevcima se godišnje rađa oko 200 djece, imamo dar za novorođenče za koji Grad izdvaja 260 tisuća kuna. Paralelno izdvaja 450 tisuća kuna za zbrinjavanje i smještaj pasa. Je li nama vredniji čovjek, dijete ili životinja? Obožavam životinje, ali ovo što radimo nije dobro, ja sam za to da se zbrinjavaju životinje, ali ovo sada nema veze sa zdravom pameću. Okrenimo se ljudima, socijalno potrebitima za koje izdvajamo manje nego za smještaj psa u sklonište – zaključio je.

Komentara 5

GV
golub Vaso
12:18 09.07.2019.

koji ministar može objasniti svoju imovinu prihodima?!?

KB
kamilo.bozic
13:40 09.07.2019.

Ova bagra koja upravlja i donosi zakone naveliku stetu je dazivi njma je puno vazniji jadan macak nakojegase potrosi tisucu kuna a nacovjeka kojije dosao do socijalne pomoci dobije pisljivi sedmsoto kuna bjeda i sramota gdje drugi Mateja Gubec da digne narod savillama i motikama dapotuce te pravednike.

BO
borcanac
17:35 09.07.2019.

Pa zar ti i grmoja niste u briselu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije