Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezična pogreška u Lutriji iznenadila i uvrijedila nebošnjake

Ovog tjedna heftom do - sedmice!

bih-hefta-txt.jpg
import
06.06.2006.
u 19:15

MOSTAR Da su problemi s uporabom jezika u institucijama Bosne i Hercegovine stalna pojava, koja nerijetko dovodi i do apsurdnih prilika, često smo pisali. Programe televizija Federacije i BHT-a često su osporavali, najčešće Hrvati iz BiH. No, najnovija jezična zavrzlama zasigurno je iznenađenje, jer se pojavila u instituciji koja nipošto ne želi ljutiti svoje korisnike.

Naime, riječ je o Lutriji BiH, tj. njihovim izvješćima na novom terminalu, gdje se pod mjestom gdje bi trebala stajati oznaka tjedna pojavila turska inačica te riječi hefta. Sedmica kao oznaka tjedna još je bila prihvatljiva, iako nije hrvatska verzija, ali hefta je potpuni šok, pa ako hoćete i uvreda, požalio nam se jedan djelatnik Lutrije BiH s područja Hercegovine, čije ime, kako mu ne bismo ugrozili radno mjesto, nećemo objaviti. "Nije ovo bošnjačka Lutrija nego Lutrija BiH i trebalo bi voditi računa o svim narodima i njihovim jezicima", kazao je naš sugovornik. Na sreću Lutrije, igrači tu riječ nisu mogli primijetiti jer je bila vidljiva samo na izvješćima unutar kuće. No, iznenađenje uporabom te riječi nije zadesilo samo djelatnike Lutrije na području Hercegovine, nego i samog komercijalnog direktora Lutrije BiH Mirsada Skadraka.

Molim vas, faksirajte mi sporno izvješće jer ne znam o čemu govorite rekao je Skadrak nakon našeg upita da nam objasni uporabu sporne riječi. Ekspresno, samo nekoliko minuta kasnije, nakon što smo faksirali listić, javio nam se Skadrak s objašnjenjem. Dogodila se pogreška. Prije nekoliko dana prelazili smo na novi sustav, koji nam je radio Arsen Dobrota iz Zagreba, i valjda mu je netko rekao da se ovdje koristi riječ hefta, pa je on tako uredio sustav istaknuo je Skadrak. Zahvalivši nam se što smo upozorili na tu omašku Skadrak je obećao da će se u što skorijem roku ta riječ zamijeniti.

Mali je problem što je sada potrebno tu riječ promijeniti na svim terminalima u poslovnicama, pa će to potrajati možda i mjesec dana, ali će sigurno biti promijenjeno, naveo je Skadrak. Nova stara verzija oznake za sedam dana bit će sedmica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije