Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorili na pravosudni apsurd

Ovrha im visi za vratom: 'Moram platiti poslove koji nisu ni odrađeni, pa smo sad u blokadi'

Osijek: Konferencija povodom odluke o otvaranju stečaja, po treći put, nad tvrtkom Rams
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
27.08.2021.
u 21:33

Blokadu su uspjeli riješiti zahvaljujući pomoći poslovnog partnera, no i dalje im “za vratom visi” ovrha

Poslujemo 30 godina na domaćem, ali i inozemnom tržištu, uredno plaćamo porez, u dan, nikada nismo zakasnili, kao ni s isplatom plaća. Obraćamo se javnosti jer smo prvi put u blokadi, i to zbog kaznenog djela na našu štetu – ustvrdio je jučer na konferenciji za medije Zoran Leko, vlasnik osječke tvrtke za informatiku, telekomunikacije i tehničku zaštitu Bel-Tel.

Blokadu su uspjeli riješiti zahvaljujući pomoći poslovnog partnera, no i dalje im “za vratom visi” ovrha.

Nije se pojavio na poslu

– Riječ je o našem poslovnom odnosu s obrtom Farma Ravlić, čiji je vlasnik Marijan Ravlić, u kojem mi ostajemo dužni, a plaćamo sve. Počelo je ugovorom o građenju za rekonstrukciju naše poslovne zgrade, vrijednom 171.000 kuna. Radovi su počeli, kasnila je njihova dinamika, a stalno smo nešto plaćali i kupovali materijal umjesto njega. Dao sam mu u međuvremenu narudžbenicu da odradi radove na Palači pravde Vukovar i dvorcu u Iloku. Nije izvršio naručene poslove i udaljen je s gradilišta. Poslao je potom šest faktura, vrijednih gotovo 600.000 kuna, ali nismo ih htjeli primiti, nego smo mu ih vratili. No one su se opet vratile k nama jer smo tek poslije saznali da je adresa njegove firme zapravo nedovršeni objekt u kojem nitko ne živi. Pretporez svih računa nismo koristili, što je jako važno, jer to znači da ih nismo ni priznali. Tužio nas je i dolazimo do spora – započinje Leko, pokazujući uplate iz banke koje, kaže, dokazuju kako je sve odrađene poslove i platio.

Ravlićeva je tužba dva puta odbijena na Trgovačkom sudu u Osijeku, a onda je Visoki trgovački sud u konačnici preinačio takvu odluku i presudio u Ravlićevu korist.

– Što je odradio, platili smo mu, a na Palači pravde i u dvorcu nije se pojavio niti u svojstvu pješaka, a kamoli da nešto radi. Posao nije napravljen, PDV nismo koristili, gdje je problem? Slučaj je sada na reviziji. Inače, za još četiri računa koja nam je htio naplatiti, presude su bile u našu korist – priča Leko.

Prema pravomoćnoj presudi, Bel-Tel je Ravliću dužan 375.000 kuna, u što su uračunate i kamate, za rekonstrukciju njihove poslovne zgrade.

– Budući da je on porezni dužnik, ako mu to sjedne na račun, država će se naplatiti. No kako bi to izbjegao, a izbjegavanje poreza je kazneno djelo, on u igru ubacuje svoga šogora i daje mu ugovor o ustupanju potraživanja. Šogor skida taj novac i stavlja nas u blokadu – tvrdi Leko, koji je protiv Ravlića i njegova šogora podnio kaznenu prijavu.

Ovrha 7. rujna

– Gdje su te naše institucije koje mu omogućavaju da radi što hoće? Tko štiti nas koji uredno plaćamo svoje obveze? – zapitao se Leko.

Bel-Tel bi trebao biti ovršen 7. rujna. Zahtjev za odgodu ovrhe im je najprije odbijen, no poslali su novi i on se još uvijek se rješava na Županijskom sudu u Dubrovniku. Marijan Ravlić, vlasnik Farme Ravlić, obrta za izvođenje specijalnih građevinskih radova i stočarstvo, samo nam je kratko poručio da nema komentara na optužbe iz Bel-Tela.

Ravlić je, inače, javnosti poznat i po sporu koji vodi s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije zbog radova na Duhovno-rekreacijskom centru Emaus. Ukratko, prema presudi Visokog trgovačkog suda iz 2018., Đakovačko-osječka nadbiskupija, odnosno Caritas Osijek dužan je isplatiti Ramsu 500.000 kuna od tužbom traženih 2,33 milijuna kuna, dok je Rams obvezan platiti 388.000 kuna Caritasu za parnične troškove. Obje su strane zatražile reviziju presude.

VIDEO Milanović: Mjere više nemaju smisla, ja bih radio kao Švedska

Ključne riječi

Komentara 13

GO
goodbadugly
22:54 27.08.2021.

Trebala bi neovisna financijska inspekcija van Osijeka, doći u Osijek i pregledati papire i financije kod Ravljića, a također i sanitarna i veterinarska inspekcija, a da ne pričamo o carnskoj, naći će svega, ali to oni ne smiju, pa onda gaze male ljude. FINANCIJSKA POLICIJA, SANITARNA, VETERINARSKA CARINSKA. ŠTO VI RADITE???? NIŠTA

SE
senior12
22:30 27.08.2021.

Kad Caritas ne može s njim na kraj, onda znaš da sj naletio na vrhunskog muljatora. Pretpostavljam da ima nekog svog na sudu pa dijeli dobit sa sucima, štobje itekako poznato sa Osiječkim korumpieanim sucima. Sudce koje je Zdravko Mamićć prokazao na osječkom sudcu, kojima je davao mito, svi redom imaju sliku bravara na zidu, alfu i omegu uzrečice: "ne treba se suda držati kao pojan plota"

Avatar anlaser
anlaser
00:28 28.08.2021.

"uređena zemlja" rekli bi Plenki i Njonjo a ja bi rekao uneređena zemlja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije