Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica Upravnog vijeća

Ovo su novosti iz HZZO-a, obavezno ih pročitajte

dom zdravlja
Davor Puklavec/PIXSELL
30.10.2018.
u 17:05

Ugovoreno je između ostalog dodatnih 1600 postupaka PET/CT-a za oba mjeseca zajedno, 280 za Zagreb, te 520 sveukupno za Osijek, Split i Rijeku

Radi smanjenja lista čekanja, prema uputi Ministarstva zdravstva, za razdoblje od 1. studenog do 31. prosinca ove godine, HZZO ugovara dodatne postupke uroterapije s biofeedbackom kod djece, magnetne rezonance (MR), kompjuterizirane tomografije (CT) i PET/CT dijagnostike, priopćeno je nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Ugovoreno je sveukupno dodatnih 5830 postupaka MR-a za gradove Čakovec, Split, Rijeka, Osijek, Zabok, Zagreb, Šibenik i Karlovac (za studeni 2815 postupaka MR-a, te za prosinac 3015 postupaka MR-a). Također , ugovoreno je 500 dodatnih postupaka CT-a za Split (250 postupaka za svaki mjesec). Za studeni i za prosinac ugovoreno je dodatnih 120 postupaka uroterapije s biofeedbackom kod djece za Zagreb (po 60 postupaka svaki mjesec).

Ugovoreno je i dodatnih 1600 postupaka PET/CT-a za oba mjeseca zajedno, 280 za Zagreb, te 520 sveukupno za Osijek, Split i Rijeku. Upravno vijeće HZZO-a donijelo je odluku o osiguravanju dodatnih sredstava za provođenje spomenutih postupaka. Sredstva za provođenje ove Odluke osigurana su u Financijskom planu HZZO-a za 2018. godinu i u projekciji za 2019. i 2020. godinu.

Ugovaranje dodatnih postupaka osigurava se dostupnost i kontinuiranost zdravstvene zaštite osiguranim osobama HZZO-a. U redovnoj proceduri na važeće liste lijekova HZZO –a stavljeno je osam novih lijekova, od toga 7 na osnovnu listu lijekova. To su: lijek evolokumab za liječenje hiperkolesterolemije, kombinacija sofosbuvir +velpatasvir+voksilaprevir za liječenje kroničnog hepatitisa C, lijek vandetanib, za liječenje karcinoma štitnjače, lijek ekulizumab za liječenje atipičnog hemolitičkog uremijskog sindroma (aHUS) i za liječenje paroksizmalne noćne hemoglobinurije (PNH), lijek guselkumab za liječenje psorijaze, benralizumab za liječenje teške astme, lijek deferasiroks za liječenje preopterećenja željezom. Novi lijek na dopunskoj listi je kombinacija flutikazonfuroat+umeklidinij vilanterol za liječenje bolesnika s KOPB-om.

Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova u listi lijekova (na osnovnu listu lijekova 26 lijekova u 70 pakiranja, a na dopunsku listu 5 lijekova u 14 pakiranja). Uz postojeće lijekove na listi proširene su indikacije za njihovu primjenu: - uz lijek enoksaparin dodaje se mogućnost profilakse venske tromboembolijske bolesti kod bolesnika koji se podvrgavaju onkološkom kirurškom zahvatu gastrointestinalnih i genitourinarnih tumora (bolnička primjena) i profilaksu venske tromboembolijske bolesti u trajanju do najviše 35 dana kod operacije kuka i totalne zamjene koljena u ortopediji (propisivanje na recept Zavoda), - liječenje rane primarno progresivne multiple skleroze (PPMS) uz lijek okrelizumab, - liječenje arteritisa divovskih stanica (GCA) uz lijek tocilizumab, - proširena je indikacija za 2. liniju liječenja metastatskog kolorektalnog karcinoma uz lijek bevacizumab, - liječenje odraslih bolesnika sa CD30+ Hodgkinovim limfomom s povećanim rizikom relapsa ili progresije bolesti nakon ASCT i liječenje odraslih bolesnika sa CD30+ kožnim limfomom T-stanica nakon najmanje 1 prethodne sistemske terapije uz lijek brentuksimab vedotin, - liječenje aktivnog psorijatičnog artritisa uz lijek iksekizumab, - liječenje bolesnika s ROS1-pozitivnim uznapredovalim rakom pluća nemalih stanica (NSCLC) uz lijek krizotinib, - te izmjena kriterija za početak terapije - raniji početak liječenja oboljelih od multiple skleroze uz lijekove: interferon beta, glatiramer acetat, teriflunomid i dimetilfumarat.

Stavljanjem novih lijekova na listu i proširenjem indikacija uz postojeće lijekove u listi proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. U Pravilnik o ortopedskim i drugim pomagalima, odnosno na Popis pomagala koji je njegov sastavni dio, uvršteno je osam istovrsnih pomagala iz grupa pomagala: za kretanje, obloga za rane, pomagala za disanje, pomagala kod šećerne bolesti i drugih pomagala, što će omogućiti osiguranim osobama HZZO – a veći izbor u opskrbi pomagalima bez novog porasta cijene istih.

Također, obzirom da HZZO nastoji osigurati dostupnost suvremenih pomagala i novih tehnologija, na Popis pomagala uvrštena su i 3 pomagala nove generacije iz grupe pomagala: za govor i disanje te pomagala za urogenitalni sustav, kao i nove hidroaktivne obloge za rane s Ringerovom otopinom i PHMB.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Komentara 3

TH
than
17:31 30.10.2018.

Ovo je totalni kaos. To su trebali tako početkom godine, a ne krajem. To je vjerojatno dogovoreno za privatne klinike/bolnice. Sada će ljudi navaliti na raniji termin, a neće odjaviti termine koje su već zauzeli. Nešto čisto sumnjam da ćee HZZO zvati pacijente i sam ih odjavljivati. Oni nisu sposobni niti poslati sve putne troškove.

CH
chemica
18:23 30.10.2018.

Za vrijeme SDP-ovih ministara, liste čekanja su se konstantno smanjivale. No, eto i najboljeg mogućeg rješenja problema, a ne da se ovi HDZ-ovi konstantno ponašaju kao da im je glavni cilj mandata napuniti privatne ordinacije svojih kolega.

GR
grebza
20:35 30.10.2018.

Mazanje očiju, besramno skrivanje nesposobnosti rukovođenja jednog besmislenog ministra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije