Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Ovo su ruski oligarsi 'ubijeni' sankcijama, a imaju utjecaj na Putina: Evo tko su oni

Foto: Pixsell/Pixabay/Wikipedia
1/9
28.02.2022.
u 11:32

Zapad vjeruje da bi upravo oni zbog pretrpljenih gubitaka mogli izvršiti psihološki pritisak na ruskog predsjednika da prekine rat u Ukrajini

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u četvrtak je tijekom obraćanja javnosti objavio sankcije koje će SAD nametnuti Rusiji te da će Rusija snositi posljedice zbog invazije na Ukrajinu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Dizajnirali smo sankcije tako da dugotrajni učinak na Rusiju bude golem. SAD ovo ne radi sam, mjesecima radimo koaliciju koju čine 27 zemalja Europske unije i zemlje grupe G7. Ograničit ćemo Ruse u poslovanju u dolarima, eurima, funtama i jenima. Onemogućit ćemo im da sudjeluju u ekonomiji 21. stoljeća. Onemogućit ćemo ih u financiranju i jačanju svoje vojske. Sankcionirali smo ruske banke koje barataju imovinom većom od bilijun dolara. Sva imovina u SAD-u bit će im zamrznuta. Na popis sankcioniranih osoba dodali smo osobe koje profitiraju od politike Kremlja. Onemogućit ćemo ruske tvrtke u traženju financija na europskom i američkom tržištu."

Foto: Reuters/PIXSELL

Najveća ruska financijska institucija Sberbank i njezinih 25 podružnica isključeni su iz američkog financijskog sustava; Sberbank drži gotovo trećinu imovine ruskog bankarskog sektora. Blokirane su i druga najveća ruska banka VTB i njezinih 20 podružnica te još tri velike ruske banke: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC i Novikombank.

Trinaest najvećih ruskih državnih tvrtki isključeno je s američkog tržišta: Sberbank, AlfaBank, Kreditna banka Moskve, Gazprombank, Ruska poljoprivredna banka, Gazprom, Gazprom Njeft, Transnjeft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot i Ruska željeznica

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u subotu navečer nakon 23 sata da su dogovorene nove koordinirane sankcije Europske unije, Amerike i Velike Britanije, koje uključuju i izbacivanje nekoliko ruskih banaka iz SWIFT-a, globalnog sustava komunikacije za bankovne transakcije. Drugi veliki udarac za Rusiju jest najava paraliziranja središnje ruske banke u korištenju deviznih rezervi.

Europska unija će zatvoriti svoj zračni prostor za ruske zrakoplove i onemogućiti rusku propagandu putem državnih medija Russia Today i Sputnik.

Na udaru sankcija su ruski oligarski koji su godinama "držali ljestve" Putinovu režimu. Zapad vjeruje da bi upravo oni zbog pretrpljenih gubitaka mogli izvršiti psihološki pritisak na ruskog predsjednika da prekine rat u Ukrajini. Ovo su njihova imena.

Sergej Borisovič Ivanov

Foto: Pixsell/Reuters

Ruski posebni predsjednički predstavnik za zaštitu okoliša, ekologiju i promet. Bivši agent KGB-a bio je Putinov šef kabineta od 2011. do 2016. i "jedan od Putinovih najbližih saveznika", prema američkom ministarstvu financija.

Njegov sin, Sergej S. Ivanov

Foto: Wikipedia
Izvršni direktor Alrose, državne tvrtke za rudarenje dijamanata. Alrosa je djelomično u vlasništvu Rusije i čini 28% svjetskih kapaciteta za iskopavanje dijamanata. Njegova prodaja prošle godine iznosila je 4,2 milijarde dolara, prema Statisti. Alrosa ima tržišnu kapitalizaciju od 6,2 milijarde dolara, prema Forbesu, i podružnicu u SAD-u sa sjedištem u New Yorku.

Nikolaj Platonovič Patrušev

Foto: Pixsell/Reuters

Putinov glavni obavještajac, tajnik Vijeća nacionalne sigurnosti Ruske Federacije i "dugogodišnji bliski Putinov suradnik", prema Ministarstvu financija SAD-a. Ruska federalna služba sigurnosti poznata je kao "nasljednik" KGB-a Sovjetskog Saveza.

Njegov sin, Andrej Patrušev

Foto: Wikipedia

Imenovan 2019. za glavnog direktora Gazproma, trećeg po veličini ruskog proizvođača nafte. 

Igor Ivanovič Sečin

Foto: Pixsell/Reuters

Šef najjače svjetske naftne tvrtke Rosnjeft, jedan je od najmoćnijih ljudi Putinove Rusije. Mnogi za Sečina kažu da je “čovjek broj 2” ruskog režima, prvi odmah do Putina ili “siva eminencija Kremlja” kako ga nazivaju utjecajne moskovske Vedomosti.

Njegov sin, Ivan Igorevič Sečin

Zamjenik svog oca u Rosnjeftu.

Aleksandar Aleksandrovič Vedjakin

Foto: Pixsell/Reuters

Prvi zamjenik predsjednika uprave Sberbanke, najveće financijske institucije u Rusiji. 

Andrej Sergejevič Pučkov

Foto: Wikipedia

Visokorangirani direktor u VTB banci, drugoj po veličini financijskoj instituciji u Rusiji. Pučkov također ima udjele u dvjema tvrtkama za nekretnine sa sjedištem u Moskvi.

Jurij Solovjev

Foto: Pixsell/Reuters

Prvi zamjenik predsjednika uprave banke VTB.

Galina Olegovna Ulyutina

Solovjevljeva bivša supruga bila je rukovoditeljica "zlatnih putovnica" kojima su oligarsi povezani s Kremljom postajali državljani članica EU i imali pristup financijskim sustavima.

 

Komentara 15

ZA
zagi101
12:08 28.02.2022.

eeee je se Putin zeznuooooo skratiti će ga za glavu zbog pustih milijardi koje su izgubili

ED
edgar2
13:02 28.02.2022.

Među ruskom poslovnom i političkom elitom polako se pojavljuje protivljenje ratu s Ukrajinom...U nedjelju je suosnivač Alfa banke (koja posluje u Rusiji i Ukrajini) Mihail Fridman, čiji roditelji žive u Lavovu nazvao rat u Ukrajini "tragedijom" i rekao da "krvoproliće"" mora prestati...Tu su i drugi: Oleg Deripaska...Tatjana Jumašev, kćer Romana Abramoviča, zet ministra obrane Sergeja Šojgua itd...

Avatar YUKA1962
YUKA1962
12:20 28.02.2022.

Kad vidim koliko sinovi ruskih oligarha imaju toliko novaca i moći ,onda ovih naših 200 obitelji i sinova su "sirotinja"!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije