Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omča oko vrata

Ovrha na plaću: Zbog dugova za režije blokirano 150.000 računa

ovrhe
Arhiva VL
26.05.2011.
u 12:00

Banke su sjedale na cijela primanja iako zakon dopušta ovrhu samo trećine.

Bauk blokiranih računa zbog neplaćenih komunalnih i drugih usluga hara Hrvatskom: trenutačno su blokirani računi čak 150.000 građana, otkriva Fina!

U minus na tekućem


To se ne čini mnogo uspoređuje li se sa 4,2 milijuna stanovnika, ali zna li se da je u Hrvatskoj malo više od milijun kućanstava, proizlazi da u svakom sedmom zaposleni član ima – blokiran račun. U svemu tome bilo je i mnogo zbrke jer su – unatoč tome što zakon dopušta ovrhu samo nad jednom trećinom plaće ili mirovine – i banke i po nalogu sudova sjedale na cijela primanja. Pa i na rodiljske naknade, naknade za nezaposlene i ostala socijalna davanja!

Građani, koji su preko noći ostali bez sredstava za život, obraćali su se Hrvatskomu helsinškom odboru i pučkom pravobranitelju Jurici Malčiću, koji je zbog njihovih nevolja napisao pismo ministrici financija Martini Dalić, ministru pravosuđa Davoru Bošnjakoviću te guverneru HNB-a Željku Rohatinskom. Pismo je poslano 20. travnja, a odgovora dosad nije bilo. A u Finu, koja ovrhe provodi, još nije ni stiglo!

Malčić, koji o pismu nije govorio u javnosti, kaže kako odgovor nije ni očekivao, već je samo želio upozoriti mjerodavne na probleme građana. Dakle, ako nekomu ovrha odnosi cijelu plaću ili mirovinu, pa ostaje bez sredstava za život, on sam mora otvoriti novi, zaštićeni račun i tako se zaštititi od nezakonita “sjedanja” na cijelo primanje! Prvo je HHO, a onda i pučki pravobranitelj, upozorio da mnogi građani pojma nemaju zbog kojih su im dugova računi blokirani. Nije im, naime, dostavljeno rješenje javnog bilježnika o ovrsi! Tako su izgubili i mogućnost da se na rješenje žale ili da se pozovu na zastaru.

– Za dugove zbog pristojbe HRT ispostavlja račune i naplaćuje pristojbu za nekoliko godina unatrag, čak i za 2005., iako je rok zastare godinu dana – upozorio je Malčić.

– Građani ne mogu doznati ni u banci ni u Fini što je osnova za plaćanje, odnosno za koje im se dugove obustavljaju sredstva s računa u banci iako je Fina obavezana zakonom na davanje podataka – prigovarao je pučki pravobranitelj, a Fina sad ima besplatni telefon 0800-0080 na kojemu se mogu dobiti obavijesti i o ovrsi. Jučer smo taj broj bez problema i dobili. Ako vam je račun blokiran, službenica će vas obavijestiti o tome zbog čega se to dogodilo, kome ste ostali dužni pa je krenuo u ovrhu.

Odvjetnik Mladen Godek iz HHO-a upozorio je da banke pri zapljeni novca s tekućih računa dopuštaju i skidanje novca kojeg nema na računu, ulaskom u dopušteni minus. – Time su banke osigurale kamate i do 14,93 posto i dodatno osiromašile ionako socijalno ugrožene građane – alarmirao je Godek, a sad mu se pridružio i pučki pravobranitelj.

Traži nadzor

Pučki pravobranitelj očekuje zato da ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obavi nadzor nad radom javnih bilježnika – kako oni ispunjavaju svoju obvezu dostave rješenja o ovrsi. Guverner Rohatinski, pak, mjerodavan je za rad banaka, a nad radom Financijske agencije nadzor provodi Ministarstvo financija, odnosno ministrica Martina Dalić.

– Čovjek koji je oštećen jer mu je zaplijenjena cijela plaća ili mirovina mora sam spriječiti nešto što mu se nije smjelo ni dogoditi jer je protuzakonito. To je doista nevjerojatno – kaže Godek. Zakon, zapravo, nije predvidio efikasan način za zaštitu dijela primanja, nego rješenje o ovrsi kaže iznos duga, a nitko ne vodi računa o tome koji je to novac na računu...

Netko komu banka sjedne na cijelu plaću ili primanja koja se ne smiju plijeniti mora u Fini uzeti obrazac s kojim će otići u svoju banku, u kojoj će mu onda otvoriti račun za zaštićeni dio primanja.

Godek ističe kako je Fina zapravo samo agencija koja tehnički provodi ovrhe (od početka godine, od početka primjene novog Ovršnog zakona) te da ona ne snosi krivnju za protuzakonite pljenidbe.

Ključne riječi

Komentara 47

OK
okus
12:38 26.05.2011.

Kad ce UGLEDNI poslodavci koji NE ISPLACUJU PLACE radnicima stici na ovrhu ?

Avatar Bjeda
Bjeda
12:23 26.05.2011.

Nemojte nam pomagati ...nešto se mora mjenjati ,a što prije svi bankrotiramo bit čemo natjerani mjenjati ovaj zagađeni okoliš koji nas okružuje.

GR
grsson
12:52 26.05.2011.

Od kad su to dužnici postali žrtve? Ako si nešto kupio i li potrošio moraš platiti. To štosu banke mafijaške organizacije ne oslobađa te duga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije