Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.07.2017. u 17:04

Socijalno je korisna odredba da sud može odbiti ovrhu koja ruši “pravičnu ravnotežu”

Blokirani građani stjecajem desetljetnih recesijskih okolnosti sve su moćnija politička grupacija. Prema Fini, 31. svibnja bilo ih je 329.725 (bez obitelji) s dugom od 42,41 milijarde kuna. Riječ je o stabilnoj skupini jer ih je 81,6 posto blokirano dulje od godine.

Dugo su bili marginalizirani, ali su s vremenom postali sila koja je aktiviste pretvorila u političke čimbenike i dionike (Živi zid, pa i “švicarac” Goran Aleksić) te nametnula svoje probleme kao ne samo neizostavnu već i jednu od glavnih tema svih predizbornih kampanja posljednje dvije ili tri godine, te nedvojbeno i s utjecajem na izborne rezultate.

Svojevrsni vrhunac Blokirani su doživjeli nedavno kad su u Uredu predsjednice države moderirali okrugli stol “Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran” koji je okupio tridesetak ministara, zastupnika, pravnika i ekonomista, stručnjaka koji imaju što reći na temu ovrha, a s kojeg je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila apel predsjedniku Vlade da se uzmu u obzir zaključci s toga skupa. Posljedica te inicijative jest da su vladajući prihvatili prijedlog Mostovih izmjena Ovršnog zakona koje su dopunili amandmanima uvažavajući neke primjedbe, ali svakako i najava premijera Plenkovića da bi se na jesen trebala oformiti radna skupina za izradu novog Ovršnog zakona.

Do tada primjenjivat će se vatrogasne mjere, od kojih je možda najvažnija ona da će nekretnina biti zaštićena od ovrhe za dug u iznosu do 20.000 kuna jer, prema Fini, oko 181 tisuća građana u blokadi je zbog duga do 25.000 kuna, a njihov dug je “samo” 1,5 milijardi kuna. Prijedlog da se taj iznos poveća na 50.000 kuna obuhvatio bi još 48.142 građanina, s tim da socijalni kriterij uvažava i Vladin amandman po kojem bi za iznose iznad 20.000 kuna sud mogao odbiti ovrhu ako bi se “narušila pravična ravnoteža” između suprotstavljenih interesa.

Upravo bi od te odredbe koristi mogli imati obrtnici koji s propašću obrta, za razliku od tvrtki, postaju blokirani građani.     

Komentara 17

Avatar davcro
davcro
18:21 10.07.2017.

ovrhe treba ukinuti i zabraniti

MI
miso
19:28 10.07.2017.

Hrvatskoj treba jaka promjena - nako 27 godina treba totalna revizija svega, jer toliko toga se izdogađalo da samo podvlačenje crte i novi početak mogu pomoći!

DU
Deleted user
23:43 10.07.2017.

drzava judi i zakona..od druze snadji se do tko je jamio jamio..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije